images10712816_10204952947804674_5227762165338846706_nΑπό τη Νούλα Χρυσοχοϊδου

Και κλείσαμε τέσσερα ολόκληρα χρόνια…..

Ήταν το 2010 που η χώρα μας μπήκε στον μηχανισμό στήριξης, αυτό που σήμερα έχει φημισμένο όνομα, το μνημόνιο. Και ακολούθησε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και απο πίσω ήρθε και η ελληνική Κύπρος. Και κάνουμε μια ανασκόπηση, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν βγεί στις αγορές και η Κύπρος πατάει στα ίδια βήματα. Κι εμείς(;) Εμείς όχι μόνο δεν βγαίνουμε στις αγορές αλλά πήραμε και παράταση, λες και μιλουσαμε για έναν αγώνα ποδοσφαίρου που ο αγώνας ήρθε ισόπαλος και πάμε στην παράταση.

Και φτάσαμε πολλές φορές στην ερώτηση αυτή: “Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο”(;). Είναι κάτι όπως λέμε, το καλό ή το κάκό, η κόλαση ή ο παράδεισος!Μα την απάντηση δεν την δίνει κανείς. Με μνημόνιο ποιά θα ήταν τελικά τα θετικά ή τα αρνητικά (;) και με αντιμνημόνιο το ίδιο….Λάθος, λάθος, δεν τολμούν…Προσέξτε: Αρκεί να σας αναφέρω ότι όλοι εκείνοι που υποστηρίζουν οτι πρεπει να επιστρεψουμε στην δραχμή, δεν έχουν να χάσουν αλλά να κερδισουν, καθώς τα χρήματα τους δεν βρίσκονται στις τράπεζες στην Ελλάδα αλλά σε εκείνες του εξωτερικού και αν επιστρεψει η χώρα μας στην δραχμούλα, την υποτιμημένη δυστυχώς δραχμούλα οι δε κύριοι θα δουν τις περιουσίες τους να πολλαπλασιάζονται εν τω μέσω της νυκτός…..

Και οι μνηστήρες της εξουσίας αντί να ζυγίζουν τις δύο αυτές πλευρές και να κοιτούν να προχωρήσουν σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία μας, να έρθουν σε εθνική συνεννόηση, απλά κατηγορούν ή μία πλευρά την άλλη ποιος χρηματίστηκε, ποιός τελικά τα πήρε και ποιός τα έδωσε!!!

Ήταν οι βουλευτές, οι υπουργοί, οι αρχηγοί και γενικότερα ήταν οι 300 που δεν εξήγησαν σε κανέναν μας ότι όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο πιο κρίσιμο σημείο, οτι η χώρα μας είχε χρεοκοπήσει και ήταν “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”. Δυστυχώς η Ελλάδα είχε πάρει λάθος δρόμο χωρίς επιστροφή, ήταν μονόδρομος! Η τότε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου στήριζε τις επιλογές που είχε κάνει, απο την άλλη η αντιπολίτευση ήταν αυτή που δημιούργησε την αντιμνημονιακή στάση. Και το ματς είχε κιολας αρχίσει, με τις ομάδες στο χορτάρι κι όλοι εμείς θεατές… Οι “αγανακτισμένοι” στους δρόμους, οι υπολοιποι πολίτες σαστισμένοι, οι βουλευτές αδιάβαστοι και η κυβέρνηση “πετούσε χαρταετό”.

Μίσος, διχασμός, παραφιλολογία και πολιτική ανοησία σε παράθυρα των εκπομπών και των ειδήσεων. Νέες λέξεις στο λεξιλόγιο του πιο μικρού που άκουγε στο σπίτι ή στο σχολείο μέχρι την ηλικιωμένη κυρία σε ένα χωριό ξεχασμένο στο χάρτη. Και όλα αυτά γιατί(;) Γιατί δεν υπήρχε εθνική συσπείρωση, συναίνεση, συνεννόηση!!!

Και το δράμα παιζόταν στις ειδήσεις των οχτώ!Και οι πολίτες κοιτούσαν απο τις τηλεοράσεις τους το “μπαλάκι” να πηγαίνει απο την μια πλευρά στην άλλη.”Η Ελλάδα ζεί τα χρόνια του μνημονίου, η Ελλάδα είναι η Ευρώπη, η Ελλάδα η πιο πλούσια χώρα με τους πιο ευτυχισμένους πολίτες”. Οι δε πολίτες, απλά κοιτούσαν, τους μισθούς και τις συντάξεις να κόβονται σε οριζόντια γραμμη, οι φόροι να αυξάνονται και να συνοδεύονται ανα μερικούς μήνες απο άλλη ονομασία, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν, οι νέοι μετανάστευσαν και οι επιχειρήσεις χρεοκόπησαν…..Έλεγχος και πολιτικό σχέδιο πουθενά, άφαντος ο κρατικός μηχανισμός, άφαντη και η Κυβέρνηση. Τους ενδιέφερε μόνο το μνημόνιο….κι αυτό για να τα λέμε όλα έμενε καλά φυλαγμένο στο συρτάρι των βουλευτών!

Και μετά απο τέσσερα χρόνια οι συζητήσεις έχουν το ίδιο περιεχόμενο….Και η κυβέρνηση γέρνει προς τα δεξιά και όλοι οι υπολοιποι προς τα αριστερα…και να θυμάστε ότι αν η κυβέρνηση γύρει προς τα αριστερα εμείς πάλι αντίθετα θα πάμε!

Και η αυλαία δεν εκλεισε, το έργο συνεχίζεται με νέους πρωταγωνιστές, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε απώλειες στο 1/3 περίπου. Και οι επενδυτές χάσανε πολλά. Και δεν μας αφορά(;) Φυσικά μας αφορά, καθώς το χρηματιστήριο, μας δείχνει την βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη μεν αλλά μελλοντική πορεία της χώρας μας δε.Και αν δεν το δούμε να ανακάμπτει δεν θα δημιουργηθεί καμία θέση εργασίας, δεν θα βρει δουλεια ο άνεργος πολίτης, δεν θα υπάρχουν χρήματα για να κινηθεί η ελληνική αγορα και γενικά καθόλου ρευστότητα.

Το επόμενο εξάμηνο θα είναι το πιο δύσκολο στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας. Η χρεοκοπία μας έχει γίνει μένει μόνο να υποδεχτούμε την επίσημη της φορεσιά.

Αδιέξοδο…

Ανασφάλεια….

Αβεβαιότητα…

Άραγε ξέρουμε πραγματικά ποιές είναι οι συνέπειες μετά απο την ανακοίνωση μιας επίσημης χρεοκοπίας(;)
Και όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο….Η σκηνή που έχει στηθεί έχει χρώμα ζοφυρό, άρωμα έντονο…δεν έχει θέμα οικονομικό αλλά μάλλον πολιτικό…!!!

Πηγή  the Crypt of Banking News