ski-7-11-14

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΝΔΡΑΝΙΣΤΑΚΗ

«Όπου κι αν γυρίσεις θεοί, μύθοι, ήρωες. Μια ιστορία για την Ελλάδα». Έτσι ξεκινάει το φιλμ με τίτλο «Gods, Myths, Heroes», παραγωγής του ΕΟΤ, το οποίο φτιάχτηκε για να προσελκύσει τουρίστες από το εξωτερικό. Συγγνώμη, ρε παιδιά, πού τους είδατε τους θεούς, τους μύθους και τους ήρωες; Εγώ, όπου κι αν γυρίσω, βλέπω Γεωργιάδηδες, Λοβέρδους, Τράγκες και Παγκάλους. Ανθρώπους αδίστακτους, σκληρούς, αδηφάγους, εξουσιομανείς, γεμάτους μίσος και κακία. Κι αυτές είναι οι καλές τους πλευρές.

Δείτε τι έγινε με τις μαθητικές καταλήψεις. Βγήκαν τα παιδιά να διαμαρτυρηθούν για το νέο Λύκειο, που στέλνει τους έχοντες στα φροντιστήρια και τους φτωχούς στον Καιάδα, για τις ελλείψεις των καθηγητών, για τις κρύες αίθουσες που στάζουν και τα καθάρματα έπεσαν να τους φάνε. «Κάθομαι και μετράω απουσίες», δήλωσε ο Γεωργιάδης, λες και τον ρώτησε κανένας. Βγήκε ο χαφιές από μέσα του διόλου δύσκολο, μικρή η απόσταση που έπρεπε να διανύσει, πολύ λίγα τα εκατοστά. Από κοντά και ο Παιδείας Λοβέρδος, ο οποίος έριξε την ιστοσελίδα του Facebook που καλούσε τους μαθητές στις καταλήψεις. Να το ρίξεις όλο το ρημάδι, Αντρέα, να γίνεις ο Έλληνας Ερντογάν.

«Μη στέλνετε τα παιδιά σας στις καταλήψεις, η πατρίς κινδυνεύει» έκραξε ο Τράγκας, το τροχιοδεικτικό βλήμα του καθεστώτος, που, όταν τον ακούς, νομίζεις ότι ο τούρκικος στρατός πίνει καφέ στη Μαρίνα Ζέας. Κι από κοντά ο πασοκοφασίστας Πάγκαλος, που ζήτησε να συλλάβουν και να βάλουν στη φυλακή τα «τσογλάνια» που καταλαμβάνουν τα πανεπιστήμια. Ο Πάγκαλος που πέρασε όλη την πολιτική ζωή του δίπλα σε εγκληματίες τύπου Τσοχατζόπουλου χωρίς να πει λέξη, τώρα ζητάει τη φυλάκιση των δεκαοχτάχρονων.

Το καθεστώς πεθαίνει και σκληραίνει. Παίζει το τελευταίο του χαρτί, το χαρτί του ακραίου αυταρχισμού, μπας και ξυπνήσει ο ενδιάθετος μικροαστισμός της ελληνικής κοινωνίας και πάρει καμία ψήφο παραπάνω. Μαζεύουν ψήφους στις πλάτες των παιδιών, τα τρομοκρατούν, τα βάζουν στα αυτοκίνητα της ασφάλειας, τα απειλούν εκείνα και τους γονείς τους με συλλήψεις και φυλακές. Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω αδίστακτα καθάρματα, καθάρματα παντού κι ολούθε.

Κι όμως, η πληθώρα των καθαρμάτων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τουριστικά. Να κάνει καμπάνια ο ΕΟΤ, να πει ελάτε στην ευρωπαϊκή χώρα με τα περισσότερα καθάρματα, να έρχονται καραβιές οι ξένοι και να τους ξεναγούμε στην πινακοθήκη των καθαρμάτων, στην περιοχή που εκτείνεται από τη Βουλή μέχρι την Πλατεία Μαβίλη και από το Κολωνάκι μέχρι τη Βουκουρεστίου. Να έχει και διερμηνεία, να τους εξηγούμε τι είδους κάθαρμα είναι ο καθείς και η καθεμιά, τις λεπτές και τις χοντρές αποχρώσεις τους, την ιστορία και το παρελθόν ενός εκάστου.

Να έρθουν οι ξένοι να δούνε τα καθάρματά μας, μπας και καταλάβουν τι βάσανα τραβάμε εδώ στην Ελλάδα. Μπορεί να μας συμπονέσουν και να πάρουν μαζί τους κάποια εξ αυτών, ως σουβενίρ.

Πηγή – Αυγή