Νέες διαρροές έρχονται στο φως αναφορικά με τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις. Πρόκειται για τον λεγόμενο φάκελο Luxleaks. Τα νέα απόρρητα έγγραφα που έρχονται στο φως από την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) αποκωδικοποιούν τις μυστικές φορολογικές πρακτικές ενώ αποκαλύπτουν και μια ακόμη πολυεθνική με ελληνικά «παρακλάδια» που εμφανίζεται να μεταφέρει από την Ολλανδία στη Γαλλία μέσω Λουξεμβούργου κεφάλαια ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα νέα έγγραφα συνδέονται με άλλες 35 επιχειρήσεις διεθνούς εμβέλειας όπως η Disney και η Skype αλλά και οι βιομηχανίες Κοχ – από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των Ρεπουμπλικανών. Μεταξύ τους βρίσκονται και άλλες τρεις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες, μετά την PwC: H Ernst&Young, η KPMG και η Deloitte.

Διαβάστε:
Και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στις μυστικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου

Σύμφωνα με Τα Νέα που συμμετέχουν στην έρευνα της ICIJ, μεταξύ των φορολογικών συμφωνιών, μία αφορά και τη λουξεμβουργιανή Greek Paper Manufacturing Sarl, θυγατρική του ομίλου Bolton Group, την εταιρεία που χρησιμοποιήθηκε πριν από μιάμιση δεκαετία για την εξαγορά της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας.

Όπως προκύπτει από το deal, η GPM χρησιμοποιείται ως «κανάλι» για να περάσουν 33 εκατ. ευρώ από μια εταιρεία συμφερόντων του ομίλου στην Ολλανδία σε άλλη εταιρεία του ίδιους ομίλου στη Γαλλία. Η μεταφορά των κεφαλαίων πραγματοποιήθηκε  με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αγοραπωλησίες μετοχών με ενδιάμεσες εταιρείες του ομίλου Bolton.

Τα χρήματα πέρασαν στην GPM με ΑΜΚ (Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου) από τη μητρική στην Ολλανδία και εν συνεχεία αγοράστηκαν  μετοχές άλλης θυγατρικής στο Λουξεμβούργο, της BGI Brands. H συμφωνία εγκρίθηκε το καλοκαίρι του 2010 και προέβλεπε ότι θα περνούσαν κεφάλαια από την BGI Brands στη Manitoba France στη Γαλλία.

Όπως αναφέρουν ειδικοί που εξέτασαν τα έγγραφα που διέρρευσαν, η μέθοδος μεταφοράς κεφαλαίων με ΑΜΚ και αγοραπωλησίες μετοχών, σε συνδυασμό με την ευνοϊκή νομοθεσία του Λουξεμβούργου, επιτρέπουν επιτυχώς την αποφυγή φορολόγησης με νόμιμο τρόπο (φοροαποφυγή).

Επίσης, εμπλέκονται και άλλες θυγατρικές του ομίλου Bolton Group στον οποίο ανήκει η Greek Paper Manufacturing (GPM). Μερικές από τις πλέον γνωστές μάρκες του συγκεκριμένου ομίλου είναι οι UHU, Softex, Merito, Overlay, Rio Mare, Neutro Roberts και άλλες.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι απέστειλε ερωτήματα στον όμιλο Bolton σχετικά με το αν υπήρξε φορολόγηση όσον αφορά την πώληση των μετοχών της BGI καθώς και γιατί χρησιμοποιήθηκε φορολογική συμφωνία αλλά ο όμιλος δεν απάντησε.

Από την πλευρά της, η λογιστική εταιρεία Ernst & Young δήλωσε στο ICIJ ότι οι υπάλληλοί της «παρέχουν ανεξάρτητες φορολογικές συμβουλές στους πελάτες σύμφωνα με τους εθνικούς και διεθνείς νόμους».

πηγή – tvxs