Του Κώστα Εφήμερου

Λένε ότι ο λαός είναι σοφός και ως απόδειξη αυτού αναφέρονται σε μια σειρά από γνωμικά που το αποδεικνύουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι αφενός οι έξυπνες ατάκες δεν σημαίνουν εξυπνάδα και αφετέρου ότι η εξυπνάδα δεν είναι συλλογική. Κάποιοι μάλιστα που νιώθουν πιο έξυπνοι από τους άλλους ισχυρίζονται ότι δεν ισχύει το ίδιο με την ηλιθιότητα.

Η αλήθεια όμως είναι ότι αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα βάσει της πραγματικότητας που αναγνωρίζουμε. Όσοι παραμένουν να ενημερώνονται από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων ή διαβάζουν τις «μεγάλες» εφημερίδες δεν μπορούν παρά να σχηματίζουν μια διαφορετική άποψη για την πραγματικότητα. Αυτοί είναι που απαντάνε τις δημοσκοπήσεις ότι δεν θέλουν εκλογές. Αυτοί είναι και όσοι θεωρούν ότι η αριστερή ηγεμονία ήταν τα μεγαλύτερο πρόβλημα της μεταπολίτευσης. Αυτοί θα ορίσουν με την ψήφο τους το μέλλον της χώρας μας.

Περιμένοντας το διάγγελμα του Πρωθυπουργού κοιτάζω τις τροπολογίες που πέρασαν τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή. Σε μια ειρωνεία της ιστορίας οι τρομακτικότερες από αυτές ψηφίστηκαν στο νομοσχέδιο για την άνoια. Ξέρετε ποια είναι η τροπολογία που λείπει; Αυτή που απαγόρευε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες.

Τα προηγούμενα χρόνια τα «μεγάλα» ΜΜΕ σήκωναν την υπόθεση τους τελευταίους μήνες και οι υπουργοί αναγκάζονταν να υποχωρήσουν υπολογίζοντας το πολιτικό κότσος ανανεώνοντας την προστασία για 12 ακόμη μήνες. Αυτή τη φορά όμως εφημερίδες και κανάλια όχι μόνο δεν ασχολήθηκαν με αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα αλλά επιπλέον φρόντισαν να παραπληροφορήσουν τον κόσμο με πρωτοσέλιδα όπως «οι τράπεζες θα σώσουν τα σπίτια μας» και «οι τράπεζες δεν θέλουν τα σπίτια μας». Στα ρεπορτάζ τους ανέφεραν ότι «ο εσωτερικός κώδικας δεοντολογίας» των τραπεζών είναι με το μέρος των δανειοληπτών και ότι σε καμία περίπτωση τα τραπεζικά ιδρύματα δεν θέλουν να μας πάρουν τα σπίτια. Όλοι γνωρίζουμε τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών και τον έχουμε γευτεί στα τηλέφωνα που μας κάνουν 3-4 φορές την ημέρα.

Ακόμα πιο απογοητευτικό όμως ήταν το περιστατικό με την υπόθεση χρηματισμού Χαϊκάλη. Η πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τρεις στου τέσσερις δεν πιστεύουν ότι έγινε απόπειρα χρηματισμού του βουλευτή. Ο νόμος λέει ότι για δωροδοκία παραπέμπονται και όσοι κάνουν απόπειρα δωροδοκίας και όσοι είδαν το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πάνος Καμμένος δεν μπορεί να έχει καμία απολύτως αμφιβολία για το αν ο κύριος Αποστολόπουλος πρότεινε χρήματα στον Παύλο Χαϊκάλη προκειμένου να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα. Για την ακρίβεια τον ισχυρισμό του βουλευτή επιβεβαίωσε ο ίδιος ο μεσάζων που απλά ισχυρίστηκε ότι λίγο πολύ το έκανε… για πλάκα.

Κι όμως οι τρεις στους τέσσερις Έλληνες πίστεψαν τον Γιάννη Πρετεντέρη που υπηρετώντας άψογα το ρόλο του φρόντισε να γελοιοποιήσει τον καταγγέλλοντα και να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας σε άλλες πτυχές του σκανδάλου.  Και ξέρετε κάτι; Τα κατάφερε μια χαρά: Το βίντεο δεν έπαιξε σε κανένα απολύτως τηλεοπτικό σταθμό και δεν ακούστηκε σε κανένα ραδιόφωνο.

Κι ύστερα όταν ήρθε η ώρα της «τυπικής» διαδικασίας της δικαιοσύνης ο ανακριτής που κάλεσε τον ύποπτο για χρηματισμό βουλευτή (μιλάμε για παράπτωμα που παραπέμπει σε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας και εσχάτης προδοσίας) δεν έκανε ούτε μια ερώτηση για το αν ο Γιώργος Αποστολόπουλος γνώριζε τον Πρωθυπουργό ή τον Τραπεζίτη (τον Σάλλα της Πειραιώς) για λογαριασμό των οποίων (κατά δήλωσή του) φέρεται να κάνει στο βίντεο την προσφορά στον Χαϊκάλη.

Με το πόρισμα της αμφιβόλου ποιότητας δικαιοσύνης -όπως την καταγράψαμε αυτές τις ημέρες- οι βουλευτές βγήκαν ξανά στα «μεγάλα» κανάλια κουνώντας το δάχτυλο στους «ψεκασμένους» και ειρωνευόμενοι τον Αλέξη Τσίπρα που χαρακτήρισε «σοβαρή»  την (πολύ σοβαρή) καταγγελία Χαϊκάλη.

Κι αν εμείς, ο σοφός λαός συνεχίζουμε να μην σπάμε τις τηλεοράσεις μας είναι επειδή ενημερωνόμαστε αποκλειστικά από αυτές. Από αυτές που αποκρύπτουν συστηματικά ότι ο Πάνος Καμένος δεν έχει κάνει ποτέ ερώτηση στη βουλή περί «ψεκασμένων», όπως έχει κάνει ο υπουργός υγείας (!), Μάκης Βορίδης, και ο μελλοντικός μας ΠτΔ, Φώτης Κουβέλης.

Και όταν ακόμα προσπαθούμε να σπάσουμε το κατεστημένο και να εκδώσουμε το πρώτο περιοδικό που θα τους αποκαλύπτει μας ορθώνουν μια σειρά από τοίχους. Παρουσιάζουν προβλήματα φοροτεχνικά, μετά τους λείπει το χαρτί, μετά τα τυπογραφεία αρνούνται να μας τυπώσουν χωρίς επίσημες δικαιολογίες και στο τέλος αρχίζουν και οι προσωπικές επιθέσεις. (Δεν θα τους κάνουμε όμως το χατίρι, θα το τυπώσουμε ακόμα και εκτός Ελλάδας και θα το διανέμουμε ακόμα και μόνοι μας τις επόμενες ημέρες).

Η ομερτά των ΜΜΕ πρέπει να σπάσει. Δεν ισχυριζόμαστε ότι εμείς είμαστε οι φορείς της αλήθειας. Ζητάμε όμως να έχουμε την ίδια δυνατότητα πρόσβασης στην κοινωνία. Να μην μπορεί κανείς να πει «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν έμαθα» όταν θα αποφασίζει για το μέλλον μας.

Η ενημέρωση όλων μας είναι αναγκαία. Μόνο μέσω της ενημέρωσης μπορεί να αναπνέει η δημοκρατία

Τις προσεχείς ημέρες στο ThePressProject θα δημοσιεύσουμε μια σειρά από πολιτικά ρεπορτάζ εξαιτίας των επερχόμενων εκλογών και φυσικά ανασκοπήσεων μια που το 2014 μας αφήνει με πόνους. Αν όμως θέλετε να μου κάνετε ένα δώρο για το τέλος του χρόνου αυτή τη φορά δεν θα σας ζητήσω χρήματα (και όσοι διαβάζετε τα κείμενά μου ξέρετε ότι αυτό είναι πρωτοφανές). Αυτή τη φορά θα σας ζητήσω να τυπώσετε αυτό το άρθρο και να το δώσετε σε όποιον κοντινό σας άνθρωπο ενημερώνεται αποκλειστικά από τα «μεγάλα ΜΜΕ».

Υ.Γ. Προς εσένα που διαβάζεις εκτυπωμένο αυτό το κείμενο:  Να δώσεις ένα δώρο στον άνθρωπο που σου το έφερε τυπωμένο (να μην πουν ότι δεν τους σκέφτηκα και αυτούς) 🙂

πηγή – tpp