Diamantopoulos

Συνέντευξη στη Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου

H υπόθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλου είναι η γνωστότερη από όσες έχουν καταστήσει διαβόητο το πρωθυπουργικό χαλκείο, το επονομαζόμενο «Ομάδα Αλήθειας», της μονταζιέρας δηλαδή της απερχόμενης κυβέρνησης. Ήταν ίσως το τρανότερο δείγμα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε και εξακολουθεί να λειτουργεί η ομάδα αυτή, η δημοσιοποίηση του βίντεο που αφορούσε υποτιθέμενες δηλώσεις του βουλευτή Καστοριάς, για το εμπορικό σύμπλεγμα The Mall Athens. Ενώ το αρχικό βίντεο περιελάμβανε δηλώσεις του βουλευτή για τις παρανομίες που έχουν εντοπιστεί εδώ και χρόνια στην υπόθεση του Mall, η «Ομάδα Αλήθειας» έκανε μοντάζ, ώστε να εμφανίζεται ο βουλευτής να προτρέπει σε βία κατά του εμπορικού κέντρου. Διακίνησε μάλιστα το χαλκευμένο βίντεο στο διαδίκτυο αμέσως μετά τη βομβιστική επίθεση στο Mall, συκοφαντώντας τον βουλευτή ως ηθικό αυτουργό της τρομοκρατίας. Ούτε η «Ομάδα Αλήθειας», ούτε ο Γ. Μουρούτης, ούτε άλλος από τη ΝΔ διέψευσε ποτέ ότι η χάλκευση του βίντεο έγινε στη Συγγρού. Τα δε κυρίαρχα ΜΜΕ, αναπαρήγαγαν αυτούσιο το χαλκευμένο βίντεο, χωρίς ποτέ να λογοδοτήσουν για την άκρως αντιδεοντολογική -και παράνομη- πράξη τους.

Στο UNFOLLOW, ήδη από τον Απρίλιο του 2013 είχαμε δημοσιεύσει ρεπορτάζ με τίτλο «“Ομάδα Αλήθειας” Νέας Δημοκρατίας: Χαλκείο με πρωθυπουργική σφραγίδα», αποδομώντας τα ψεύδη περί «απλών φίλων του κόμματος που κάνουν πολιτική ανάλυση» και αποκαλύπτοντας ότι ο προπαγανδιστικός μηχανισμός είχε συγκροτηθεί από στενούς συνεργάτες του Α. Σαμαρά.

Οι χαλκεύσεις δηλώσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη μονταζιέρα της Νέας Δημοκρατίας, που διαρκώς εντείνονται τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, δεν αποτελούν απλώς δείγμα του αναμενόμενου πανικού. Έχουν βάθος και είναι άκρως ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο άσκησε εξουσία η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και των ανθρώπων του.

Σήμερα επιλέγουμε να υπενθυμίσουμε την περίπτωση του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου διότι δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε να χαθούν στη λήθη οι αντιδημοκρατικές πρακτικές της κυβέρνησης Σαμαρά, των πολιτικών συγκατοίκων του αλλά και της πλειοψηφίας των κυρίαρχων ΜΜΕ.

Κύριε Διαμαντόπουλε, και σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο έχει κυριαρχήσει αυτό που εμείς σε ρεπορτάζ μας είχαμε χαρακτηρίσει «χαλκείο με πρωθυπουργική σφραγίδα», αναφερόμενοι στην διαβόητη «Ομάδα Αλήθειας» ή ορθότερα «ομάδα προπαγάνδας» της ΝΔ. Το δικό σας περιστατικό με την «Ομάδα Αλήθειας» δεν είναι το μοναδικό. Πού βρίσκεται η υπόθεση με την «Ομάδα Αλήθειας» και το χαλκευμένο βίντεο;

Η ψευδολογία και η μηχανορραφία των κυβερνώντων της μνημονιακής περιόδου έχει φτάσει τα επίπεδα του επαγγελματισμού. Η συκοφάντηση και η διαστρέβλωση έγινε θεσμός της κυβερνητικής προπαγάνδας. Πολλές φορές προσπάθησαν να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και μέσα από επίθεση προς το πρόσωπό μου, σε όλες τις περιπτώσεις όμως, δικαιωθήκαμε αναδεικνύοντας την αλήθεια, καθώς και τις πολιτικές σκοπιμότητες και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν τα «χαλκεία». Ο κόσμος πια αναγνωρίζει τις σχέσεις διαπλοκής και αντιλαμβάνεται πως λειτουργεί το σύστημα. Η δική μου υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης καθώς τέτοιες επιθέσεις δεν πλήττουν μόνο εμένα αλλά και τη δημοκρατία. Θα συνεχίσω να μάχομαι ενάντια στην ανηθικότητα και την αδικία και θα υπερασπίζομαι με σθένος το δημόσιο συμφέρον με ήθος και αξιοπρέπεια.

Πέραν τέτοιων περιπτώσεων ξεκάθαρης ψευδολογίας, το επίπεδο του πολιτικού λόγου της κυβέρνησης έχει συχνά κυμανθεί από τη διαστρέβλωση στην ανοησία και την ψευτομαγκιά. Πιστεύετε ότι η ανύψωση του επιπέδου του πολιτικού λόγου είναι ένα ζητούμενο στην πολιτική ζωή; Και πώς μπορεί να συμβάλει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σήμερα ο πολιτικός λόγος της κυβέρνησης έχει την ίδια βάση με τον παλαιότερο εθνικόφρονα κυβερνητικό λόγο. Η πολιτική των τελευταίων ετών και ειδικά της συγκυβέρνησης έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, έτσι προκειμένου να κερδηθούν οι εντυπώσεις γίνεται χρήση υβρεολογίου με σκοπό να πληγεί το ήθος του αντιπάλου. Η έμφαση πια δίνεται στο πολιτικό ύφος και όχι στο πολιτικό περιεχόμενο. Η επιχειρηματολογία έχει πάψει να υφίσταται και τη θέση της έχει πάρει η ειρωνεία και το ψέμα τα οποία πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο, προπαγανδίζοντας τι θα συμβεί στο ενδεχόμενο μιας αριστερής διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ ότι διακρίνεται για το επίπεδο του πολιτικού του λόγου, προφορικού και γραπτού. Ακριβώς επειδή θέλουμε να διακρινόμαστε από υψηλό επίπεδο πολιτικού λόγου και αντιπαράθεσης πολλές φορές έχουμε αρνηθεί να συμμετάσχουμε σε διαμάχες χαμηλού επιπέδου. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και από τη θέση της κυβέρνησης, γεγονός που θεωρώ ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην γενικότερη ανύψωση του πολιτικού  λόγου και επιπέδου της χώρας μας.

Με την πλειοψηφία των κυρίαρχων Μ.Μ.Ε, τα οποία διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο και στη δική σας περίπτωση αλλά και σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων, πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να αναμετρηθείτε σ’ αυτό το επίπεδο, της ανύψωσης δηλαδή του επιπέδου του πολιτικού λόγου;

Το ζήτημα των ΜΜΕ είναι κομβικό ζήτημα για τη χώρα μας. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν σχέσεις διαπλοκής μεταξύ των καναλαρχών και της πολιτικής εξουσίας. Θεωρώ ότι από εκεί εκκινεί μια πτυχή του ζητήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει στο πρόγραμμά του το ζήτημα αυτό και θα προχωρήσει στην αδειοδότηση των καναλιών από μηδενική βάση. Ταυτόχρονα, θα  υπάρχει πρόβλεψη  για ραδιοφωνική και τηλεοπτική αδειοδότηση σε μη εμπορικές επιχειρήσεις όπως κοινωνικές οργανώσεις και φορείς ή ακόμη πρόβλεψη για κοινωνικό ραδιόφωνο. Από την άλλη, είναι και ζήτημα της ίδιας της δημοσιογραφίας να κάνει ένα βήμα για την ανύψωση του επιπέδου. Η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι ένα σημαντικό εργαλείο αλλά από μόνο του δεν φτάνει στο να λύσει όλα τα ζητήματα, απαιτείται η αφύπνιση και η δραστηριοποίηση της ίδιας της κοινωνίας.

Diamantopoulos vouliΜιλώντας για επίπεδο πολιτικού λόγου, δεν μπορώ να ξεχάσω την παρέμβαση της συναδέλφου και συντοπίτισσάς σας, βουλευτίνας της Ν.Δ Μαρίας Αντωνίουη οποία λίγο μετά την εντός κοινοβουλίου φράση σας «ραντεβού στα γουναράδικα», σας μέμφθηκε ότι, ως κόμμα πια, επιθυμείτε να διαλύσετε κάθε παραγωγικό κλάδο της χώρας, όπως οι γουναράδες. Δεν προτίθεμαι ασφαλώς να σας ρωτήσω αν το σύνολο των συμπολιτών σας προσβλήθηκε από… -πώς να το πω;- …συλλογική βλακεία, και ένιωσε κάποιου είδους απειλή ο κλάδος και οι οικογένειες των γουναράδων. Είστε όμως χαρακτηριστικό παράδειγμα βουλευτή επαρχίας που δεν δέχεται εχθρικά πυρά μόνον σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό – και πάλι, αν μου επιτρέπετε, με τη συνδρομή των τοπικών αυτή τη φορά Μ.Μ.Ε. Η τρομοκρατία πιάνει; 

Για πρώτη φορά εκλέχθηκε βουλευτής από την Αριστερά στη περιοχή της Καστοριάς από το 1936, αυτό δείχνει τη διάθεση του κόσμου για να αλλάξουν τα πράγματα. Το κατεστημένο είτε σε τοπικό είτε σε πανελλαδικό επίπεδο προσπάθησε να με πλήξει πολλές φορές αλλά παρ” όλα αυτά  άνοιξα μέτωπο με τη διαπλοκή και τον οχετό των αργυρώνητων δημοσιογράφων, άντεξα τη λάσπη και τη διαστρέβλωση. Από την καθημερινή επαφή μου με τον κόσμο έχω την εικόνα ότι η τρομοκρατία όχι μόνο δε πιάνει αλλά ο κόσμος αναζητά διορατικούς και μαχητικούς βουλευτές, έτοιμους και αποφασισμένους για τους αγώνες που πρέπει να δοθούν, ικανούς να αντέχουν όλη την πίεση που θα ασκηθεί από τον αντίπαλο με θεμιτά και αθέμιτα μέσα.

Είστε βουλευτής Καστοριάς, όπου και κατεβαίνετε ξανά υποψήφιος. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια;

Η περιφέρεια βάλλεται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σε συνδυασμό με τα λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία συρρικνώθηκε με αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές συνέπειες. Η βιοτεχνία περιορίστηκε κυρίως λόγω των ληξιπρόθεμων οφειλών προς το δημόσιο και των κόκκινων δανείων που αδυνατεί να εξυπηρετήσει. Τα προβλήματα σωρρεύονται και οξύνονται από την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής. Το  δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια έχει υποκατατασταθεί με την ανέχεια και την έλλειψη προοπτικής οδηγώντας, πολλές φορές, και στην αυτοκτονία. Πρέπει να μπει φραγμός σε όλα αυτά, να δώσουμε ανάσα στον επαγγελματία, τον εργαζόμενο, τον νέο και αισιοδοξία μέσω πολιτικών οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάκαμψη της κοινωνίας. Με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δεσμευτεί να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και να προωθήσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της ρύθμισης των οφειλών σε τράπεζες και δημόσιο, μέσω της δημιουργίας 300.000 θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα. Ταυτόχρονα, θα θέσουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Βαγγέλης-ΔιαμαντόπουλοςΟ κόσμος ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ επειδή έχει αποδεχτεί μια αριστερότερη ατζέντα ή λόγω απαρέσκειας στις τελευταίες κυβερνήσεις; Σας ρωτώ, διότι είστε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ριζοσπαστικά προτάγματα – από τη συμμετοχή σας στο στόλο της ελευθερίας για τη Γάζα μέχρι το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού και χαλκού.

Θεωρώ ότι συμβαίνουν και τα δύο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίστηκε ξαφνικά, έκανε μεγάλες προσπάθειες εδώ και μια δεκαετία περίπου με συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα και στους αγώνες που αναπτύχθηκαν, ενώ την ίδια στιγμή έκανε μια ενωτική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς σε κεντρικό επίπεδο. Έτσι τέθηκαν  τα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ. Έπειτα εμφανίσθηκε η κρίση και η πολιτική αντιμετώπισής της, δηλαδή το μνημόνιο. Αυτή η αντιμετώπιση ήταν που έφερε την λαϊκή δυσαρέσκεια, αναδεικνύοντας  τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διατύπωσε πολύ νωρίς την κριτική του αλλά και εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το αντίστοιχο παράδειγμα στην Ισπανία, όπου και εκεί η εφαρμογή της πολιτικής της λιτότητας μαζί με την δράση των κινημάτων στις πλατείες γέννησε το Podemos. Θεωρώ ότι ο κόσμος βλέπει τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και αναζητά εναλλακτικούς δρόμους τόσο στον ελληνικό όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο.  Είναι τιμή, τόσο δική μου όσο και άλλων βουλευτών, καθώς και της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, να βρισκόμαστε συμμέτοχοι στον αγώνα στη Χαλκιδική,  έναν αγώνα για γη και ελευθερία που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις. Όσον αφορά τη συμμετοχή μου στο καράβι για τη Γάζα, είναι μια εμπειρία ζωής για έναν δίκαιο αγώνα. Πρέπει να σημειώσω ότι  δεν είμαι ο μοναδικός, στο παρελθόν ο σύντροφος Θ. Δρίτσας ταξίδεψε με στόχο να σπάσει ο αποκλεισμός στη Γάζα και να προσφερθούν τα αναγκαία στον παλαιστινιακό λαό. Το επόμενο διάστημα η ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων και διεκδικήσεων είναι η εγγύηση για τη συνέχιση ριζοσπαστικών πολιτικών. Ο κόσμος θα μας ψηφίσει γιατί αντιλαμβάνεται ποιο είναι το συμφέρον του, θέλει να λυθούν, τώρα, τα σημαντικά προβλήματά του και βλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

πηγή – unfollow