Καταγγελίες ΕΛΣΤΑΤ ότι της ζητήθηκε να καθυστερήσει την αναθεώρηση στοιχείων

του Θανάση Κουκάκη

Η ηγεσία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προχώρησε στην καταγγελία ότι στελέχη του Δημοσίου την προσέγγισαν ζητώντας να καθυστερήσει την αναθεώρηση στοιχείων που σχετίζονται με τη Διαδικασία περί Υπερβολικού Ελλείμματος. Η καταγγελία περιλαμβάνεται στην δεύτερη ετήσια έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει πως «η ΕΛΣΤΑΤ προσεγγίστηκε κατά το τέλος του 2014 από κάποια στελέχη του δημοσίου προκειμένου να καθυστερήσει την εισαγωγή αναθεωρήσεων στα στοιχεία ΔΥΕ (Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος), οι οποίες λαμβάνουν υπόψη νέα διαθέσιμα στοιχεία υψηλής ποιότητας».

Σύμφωνα με την Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής το συμβάν αυτό είναι πολύ απογοητευτικό, καθώς επιδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα έλλειψη της επίγνωσης της «πλήρους απρέπειας» της προσέγγισης της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δείχνει και έλλειψη κατανόησης της υποχρέωσης της ΕΛΣΤΑΤ να σέβεται και να διασφαλίζει σε όλα τα επίπεδα ότι η επιλογή των πηγών και μεθόδων πραγματοποιείται μόνο βάσει στατιστικών κριτηρίων.

Στη βάση αυτή η Επιτροπή παρότρυνε την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τη δέσμευση που υπέγραψε το 2012, υλοποιώντας όλες τις προβλεπόμενες δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης των διεθνών στατιστικών προτύπων· να εγγυάται, να υπερασπίζεται και να προάγει στην κοινωνία την επαγγελματική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να υποστηρίζει την ΕΛΣΤΑΤ στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στις Ελληνικές στατιστικές και στην υπεράσπισή τους όταν γίνονται προσπάθειες για να υπονομευθεί η αξιοπιστία τους.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε από το in.gr για το θέμα δήλωσε πλήρη άγνοια για τα καταγγελλόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών το ζήτημα «ενδεχομένως» να αφορά σε επίσημη αλληλογραφία που είχαν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου με την ΕΛΣΤΑΤ για τον τρόπο καταγραφής των εξοπλιστικών δαπανών. Με την αλληλογραφία αυτή το υπουργείο ζητούσε να προσδιορισθεί διαδικασία καταγραφής που να υιοθετεί τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα δικαιολογούσε καταγγελία για παρέμβαση στο έργο της ΕΛΣΤΑΤ.

 

Πηγή – Newsroom ΔΟΛ

Advertisements