varu

Της Ευγενίας Λουπάκη

Το εξώφυλλο του Spiegel  με την ολοσέλιδη φωτογραφία του Τσίπρα ήταν θέμα στο δελτίο μεγάλου καναλιού, το πρωτοσέλιδο του Monde με ολοσέλιδη επίσης φωτογραφία, όχι. Ο λόγος απλός: Ο τίτλος του Spiegel μιλούσε για “εφιάλτη Τσίπρα”, ενώ του Monde για “φαινόμενο Τσίπρα”, στο οποίο η Ευρώπη αναζητεί μια απάντηση. Στο ίδιο δελτίο, δεν έγινε καν αναφορά στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των Ισπανών Podemos, στις οποίες κυμάτιζε η Ελληνική σημαία, αλλά έγιναν αναφορές σε δυσκοίλιες αντιδράσεις αξιωματούχων τρίτης και τετάρτης κατηγορίας. Ωστε να φιλοτεχνηθεί για τον τηλεθεατή, μια εικόνα δυσμενούς κλίματος σε βάρος της νέας κυβέρνησης.

Υπάρχει μια εντυπωσιακή διαφορά, ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε αυτά που λέγονται και γράφονται διεθνώς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτά που λέγονται και γράφονται στην ημεδαπή, παρά το στρίψιμο δια του γλυψίματος που επιχειρούν ορισμένοι. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, πίσω από τα δεκάδες πικρόχολα σχόλια και άρθρα, για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα και ειδικά για την περίφημη κόντρα Βαρουφάκη- Ντάισελμπλουμ. Υπάρχει ραγιαδισμός, ψωροκωσταινίαση και φθόνος. Μπόλικος, καθαρός ελληνικός φθόνος, που αποτελεί κινητήρια δύναμη στη χώρα μας, από αρχαιοτάτων χρόνων.

Ηρθαν στα πράγματα οι sans cravates (κατά το sans cylottes) και δεν είναι κάτι άξεστοι, αμόρφωτοι λαϊκιστές, όπως φαντασιώνονταν διάφοροι που θεωρούν ότι βασικό προσόν του πολιτικού εν Ελλάδι είναι να διαθέτει μάστερ από πανεπιστήμιο της αλλοδαπής. Ήρθαν και χωρίς γραβάτες και με μάστερ. Και με αριστερές ιδέες και με διδακτορικά. Και οι μισοί σχεδόν είναι καθηγητές Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Από Σορβόνννη μέχρι Χάρβαρντ κι απο LSE μέχρι Οξφόρδη, όλοι οι τίτλοι είναι εδώ μαζί με το άξιο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.  Επί πλέον, ο Βαρουφάκης που έχει διδάξει σε Κέμπριτζ και σε Έσσεξ, σε Γλασκώβη και σε Αυστραλία, μιλάει καλύτερα αγγλικά κι απ’ τον ΓΑΠ κι ας μην είναι μητρική του γλώσσα-και κυρίως ξέρει τί λέει. Ενω ο Ντάισελμπλουμ έχει πιαστεί να γράφει ψέμματα  στο βιογραφικό του, ότι είχε μάστερ από το Κορκ, ενώ είχε πάει μόνο δυο μήνες!

Φεύγει η γη κάτω απ’ τα πόδια τους…συνηθισμένοι τόσο καιρό να πουλάνε μούρη στις συντηρητικές come il fault εφημερίδες ή στις λάιφ στάιλ φυλλάδες, με λίγο “πιάνο και γαλλικά”, που τους εφοδίασε η μικροαστική τους προέλευση.

Φεύγει η γη κάτω απ’ τα πόδια τους, όταν ένας Ελληνας υπουργός τολμάει να βάλει στη θέση της μια αγενή κυρία του BBC, αντί να κάθεται σαν μαθητούδι ν’ ακούει προσβολές.

Και κυρίως όταν όλα αυτά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, επικροτούνται από  ποσοστό πολλαπλάσιο εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Από χιλιάδες χιλιάδων, που βαρέθηκαν το ρόλο του καρπαζοεισπράχτορα, και νοιώθουν, όπως θαυμάσια το διατύπωσε ο Μίκης, να ξαναγίνονται ωραίοι Ελληνες και να ψηλώνουν και αυτοί…

Πηγή – stokokkino.gr