Η τρόικα πέτυχε την αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο σκούπα

Αντιμέτωπη με σφοδρές αντιδράσεις αναμένεται να βρεθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς υπό το βάρος των πιέσεων της τρόικας υπαναχωρεί στο ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων , αλλάζοντας τη ρύθμιση για τρίτη φορά μέσα σε 15 μέρες.

Στο νομοσχέδιο σκούπα με τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης θα υπάρχει διάταξη που θα προβλέπει πως πλέον δεν θα διαγράφεται ως και το 100% των προσαυξήσεων και των προστίμων, αλλά η επιχείρηση που υπάγεται στη ρύθμιση θα καλείται να εξοφλήσει την αρχική οφειλή συν ένα επιτόκιο.

Ακόμη θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου για τις εταιρείες που αιτούνται την υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και ειδικά όσες έχουν μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη. Ο μηχανισμός θα πιστοποιεί αφενός ότι υπάρχει ανάγκη ένταξης της επιχείρησης σε καθεστώς ρύθμισης αφετέρου ότι η επιχείρηση θα μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές της.

Ειδικά η αλλαγή στις προσαυξήσεις χαρακτηρίζεται πολιτικά τοξική, ωστόσο η Κυβέρνηση υπαναχώρησε στο θέμα για να κάμψει τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ και να επιταχύνει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

πηγή – newsbeast