?????????????????????????????????????????

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

«Τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη στο Ελληνικό», τονίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν εκ των έσω την διένεξη μεταξύ του «μαύρου μετώπου» κυβέρνησης – Τρόικας – ΤΑΙΠΕΔ – Ομίλου Λάτση από την μια μεριά και όσων αντιμάχονται το ξεπούλημα του πρώην αεροδρομίου, από την άλλη. Κατά τους ίδιους, η απόφαση του ΣΤ’ τμήματος του ελεγκτικού συνεδρίου, που έγινε γνωστή την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου με την οποία αποδέχτηκε την αίτηση του ΤΑΙΠΕΔ κι ανακάλεσε την απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως η κατασκευαστική εταιρεία του Λάτση παίρνει και το πράσινο φως για να ξεκινήσει τις εργασίες στο Ελληνικό.

Να θυμίσουμε πως στις 10 Σεπτεμβρίου 2014 το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε βάλει πάγο στην συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με την Lamda Developments κρίνοντας ότι παραβιάζονται οι αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού. Εν τω μεταξύ μεσολάβησε κι η μελέτη που εκπόνησαν για λογαριασμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ο Ανδρέας Ψαθάς κι ο Γιάννης Αλεξόπουλος που έφεραν σε πολύ δυσάρεστη θέση όσους αναμίχθηκαν στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Το σημαντικότερο (κι όχι μοναδικό) εύρημά της ήταν ότι τα 6.204 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου και τα 3,5 χιλιόμετρα της παραλίας του Αγίου Κοσμά πουλήθηκαν υποτιμημένα κατά 222%! Αντί για 2.950.000.000, μόνο 915.000.000 ευρώ! «Ζητούνται 2 δις. ευρώ» θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της μελέτης, που έδωσε την αφορμή στον πρόεδρο του ΤΕΕ, Χρήστο Σπίρτζη, να χαρακτηρίσει το ΤΑΙΠΕΔ «ένα κακής ποιότητας δημοπρατήριο χωρίς τιμή εκκίνησης και με μία προσφορά»…

Ποινικές ευθύνες του ΤΑΙΠΕΔ

Τα σύννεφα πάνω από το ΤΑΙΠΕΔ με αφορμή το ξεπούλημα του Ελληνικού είχαν αρχίσει να πυκνώνουν από την άνοιξη κιόλας όταν η ευρωβουλευτής, σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα με αναφορά της στην προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Φάκου, ζήτησε να δοθεί εντολή για την διερεύνηση της ύπαρξης τυχόν ποινικών ευθυνών για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις που αφορούν στην εκποίηση του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ. Στην πολυσέλιδη αναφορά της η βουλευτής, τότε, του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά για «αποχρώσες ενδείξεις για μη νόμιμες ενέργειες εκ μέρους των μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και ενδεχομένως και άλλων προσώπων στην εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία εκποίησης των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ που θα ζημιώσουν οικονομικά την χώρα μας και κάθε πολίτη ξεχωριστά». Από τα πολλά «μαργαριτάρια» που περιέχει η αναφορά της Σ. Σακοράφα ξεχωρίζουμε: «Άξιο προς διερεύνηση είναι το γεγονός ότι Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ διετέλεσε ο κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο οπoίος, σύμφωνα με δημοσίευμα (Newsbom της 11.7.2011) ήταν Εκτελεστικός Πρόεδρος της Eurobank EFG Equities ΑΕΠΕΥ και επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής και Private Equity του ομίλου Eurobank, η οποία σχετίζεται με την Lamda. Προσθέτως, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της 23.3.2014 της RealNews, ο αρχιτέκτονας της Lamda Development κ. Νόρμαν Φόστερ, ιδιοκτήτης της εταιρείας Foster and Partners φέρεται να εμπλέκεται επαγγελματικά με την εταιρεία Βuro Happold, η οποία είναι μητρική εταιρεία της Happold Consulting που είναι η νέα σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο αρχιτέκτονας της Lamda Develpment συνεργάστηκε με την Buro Happold σε 12 μεγάλα κατασκευαστικά έργα σε όλον τον κόσμο. Πράγματι, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ εγείρει “πλήθος ερωτημάτων στους παράγοντες της αγοράς” η στενή συνεργασία του αρχιτέκτονα της Lamda Development με τον σύμβουλο του TAIΠΕΔ και προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα περί διαφάνειας και αντικειμενικότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας που ακολουθείται για την εκποίηση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ».

Ζημιά εκατομμυρίων για την Περιφέρεια

Το τι θα γίνει από δω και στο εξής θα κριθεί από την Περιφέρεια Αττικής που με την παρέμβασή της ενώπιον του ΣΤ’ Τμήματος, υπέρ του κύρους της πρώτης απόφασης του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έδωσε νέα διάσταση στην αντιπαράθεση. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι αλλεπάλληλες επιθέσεις δια του Τύπου που δέχεται η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, να εκπορεύονται από τα συμφέροντα τα οποία θα θιχτούν σε περίπτωση ακύρωσης της «επένδυσης». Η Περιφέρεια δήλωσε παράσταση ως διάδικος κατά την εκδίκαση της υπόθεσης εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development βάσει του έννομου συμφέροντός της που απορρέει από το ΚΤΕΟ Ελληνικού. Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα που κατέθεσε «τυχόν υπογραφή της σύμβασης συνεπάγεται για την Περιφέρεια υπέρογκη ζημία του 1 εκ. ευρώ που αφορούν τα έξοδα της μετεγκατάστασης του προς απομάκρυνση ΚΤΕΟ και υπάρχει απώλεια εισοδήματος για την Περιφέρεια από τη μη λειτουργία του ΚΤΕΟ άνω των 4 εκ. ευρώ ετησίως όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα». Στο υπόμνημά της η Περιφέρεια Αττικής ανέφερε πέντε ακόμη λόγους σύμφωνα με τους οποίους ζητά «να διατηρηθεί και να εμπλουτισθεί η με αρ. 197/2014 Πράξη του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να μην επιτραπεί η υπογραφή της επίδικης σύμβασης».

Για το τι δέον γεννέσθαι μίλησε στα Επίκαιρα ο δικηγόρος (στον Άρειο Πάγο) Γιάννης Καρδαράς, νομικός σύμβουλος της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό» και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά: «Η Περιφέρεια σύμφωνα με τον νόμο εφ όσον πλέον με την παρέμβασή της είναι διάδικος ή όποιοι άλλοι φορείς παρέστησαν και κατέθεσαν υπόμνημα στη διαδικασία του ΣΤ’ Τμήματος στις 9/10/2014 έχουν το δικαίωμα  να προσφύγουν  στην επταμελή σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφού πρώτα τους κοινοποιηθεί η φημολογούμενη απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να λάβουν γνώση. Η προθεσμία για την άσκηση αίτησης αναθεώρησης στην επταμελή σύνθεση του Ε.Σ. με Πρόεδρο τον κ. Πρόεδρο του Ε.Σ. είναι 15 ημέρες από την ημερομηνία κοινοποίησης της ως άνω απόφασης του ΣΤ’ Τμήματος. Σύμφωνα με το άρθρο 37 Ν. 4129/2013 οι λόγοι για την αίτηση αναθεώρησης είναι περιοριστικοί, ήτοι: Πρώτο, εσφαλμένη ερμηνεία του Νόμου, δεύτερο, πλάνη περί τα πραγματικά περιστατικά και, τρίτο, προσαγωγή νέων κρίσιμων στοιχείων». Τα περαιτέρω βήματα ωστόσο μπορεί να μην εξαντληθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η άποψη του Ι. Καρδαρά και του Γ. Βρέλλου (επίσης δικηγόρου στον Άρειο Πάγο και μέλους του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά), την οποία έχουν γνωστοποιήσει την Περιφέρεια είναι πως «η Περιφέρεια θα έπρεπε να προχωρήσει σε περαιτέρω ένδικα μέσα προκειμένου να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της στις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ που λειτουργούν εντός του μείζονος προς εκποίηση ακινήτου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Για το λόγο αυτό και ανεξαρτήτως της έκβασης της υπόθεσης ενώπιον του Ελεγκτικού Συνέδριου στην οποία η Περιφέρεια είναι πλέον διάδικος, είναι κατά τη γνώμη μας απαραίτητο και εισηγούμεθα να κατατεθεί στα αστικά δικαστήρια αγωγή στην τακτική διαδικασία με την οποία να αιτείται να αναγνωρισθεί η κυριότητα της Περιφέρειας και να αποδοθεί σε αυτήν η έκταση των 40.419 τ.μ. των εγκαταστάσεων του ΚΤΕΟ».

Ο λόγος πλέον ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής…

Πηγή – Επίκαιρα