Λιμενεργάτες: «Απομυθοποιείται η δήθεν μεγάλη επένδυση της Cosco στον Πειραιά» - Media

Στην πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία τα φορολογικά πλεονεκτήματα που χορηγήθηκαν στην COSCO έγιναν κατά παράβαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε., αναφέρονται σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος και η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, σημειώνοντας ότι «απομυθοποιείται η δήθεν μεγάλη επένδυση της Cosco στον Πειραιά».

Οι λιμενεργάτες αναφέρουν ότι στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «γίνεται λόγος ευθέως, για παράνομες φορολογικές απαλλαγές και προτιμησιακή λογιστική πρακτική. Κατόπιν αυτού, αποφαίνεται ότι οι εταιρίες ΣΕΠ – COSCO, οφείλουν να εξοφλήσουν το Ελληνικό Κράτος από τα πλεονεκτήματα που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια και επίσης να σταματήσουν να παρέχονται αυτά τα πλεονεκτήματα».

«Όσο και αν επιχειρείται να υποβιβαστεί η σημασία της απόφασης αυτής της Ε.Ε, είτε από την ανακοίνωση της Διοίκησης του Ο.Λ.Π, είτε από την σιωπή της Κυβερνησης, είτε από την αφωνία των φανατικών υποστηρικτών της COSCO, πρόκειται για απόφαση που δημιουργεί μέγα πολιτικό και επιχειρησιακό ζήτημα για το θέμα της αρχικής παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ και τους μετέπειτα φιλικούς διακανονισμούς καθώς και συνολικά για το θέμα ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών», εκτιμούν οι λιμενεργάτες.

«Συγκεκριμένα :

  • Απομυθοποιείται πλήρως η προπαγανδιστική καταιγίδα περί μεγάλης επένδυσης, ενώ δικαιώνεται η θέση της ΟΜ.Υ.Λ.Ε και της Ένωσης Λιμενεργατών που επιχειρηματολογεί για λεόντειο σύμβαση παραχώρησης, η οποία λειτουργεί σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
  • Μετά την απόφαση δημιουργούνται νέα δεδομένα σχετικά με την υπόθεση COSCO στον Πειραιά.
  • Απαιτείται η επανεξέταση από την Κυβέρνηση της αρχικής παραχώρησης και των μετέπειτα φιλικών διακανονισμών με γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα.»

«Είναι πλέον αδιανόητο να συνεχιστεί η οποιαδήποτε συζήτηση ή/και σκέψη για πώληση του μετοχικού κεφαλαίου, ή οποιουδήποτε άλλου σεναρίου ιδιωτικοποίησης. Επιβάλλεται άμεσα η μεταφορά των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο και η κατάργηση με θεσμικό τρόπο των προκηρύξεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Ο.Λ.Π και Ο.Λ.Θ.

Οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια με συνέπεια, με πολιτική, κοινωνική και νομική τεκμηρίωση αλλά και αδιαπραγμάτευτη αγωνιστικότητα, θα συνεχίσουν να δίνουν τον ΑΓΩΝΑ, για Δημόσια Λιμάνια με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις και αναπτυξιακές προοπτικές», καταλήγει η ανακοίνωση.

πηγή – ποντίκι