piraeus-bank-romania

by To Skouliki Tom

Τεράστια ανάσα σε όλους τους Έλληνες δίνει η Τράπεζα Πειραιώς, αφού παγώνει τα στεγαστικά τους δάνεια και διαγράφει τους τόκους από τα παπάρια τους, όπου τους είχαν γραμμένους με ανεξίτηλο μαρκαδόρο.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς διαγράφει τα χρέη τους σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες – που κάποτε έφταναν με φορτηγά στα σπίτια τους -, ενώ ανταλλάζει τις παλιές φθαρμένες κάρτες με αστραφτερές νέες που περιμένουν να υπερχρεωθούν.

Συγκεκριμένα, οι ευεργετικές διατάξεις αφορούν όλους τους πελάτες της τράπεζας που πληρούν τα κριτήρια για την ένταξή τους στο νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, οπότε αν πεθαίνετε από την πείνα, δε χρειάζεται να ανησυχείτε πια, αφού η Τράπεζα Πειραιώς σάς χαρίζει το 100% των οφειλών σας μέχρι 20.000 ευρώ που έτσι κι αλλιώς δε θα πληρώνατε ποτέ.

Το μέτρο αναμένεται να ανακουφίσει χιλιάδες άστεγους, οι οποίοι δε θα χρωστάνε πια τα στεγαστικά δάνεια που τους πέταξαν στο δρόμο, ενώ αποτελεί δικαίωση και για τους αυτόχειρες που πηδούσαν από τις ταράτσες, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν τα τοκογλυφικά δάνεια που μοίραζαν οι τράπεζες σαν καραμέλες.

Η είδηση της διαγραφής των οφειλών προκάλεσε ιδαίτερο ενθουσιασμό στο Μιχάλη Σάλλα που ζήτησε να διευρυνθούν τα κριτήρια ώστε να ενταχθεί κι αυτός στο νόμο για την ανθρωπιστική κρίση αλλά μετά θυμήθηκε ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι δικιά του, οπότε αποφάσισε να χαρίσει ο ίδιος όλα τα χρέη στον εαυτό του.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, το ύψος της ελάφρυνσης υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αν κι αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στα δις που έχουν χαριστεί στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία, όταν έγινε το κούρεμα του χρέους, ήταν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία αλλά σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εκμεταλλεύτηκε την κρίση στην Κύπρο κι αγόρασε τις κυπριακές τράπεζες για ένα κομμάτι ψωμί, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει κέρδη ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων και να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη η μεγαλύτερη τράπεζα των Βαλκανίων.

Το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς θα ακολουθήσουν μέσα στις επόμενες μέρες κι οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες που έχουν σε εκκρεμότητα χιλιάδες δίκες τις οποίες δε θα κερδίσουν ποτέ, οπότε θα διαγράψουν τα χρέη των πελατών τους για να γλιτώσουν τα δικαστικά έξοδα.

(Ανήθικο δίδαγμα: Αν σκεφτεί κανείς ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σωθεί από τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις τις οποίες έχουμε πληρώσει όλοι εμείς, οπότε κατά βάση τα λεφτά που μας δανείζουν είναι δικά μας, η Τράπεζα Πειραιώς δε χάρισε απολύτως τίποτα. Αυτά που ήθελε τα έχει βγάλει στο πολλαπλάσιο από τους τόκους. Στοιχειώδης Τραπεζική.)

(Ανήθικο δίδαγμα no.2: Εν τω μεταξύ, βλέπω να παρουσιάζεται σαν ευεργέτης ο Σάλλας. Ωραία διαφημισούλα τού κάνουν. Σε χρόνο dt θα πάνε όλοι σαν τα ζώα να μεταφέρουν τα ανεξόφλητα δάνειά τους στην Πειραιώς μπας και γλιτώσουν κανά ευρώ. Και τότε μαντέψτε. Ο Σάλλας θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους αυτών των δανείων, θα αυξήσει τις δόσεις κι άρα τους τόκους και θα βγάλει τη χασούρα στο χιλιαπλάσιο, ενώ λογιστικά οι διαγραφές δανείων θα περάσουν ως επισφαλείς απαιτήσεις και θα εξαφανιστούν. Ούτε γάτα ούτε ζημιά.)

πηγή – the three mooges