Σφοδρή κριτική δέχτηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσον αφορά τη δέσμευσή του για φορολογικές μεταρρυθμίσεις και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη, κάτι που χαρακτηρίστηκε μάλιστα από έναν ακτιβιστή «σαν να έχεις βάλει τον κόμη Δράκουλα φύλακα σε τράπεζα αίματος»

Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται στο Μπρίσμπεϊν για τη σύνοδο κορυφής των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη (G20), έχει μπει στο στόχαστρο μετά τις αποκαλύψεις για τις συμφωνίες του Λουξεμβούργου με μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να πληρώνουν όσο το δυνατόν μικρότερο φόρο, την εποχή που ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών.

«Ο κόσμος ρωτά πώς μπορεί ο αρχιτέκτονας του LuxLeaks να αναλαμβάνει να το ξεκαθαρίσει. Για πολλούς αυτό μοιάζει σαν να έχεις βάλει τον Δράκουλα να φυλάει μια τράπεζα αίματος», είπε χαρακτηριστικά ο Τιμ Κοστέλο, επικεφαλής της Civil Society 20, «πλατφόρμας διαλόγου» μεταξύ των ηγετών των χωρών της G20 και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

«Επαφίεται στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Έπιτροπής να διαψεύσει αυτές τις φωνές και να αποκαταστήσει το έλλειμμα εμπιστοσύνης αντιμετωπίζοντας τη φοροαποφυγή.

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό για τους απλούς πολίτες να αναλάβουν από κοινού δράση οι ηγέτες της G20 εδώ στο Μπρίσμπεϊν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, το Λουξεμβούργο σύναψε συμφωνίες με περίπου 340 πολυεθνικές, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν την καταβολή υψηλών φόρων.

Ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι δεν είναι ο «αρχιτέκτονας» αυτού του «προβλήματος» και ότι τίποτα στο παρελθόν του δεν υποδηλώνει ότι φιλοδοξία του ήταν «να οργανώσει τη φοροδιαφυγή στην Ευρώπη».

Μολονότι έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το θέμα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν θα έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή του, απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

πηγή – tpp