Φρένο στο φαινόμενο ότι πολλά δικηγορικά γραφεία έχουν μετατραπεί σε εισπρακτικές εταιρείες που τηλεφωνούν και απειλούν οφειλέτες, επιχειρεί να βάλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ). Πειθαρχικά θα ελέγχονται στο εξής, οι δικηγόροι που μετέρχονται πρακτικές εισπρακτικών εταιρειών, σύμφωνα με νέα διάταξη που εντάσσεται στον Κώδικα Δεοντολογίας των Δικηγόρων.

Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «ομόφωνα  αποδοκιμάζει και καταδικάζει τις πρακτικές δικηγόρων και δικηγορικών εταιρειών που στο πλαίσιο της δικηγορικής τους εντολής μετέρχονται συμπεριφορές εισπρακτικών εταιρειών, προβαίνοντας σε αλλεπάλληλες αντιδεοντολογικές τηλεφωνικές οχλήσεις προς τους οφειλέτες».

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη «ο δικηγόρος ή η δικηγορική εταιρεία, απαγορεύεται να οχλεί προφορικά και δη τηλεφωνικά, τον οφειλέτη του εντολέα του πέραν της μίας φοράς, προκειμένου να τον ενημερώσει για την οφειλή του και να διερευνήσει τη δυνατότητα εξώδικης επίλυσης της  υφιστάμενης διαφοράς. Σε περίπτωση που στη συνέχεια ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί, δυστροπήσει ή αρνηθεί να εξοφλήσει την οφειλή, ο δικηγόρος οφείλει, τότε, να προβεί σε έγγραφη εξώδικη όχληση ή να ασκήσει τα προβλεπόμενα νόμιμα ένδικα βοηθήματα για λογαριασμό του εντολέα του». Στην περίπτωση που ο δικηγόρος δεν ακολουθήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία θα ελέγχεται πειθαρχικά.

Μάλιστα, «επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση πως παρόμοιες συμπεριφορές προσβάλουν το σύνολο του δικηγορικού σώματος και δεν θα είναι ανεκτές».

Πηγή – tvxs.gr