Του Γιώργου Δελαστίκ

Το Ράιχ είναι έξω φρενών με τον Τσίπρα

Δραματικοί οι τόνοι της  μεγάλου σχήματος τρίτης σελίδας της εφημερίδας της γερμανικής ελίτ Frankfurter Allgemeine στην πασχαλιάτικη έκδοσή της, η οποία είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Ρωσία. «Στρέφεται τώρα η Αθήνα προς τη Μόσχα;» αναρωτιέται στον τίτλο της με υποκριτική αγωνία. «Επίκειται, λοιπόν, στρατηγική συμμαχία Αθήνας και Μόσχας; Θα γίνει η Αθήνα Δούρειος Ίππος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ;» αναρωτιέται η εφημερίδα, διεκδικώντας το… Νομπέλ δημοσιογραφικού κρετινισμού!

«Η επίσκεψη Τσίπρα συνοδεύεται από φόβους… Κατά το σενάριο τρόμου, ο Τσίπρας θα μπορούσε με ένα τσεκ δισεκατομμυρίων από τον Πούτιν να αποστρέψει το πρόσωπό του από την ΕΕ και να επιδιώξει μια συμμαχία με τη Ρωσία», γράφει με κάθε σοβαρότητα η γερμανική εφημερίδα, συνεχίζοντας την… μπουρδολογία της.

Φυσικά, για όλα αυτά φταίει ο… Αλέξης Τσίπρας! «Ο Τσίπρας έχει κι ο ίδιος συνεισφέρει ώστε το παιχνίδι του με το ρωσικό χαρτί να ατενίζεται καχύποπτα. Σε μια συνέντευξή του με το ρωσικό πρακτορείο Tass, μίλησε πριν από μερικές μέρες για την «παράλογη» πολιτική κυρώσεων της ΕΕ (σ.σ.: προς τη Ρωσία), την οποία ο ίδιος αρνείται. Έδωσε όρκο πίστης στις αδελφικές πιέσεις των δύο χωρών, οι οποίες στον αγώνα εναντίον του φασισμού έχυσαν περισσότερο αίμα από άλλους», γράφει η Frankfurter Allgemeine.

«Αλλαγή πορείας»

Μετά το… «αδιάσειστο» στοιχείο, ότι ο Τσίπρας μίλησε για τα θύματα που έδωσαν η Ρωσία και η Ελλάδα κατά του ναζισμού και του φασισμού, η εφημερίδα της γερμανικής ελίτ οδηγείται στο καταλυτικό συμπέρασμά της: «Αυτό ήχησε ως αλλαγή πορείας»!

«Η Ρωσία θα είχε μεγάλο συμφέρον  για κάτι τέτοιο, γιατί η Αθήνα μπορεί να βοηθήσει το Κρεμλίνο να βάλει σφήνα στην ΕΕ, η οποία θα διαρρήξει το μέτωπο των κυρώσεων», ενώ «μακροπρόθεσμα θα μπορούσε η Ελλάδα να αποτελέσει κλειδί για τη Μόσχα για να ενισχύσει την επιρροή της στα Βαλκάνια και στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη», συνεχίζει ακάθεκτη η εφημερίδα.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα άθλιο προπαγανδιστικό κείμενο, το οποίο καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Αυτό αποδεικνύεται και από την τελευταία παράγραφο της ολοσέλιδης δήθεν ανάλυσης, η οποία καθησυχάζει τους αναγνώστες: «Στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της  Γερμανίας είναι πεισμένοι ότι, παρόλο που ο Τσίπρας έχει το ρωσικό χαρτί στο χέρι και ίσως θα ήθελε να το ανασύρει, «δεν θα το παίξει όμως»». Τελεία και παύλα.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει»!

Δεν φτάνει όμως ο γερμανικός Τύπος, έχουμε και τον αγγλικό και δη τους Financial Times να επιτίθενται συστηματικά κατά της ελληνικής κυβέρνησης με απύθμενο θράσος. «Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει» υποτίθεται ότι δήλωσε στην εφημερίδα «ανώτατος αξιωματούχος σε υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης». Άρα όχι Άγγλος. Να υποθέσουμε Γερμανός για να πέσουμε μέσα;

«Η ιδέα θα ήταν ο κ. Τσίπρας να σφυρηλατήσει νέο συνασπισμό με το παραδοσιακό κεντροαριστερό κόμμα της Ελλάδας, το πολιορκημένο ΠΑΣΟΚ, και το Ποτάμι, ένα κόμμα διαμαρτυρίας πιο κοντά στη δεσπόζουσα γραμμή», γράφει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, η μεγαλύτερη της Ευρώπης σε άρθρο της με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εντείνεται ο θυμός της Ευρωζώνης με την Αθήνα».

«Για να κερδίσει την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε επίσης να ξεφορτωθεί τον δεξιό εταίρο του στον συνασπισμό, τους εθνικιστικούς ΑΝΕΛ», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος των Financial Times, ο οποίος αποφάσισε, όπως φαίνεται, να αλλάξει την κυβέρνηση της  Ελλάδας. Να διώξει, δηλαδή, από την κυβέρνηση τους ΑΝΕΛ και να προσλάβει… «γερμανοτσολιάδες» στην υπηρεσία του Δ’ Ράιχ!

Ζητούν… εκκαθαρίσεις

Δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν και οι εκκαθαρίσεις των αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ από τις βρετανικές προτάσεις. «Υπό την ηγεσία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος στο κόμμα είναι τόσο δημοφιλής σχεδόν όσο και ο πρωθυπουργός, τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας  λένε ότι θα βάλουν βέτο σε δομικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται επίμονα από τους δανειστές της Ελλάδας στον τρέχοντα γύρο συνομιλιών διάσωσης. Ακόμη όμως κι αν ο κ. Τσίπρας είχε υιοθετήσει πιο μετριοπαθή στάση στις διαπραγματεύσεις του με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, είναι πάρα πολύ νωρίς να περιμένουμε από αυτόν να διακινδυνεύσει μια ανοιχτή σύγκρουση με την αριστερή του πτέρυγα», γράφει η εφημερίδα του Λονδίνου.

Επιστρέφοντας στη χρήση των αληθινών ή κατά φαντασίαν ανώνυμων «αξιωματούχων της Ευρωζώνης», η αγγλική εφημερίδα γράφει ότι «παραδέχονται πως είναι απελπισμένοι με την αποτυχία του κ. Τσίπρα να επιλέξει ανάμεσα στις απαιτήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας για πλήρη απόρριψη του προγράμματος διάσωσης και μια πιο πραγματιστική προσέγγιση, που θα συμπεριλάμβανε μια
προσέγγιση με πιο κεντρώους δυνάμει συμμάχους στο Κοινοβούλιο».

Με άλλα λόγια, οι Αγγλοι καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να διώξει τον Πάνο Κομμένο και τους ΑΝΕΛ και να διαγράψει την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει τελικά «γερμανοτσολιάς» κι ο ίδιος! Έκτακτη πρόταση και με… σίγουρο πολιτικό μέλλον!

Ενοχλείται το Βερολίνο
Εφημερίδες είναι αυτές, ό,τι θέλουν γράφουν κι όποιοι θέλουν τις αγοράζουν, μπορεί να πει κανείς. Δεν έχει κι άδικο. Όταν όμως ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης  Ζίγκμαρ  Γκάμπριελ, παρεμβαίνει στη συζήτηση, τότε τα πράγματα αλλάζουν ριζικά αναφορικά με τη στάση του Βερολίνου απέναντι στην επίσκεψη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα.

Πόσω μάλλον που μόνο ουδέτερη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η δήλωση του Γερμανού αντικαγκελαρίου: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οποιοσδήποτε στην Αθήνα παίζει πραγματικά με τη σκέψη να στρέψει την πλάτη στην Ευρώπη και να πέσει στην αγκαλιά της Μόσχας!» δήλωσε άκρως απειλητικά ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Rheinische Post, σε συνέντευξη που έδωσε.

Το ίδιο ωμά απειλητικός ήταν και ο δεξιός πρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου, σε συνέντευξη που έδωσε στη Hannoversche Allgemeine Zeitung. «Όποιος θέλει ευρωπαϊκή βοήθεια πρέπει η πυξίδα του να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι προς τη Μόσχα», δήλωσε ο Γκίντερ Κρίχμπαουμ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ειρωνικά ότι αν η ελληνική κυβέρνηση αναζητά «τη σωτηρία της ψυχής της» στη Μόσχα, τότε «ποντάρει σε λάθος άλογο».

«Σιγά μην σας δώσουμε λεφτά!»

Ο Βόλφγκανγκ Μινχάου, κορυφαίος αρθρογράφος των Financial Times, γερμανικής καταγωγής φυσικά, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον Κρίχμπαουμ και ως εκ τούτου μας εξηγεί χωρίς περιστροφές τι ακριβώς εννοεί ο Γερμανός δεξιός πολιτικός, σε άρθρο του στη γερμανόφιλη αγγλική εφημερίδα:

«Ναι, η Αθήνα έχει βέτο επί της ανανέωσης των κυρώσεων (σ.σ.: εναντίον της Ρωσίας). Λαμβάνει όμως επίσης πόρους από την ΕΕ. Υπό αυτή την προοπτική, μια ολικά αντιπαραθετική στάση θα είχε αρνητικές συνέπειες οικονομικά. Νομίζετε πραγματικά ότι η ΕΕ θα συνέχιζε να πληρώνει επιδοτήσεις στην Ελλάδα, αν η Αθήνα ετοιμαζόταν να βγει από την Ευρωζώνη και να προσδεθεί στη Ρωσία;» γράφει ο Μινχάου.

Ούτε που τον πειράζει φυσικά το γεγονός ότι οι κάθε είδους επιδοτήσεις της ΕΕ συνδέονται αποκλειστικά με την ΕΕ και όχι με την Ευρωζώνη. Τι συζητάμε όμως; Εδώ ο Μινχάου… απαγορεύει γραπτά και διά οικονομικού ροπάλου στον Τσίπρα να συζητήσει πολιτικά θέματα με τον Πούτιν!
«Γύρω από ποιο θέμα θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να συζητήσει με τον κ. Πούτιν; Η συμβουλή μου θα ήταν να περιοριστούν στον καιρό και τα σπορ και κατόπιν να γυρίσει γρήγορα γρήγορα ο Τσίπρας στην πατρίδα του για να επεξεργαστεί μια συνεκτική οικονομική στρατηγική, η οποία δεν βασίζεται στη Ρωσία», γράφει σε ύφος διαταγής προς τον Έλληνα πρωθυπουργό!

Α, ρε. Σαμαρά και Βενιζέλε, πώς ξεφτιλίσατε εντελώς τη χώρα με τη γερμανοδουλεία σας!

Πηγή – Επίκαιρα

αναδημοσίευση – Βαθύ Κόκκινο