Ντράγκι: Σε επιφυλακή η ΕΚΤ για πληθωρισμό- Στο τραπέζι η αγορά κρατικών ομολόγων

Η ΕΚΤ θα είναι σε επιφυλακή για οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση από την πτώση στις τιμές του πετρελαίου, σημείωνει σε επιστολή του σε Iρλανδό ευρωβουλευτή. Το Διοικητικό Συμβούλιο έτοιμο να εφαρμόσει επιπρόσθετα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η αγορά κρατικών ομολόγων, τονίζει.

ο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι έτοιμο να λάβει νέα μη συμβατικά μέτρα αν χρειαστεί, μεταξύ των οποίων και η αγορά κρατικών ομολόγων, τόνισε την Πέμπτη ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε επιστολή του προς ευρωβουλευτή. 

Σε επιστολή του προς τον Ιρλανδό Λουκ Μινγκ Φλάναγκαν, ο κ. Ντράγκι σημειώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα παρακολουθεί προσεκτικά τους κινδύνους στην πορεία των τιμών μεσοπρόθεσμα και τονίζει πως θα είναι σε επιφυλακή για οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση από την πτώση στις τιμές του πετρελαίου.

«Αν καταστεί αναγκαίο να λάβουμε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι ομόφωνη στην δέσμευση της να χρησιμοποιήσει επιπρόσθετα μη συμβατικά εργαλεία εντός της δικαιοδοσίας της» επισημαίνει.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντράγκι προσθέτει πως αυτό μπορεί να σημαίνει «την αγορά διάφορων στοιχείων ενεργητικού, ένα από τα οποία μπορεί να είναι και τα κρατικά ομόλογα».

Σημειώνεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 22 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα. Αναλυτές προβλέπουν ότι είναι πιθανό να ανακοινώσει την έναρξη ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο θα περιλαμβάνει και αγορές κρατικών ομολόγων.

πηγή – euro2day