Την ανάγκη να ακολουθήσει η Ελλάδα νέα προοδευτική, ανεξάρτητη και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική και η Ευρώπη να πει «όχι» σε δογματικές πολιτικές τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που διεξάγεται στη Ρίγα της Λετονίας

«Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, έχει κάνει θετικά βήματα στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, αν και βεβαίως, αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν είναι πάρα πολλά» σημείωσε ο Π. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: 

«Το κυριότερο, όμως, πρόβλημα για την οικονομία στον ενεργειακό τομέα, παραμένει το υψηλότατο ενεργειακό κόστος, το οποίο για να αντιμετωπιστεί απαιτεί να ακολουθήσει η χώρα νέα προοδευτική, ανεξάρτητη και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, μέρος της οποίας είναι να καταστεί πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ανατολής και Ευρώπης».

Ενεργειακή φτώχεια

Ο υπουργός Ενέργειας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του πρώτου θέματος της συνόδου «Ενεργειακή Αποδοτικότητα: Θέρμανση και Ψύξη» σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα, το βασικότερο κοινωνικό θέμα στον τομέα της ενέργειας αποτελεί η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και της ενεργειακής στέρησης για σημαντικά τμήματα των πληθυσμών των χωρών της ΕΕ, πράγμα που, πέραν των πολλών άλλων, απαιτεί δραστικές πολιτικές μείωσης του ενεργειακού κόστους γενικά και ειδικότερα ενεργειακές πολιτικές με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

»Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, που είναι το σημερινό θέμα, δεν λέει απολύτως τίποτα για πολίτες και νοικοκυριά που στερούνται πλήρως ενεργειακών πόρων, αλλά ίσως και για αδύναμες οικονομίες που πιέζονται από τη στασιμότητα και την ύφεση και διακατέχονται από χρόνια επενδυτική άπνοια, η οποία δύσκολα υποκαθίσταται από επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης».

Ο Π. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι «οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενεργειακή απόδοση δεν πρέπει να είναι δογματικά ισοπεδωτικές, αλλά να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες εθνικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κάθε κράτους – μέλους, όπως θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ζητήματα όπως το ενεργειακό μίγμα, η ενεργειακή ζήτηση, οι κλιματολογικές συνθήκες κλπ».

Οι εργασίες του συμβουλίου συνεχίζονται και στις 16 Απριλίου 2015, με θέμα «Περιφερειακή Συνεργασία στον Τομέα της Ενέργειας».

πηγή – tpp