Νέο ντοκιμαντέρ από τον Γιώργο Αυγερόπουλο, μια ολοκληρωμένη 117λεπτη ταινία ουσιαστικά, το «Agora». Και λέμε ταινία, γιατί την επόμενη εβδομάδα βγαίνει κανονικά στους κινηματογράφους. Εκεί θα το δούμε πρώτα και μετά θα πάρει σειρά για την τηλεόραση. Η «ταινία-κιβωτός» της ελληνικής κρίσης έκανε ήδη την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CPH:DOX», της Κοπεγχάγης, ενώ θα ακολουθήσει η γαλλική πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Προγραμμάτων FIPA (20-25 Ιανουαρίου 2015).

Το «Agora» κάνει την ελληνική πρεμιέρα του στις κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δηλαδή, στο πλέον κατάλληλο timing, ώστε να μας βοηθήσει να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις. Επειτα από 13 χρόνια ανάλυσης επίκαιρων θεμάτων απ’ όλο τον πλανήτη, ο Γιώργος Αυγερόπουλος στρέφει την κάμερά του προς την Ελλάδα και κινηματογραφεί την οικονομική κρίση. Χρειάστηκε μία τετραετία έρευνας και παραγωγής για να το ολοκληρώσει. Καταγράφει την εξέλιξη της κρίσης από τα πρώτα της στάδια και πώς αυτή, σε βάθος χρόνου, επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων. Παίρνει συγκεκριμένα πρόσωπα από διάφορες κοινωνικές τάξεις και παρακολουθεί την εξέλιξή τους, την παρακμή τους για να είμαστε πιο ακριβείς, από το 2010 έως και σήμερα.

«Ο κινηματογραφιστής γίνεται μάρτυρας των λαϊκών αντιδράσεων στον δρόμο, της ανόδου του φασισμού αλλά και των κινημάτων αλληλεγγύης. Προβάλλει κομβικά πολιτικά γεγονότα με τραυματικές επιπτώσεις στις ζωές των Ελλήνων, παρουσιάζοντας με κριτικό βλέμμα τοποθετήσεις από πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, καθώς και από αναλυτές της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής σκηνής».

Η ταινία είναι μια παραγωγή της Small Planet (εταιρεία παραγωγής των ντοκιμαντέρ της σειράς «Εξάντας»), σε συμπαραγωγή με τη δημόσια γερμανική τηλεόραση WDR (Westdeutscher Rundfunk) και το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Θα αρχίσει να προβάλλεται από την άλλη Πέμπτη στους ιστορικούς κινηματογράφους «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42-46, πλατεία Βικτωρίας) και «Studio» (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής) στην Αθήνα καθώς και στο «Ολύμπιον» (πλατεία Αριστοτέλους 10) στη Θεσσαλονίκη, ενώ σταδιακά η διανομή της θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Από τον Φεβρουάριο θα αρχίσει να προβάλλεται από τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης και της Ασίας.

πηγή – εφ. των συντακτών