Alexis Tsipras srecko

Του Σρέτσκο Χόρβατ

Εγκωμιαστικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα είναι το άρθρο του Guardian, στο πλαίσιο αφιερώματος στην άνοδο της αριστεράς σε Ελλάδα, Ισπανία και Σλοβενία. “Αν γίνουν πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο, είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση” γράφει ο αρθρογράφος αναφερόμενος στο προβάδισμα 11% έναντι της Ν.Δ.

Το άρθρο με τίτλο “Τα νέα αριστερά κόμματα της Ευρώπης μπορεί να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο του 1968”, ξεκινά με αναφορά σε μια σκηνή από την ταινία του Κ. Γαβρά “Το κεφάλαιο”.

“Υπάρχει μια όμορφη σκηνή στην τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά, «Το Κεφάλαιο». Σε ένα οικογενειακό δείπνο, ο διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης γαλλικής τράπεζας καυγαδίζει με τον θείο του, έναν αριστερό του 1968, ο οποίος κατηγορεί τον ανιψιό του ότι χρεώνει τους Ευρωπαίους πολίτες και καταστρέφει χώρες. Ο νεαρός τραπεζίτης απαντά «Μα θα έπρεπε να χαίρεσαι». «Γιατί;» ρωτάει σαστισμένος ο θείος. «Διότι εκπληρώνω τα παιδικά σου όνειρα». «Τα παιδικά μου όνειρα;» «Εσείς οι αριστεροί θέλατε διεθνισμό, και τον έχουμε. Το χρήμα δεν γνωρίζει σύνορα»”, αναφέρεται.

Αμέσως μετά, ο αρθρογράφος σχολιάζει πως ο χρηματοοικονομικός κλάδος μπορεί σύντομα να έρθει αντιμέτωπος με ορισμένα όρια, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις από την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Σλοβενία.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επισημαίνει το προβάδισμα 11% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας και προβλέπει ότι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Φεβρουάριο “είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει τελικά να σχηματίσει κυβέρνηση”.

“Αν οι προβλέψεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη αληθινή αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη επιβεβαιωθούν την επόμενη χρονιά, ένα τεστ της επιτυχίας του μπορεί να είναι η επανάληψη της σκηνής από το Κεφάλαιο, με μία συζήτηση μεταξύ του Fischer κα του Τσίπρα”, γράφει ο συντάκτης και διευκρινίζει:

“Όταν ο αριστερός του ’68 κατηγορήσει τον Έλληνα ηγέτη για ‘εκτροπή άλλων χωρών σε επικίνδυνους αριστερούς δρόμους’ θα μπορούσαμε να φανταστούμε τον Τσίπρα, να απαντάει ‘Μα πρέπει να είσαι χαρούμενος’. Όταν ο μπερδεμένος Fischer ρωτήσει ‘Γιατί;’ ο Τσίπρας απλά θα απαντούσε ‘Επειδή εκπληρώνω τα παιδικά σου όνειρα’.”

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Guardian στην εκτόξευση του αριστερό Podemos που προηγείται, πλέον, στην Ισπανία. “Το νεότερο από τα νέα αριστερά κόμματα στην Ευρώπη δεν υπήρχε καν πριν από εννέα μήνες, αν όμως διενεργούνταν σήμερα γενικές εκλογές, θα λάμβανε το 27% των ψήφων” υπογραμμίζει.

Αναφορά γίνεται και στην Ενωμένη Αριστερά της Σλοβενίας (Združena levica) που είναι το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Guardian, παρότι η άνοδος των αριστερών κομμάτων δημιουργεί ελπίδες για μια αναγκαία αλλαγή στην πολιτική της Ε.Ε., υπάρχουν δύο σοβαρές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν.

Το δημοσίευμα ορίζει ως πρώτη πρόκληση το ζήτημα της οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι τα τρία αριστερά κόμματα ξεπήδησαν από κινήματα διαμαρτυρίας, αλλά η αυξανόμενη δημοφιλία τους οφείλεται κυρίως στους χαρισματικούς τους ηγέτες. Τον Αλέξη Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ), τον Pablo Iglesias (Podemos) και τον Luka Mesec (Združena levica).

“Η πρόκληση που τώρα αντιμετωπίζουν είναι να γεφυρώσουν το κενό μεταξύ του οριζόντιου («άμεση δημοκρατία») και του κάθετου (κομματική πολιτική)” γράφει ο Guardian.

Σημειώνει, δε, ότι τα νέα κόμματα της Αριστεράς έρχονται αντιμέτωπα με την ακόλουθη αντίφαση: αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κοινωνικό κράτος ήταν το αποτέλεσμα του ιστορικού συμβιβασμού μεταξύ της εργατικής τάξης και του κεφαλαίου, είναι αναγκασμένα να αγωνιστούν για το κοινωνικό κράτος, διότι είναι η τελευταία «ασπίδα» για το σύστημα Υγείας, την Παιδεία, τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση.

“Το ερώτημα είναι πώς να αποφευχθούν τα λάθη των Πρασίνων και πώς να διατηρηθεί το κοινωνικό κράτος χωρίς να πέσουν στην παγίδα της ενίσχυσης του καπιταλισμού”, υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου.

Πηγή – guardian  (“Europe’s new left parties can make the dreams of 1968 come true”)

αναδημοσίευση – Αυγή