Της Αντριάνας Βάσιλα

Τα λουριά  του Γιάνη Βαρουφάκη σφίγγουν οι εταίροι μας εν όψει Eurogroup… Είναι φανερό ότι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στην Ελλάδα, ενώ σκοπός τους είναι να την αλυσοδέσουν με συνοπτικές διαδικασίες έως την Δευτέρα.

Στο  στόχο αυτό άλλωστε κινούνται τα όχι του Ντράγκι και το σφίξιμο στην ρευστότητα των τραπεζών – με μόνο 500 εκ. ευρώ από τον ELA.

Έχουν βάλει σκοπό να απορρίψουν τη λίστα του Βαρουφάκη και να ζητήσουν κοστολογημένες προτάσεις τρεις ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Για αυτό λοιπόν το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να συγκεκριμενοποιήσει όσο γίνεται τις δημιουργικές ασάφειες στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και έστειλε νέο mail ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στη νέα λίστα η κυβέρνηση δεν έχει «τρελές» διαφοροποιήσεις απλώς ενέταξε στις μεταρρυθμίσεις ελέγχους στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών με σκοπό την αύξηση των εσόδων ενώ μια δεύτερη αλλαγή αφορά στις μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη προετοιμασία του προϋπολογισμού, κάτι που μπορεί να «χωράει» πολλές ερμηνείες και μέτρα.

Συγκεκριμένα προτείνεται:

  • Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.
  • Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό
  • Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα
  • Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών
  • Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

πηγή – Ποντίκι