Finland

Είμαστε εδώ στην Σκανδιναβία, τρίτη συνεχόμενη μέρα με συννεφιά, ομίχλη και περιστασιακά βροχή. Οι ελπίδες για έλευση του καλοκαιριού υποχρεωτικά αναβάλλονται για κάποιο διάστημα και μέχρι νεωτέρας.

Είμαστε, επίσης, καμιά βδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές της Φινλανδίας, όπου το κεντρώο κόμμα του Σίπιλα μαζί με τους Αληθινούς Φινλανδούς του Σόινι έκαναν παρέλαση και ήταν οι ουσιαστικοί νικητές των εκλογών.

Καθ” όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, υπήρξε ένας συναγωνισμός επί της ανθελληνικής ρητορικής μεταξύ των μεγάλων κομμάτων με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως αυτές της Αριστερής Συμμαχίας (Vasemistoliitto) και των Πρασίνων (Vihreät).

Πρώτοι επιδόθηκαν σε τέτοιου είδους ρητορική, με βάση την οποία η Ελλάδα είναι η πηγή των προβλημάτων της Φινλανδικής οικονομίας, οι εθνικιστές Αληθινοί/Καθαροί Φινλανδοί.

Στην πορεία ακολούθησαν και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι, Χριστιανοδημοκράτες, Κεντρώοι, Κεντροδεξιοί, Σοσιαλδημοκράτες και άλλοι, πιεζόμενοι από τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν τους Αληθινούς Φινλανδούς να επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά αποδοχής μεταξύ των ψηφοφόρων στην πρόθεση ψήφου.

Εν μέσω συναγωνισμού λοιπόν, για το ποιο κόμμα θα αναδείξει τον πιο ακραίο ανθελληνισμό στον επίσημο πολιτικό διάλογο, το ζήτημα απέκτησε μια εντελώς νέα τροπή και διάσταση κατόπιν μιας ενέργειας του κόμματος που ηγείται του κυβερνητικού σχηματισμού (Kokoomus) το οποίο δημοσιοποίησε την επισυναπτόμενη πολιτική διαφήμιση.

Αυτό που αναφέρει είναι ότι υπάρχουν δύο δρόμοι (για την Φινλανδία): Αριστερά υπάρχει ο δρόμος της Ελλάδας (Kreikan tie) και δεξιά υπάρχει ο δρόμος της δουλειάς (Työ).

Το ερώτημα έχει μια ρητορική φύση, για το αν οι Φινλανδοί επιθυμούν μια χώρα υπερχρεωμένη ή μια νέα αρχή (Valitaanko ylivelkaantuminen,kituuttaminen vai uusi tapa?).

Στην ουσία όμως, από την διατύπωση του, είναι ξεκάθαρη η στοχοποίηση της Ελλάδος ως χώρα τεμπέληδων, ακολουθώντας το επί σειρά ετών δομημένο προφίλ που έχει προωθηθεί πανευρωπαϊκά αναφορικά με τους Έλληνες, εφόσον ο αντίθετος δρόμος, με βάση την εικόνα, είναι αυτός της δουλειάς όπως περιγραφικά υποδεικνύεται.

Η διαφορά εδώ είναι πως δεν πρόκειται για κάποιες δηλώσεις ενός στελέχους ή υπουργού, που μπορούν να χαρακτηριστούν και μεμονωμένα περιστατικά που αφορούν και αντανακλούν προσωπικές πεποιθήσεις του ομιλούντος.

Δεν αφορά διαρροές περί συζητήσεων με αρνητικό περιεχόμενο προς την Ελλάδα από στελέχη που προτιμούν να παραμείνουν «ανώνυμα». Αφορά μια σχεδιασμένη επικοινωνιακή εκστρατεία που αντανακλά τις πεποιθήσεις του μεγαλύτερου κόμματος του κεντροδεξιού χώρου στην Φινλανδία.

Στην χώρα υπάρχουν κάτι λιγότερο από 1.000 μόνιμοι Έλληνες κάτοικοι. Οι περισσότεροι έχουν οικογένειες και αντιλαμβάνεσαι πως θορυβήθηκαν από την ενέργεια αυτή, υπό τον φόβο περιθωριοποίησης και ρατσιστικών στοχοποίησης που πιθανόν να επακολουθήσουν ως φυσική συνέχεια όταν ο ανθελληνικός λόγος παίρνει τόσο επίσημη μορφή.

Συνέπεια αυτού, ήταν να αποσταλεί ένα κείμενο διαμαρτυρίας από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Φινλανδίας προς την γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος (το παρακάτω λινκ περιέχει την επιστολή http://www.greeks.fi/index.php/el/anakoinoseis/129-ek ), η οποία απάντησε μεν, με ξύλινη γλώσσα δε, τονίζοντας τις αγαθές προθέσεις του κόμματος της. Όπως, όμως έχει πει και ο Πιέρ Προυντόν, όταν οι πράξεις μιλούν τα λόγια είναι ένα τίποτα.

Μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα εξελίξεων που σου περιέγραψα, η αντίδραση της ελληνικής πρεσβείας απέναντι στα τεκταινόμενα ήταν να μην κάνει απολύτως τίποτα. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν έχει υπάρξει ανεπίσημη αντίδραση μέσω κάποιου non paper, λίγη σημασία έχει άλλωστε. Η επίσημη σιωπή πάντως είναι εκκωφαντική.

Η συγκεκριμένη διαφήμιση, φιλοξενήθηκε στο πρωτοσέλιδο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στην Φινλανδία, την Helsingin Sanomat.

Θεωρώ αδύνατο να μην έγινε αντιληπτό από το προσωπικό της πρεσβείας, τόσο το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο όσο και η εν γένει παρουσία της διαφήμισης στο διαδίκτυο και στους δρόμους του Ελσίνκι τουλάχιστον.

Θεωρώ κατά συνέπεια, την στάση της ελληνικής πρεσβείας ανάρμοστη και προσβλητική.

Θεωρώ επίσης ότι είναι καθήκον του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα να ζητήσει παραιτήσεις στην σκιά των γεγονότων αυτών.

Αυτά τα ωραία από το Ελσίνκι. Για οτιδήποτε νεότερο θα ενημερώσω πάραυτα.

Τ.

(Αγαπητέ φίλε, οι εθνικισμοί και ο ρατσισμός φούντωσαν ξανά στην Ευρώπη -μετά από 70 χρόνια- και τα ακροδεξιά κόμματα κάνουν πάρτι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαλύεται εξαιτίας της ύφεσης που προκαλεί -κυρίως- το αποτυχημένο ευρώ. Σήμερα κάποιοι Φινλανδοί πολιτικοί στοχοποιούν την Ελλάδα, αύριο κάποιοι Ολλανδοί πολιτικοί θα στοχοποιήσουν την Φινλανδία και πάει λέγοντας. Οι λαοί παίζουν τα παιχνίδια των αγορών -και στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου, αντί να ενωθούν-, οπότε είναι άξιοι της μοίρας τους. Η ελληνική πρεσβεία στην Φινλανδία δεν μπορεί να αντιδράσει γιατί η Ελλάδα χρειάζεται την υπογραφή και της Φινλανδίας αν υπάρξει τελικά συμφωνία. Καλή τύχη και να είστε καλά.)

πηγή – πιτσιρίκος