HARALAMPOPOULOS-(1)Του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου

Οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων γιγάντωσαν την πελατειακή τους σχέση με τις ομάδες και το κοινό τους.

Με αφορμή τη διαιτησία του Σπάθα στο παιχνίδι του Αστέρα Τρίπολης με τον Ολυμπιακό και τον θόρυβο που προκλήθηκε, πολλοί βουλευτές είδαν την ευκαιρία δημοσιότητας που τους προσφερόταν και αποφάσισαν να καταγείλουν τη διαφθορά στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Προς όφελος των πολιτών και των φιλάθλων. Φυσικά, πρόκειται για μία ακόμη εκδήλωση διακεκριμένης πολιτικάντικης υποκρισίας, αφού η ίδια η Βουλή είναι που με απανωτές χαριστικές ρυθμίσεις -πάνω από 8 φορές τα τελευταία 20 χρόνια- έχει διαγράψει χρέη των ΠΑΕ στο Δημόσιο, ενθαρρύνοντας την παραβατικότητα.

Είναι όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων που διατήρησαν και γιγάντωσαν την πελατειακή τους σχέση με τις ομάδες και το κοινό τους. Είναι οι βουλευτές που έμπαιναν σε γήπεδα σαν μαινόμενοι χουλιγκάνοι ή που μεσολαβούσαν για να γλιτώσουν τις μηνύσεις και τα κρατητήρια κάτι μπουμπούκια ολκής από τα πέταλα. Και καλά αυτοί. Το κοινό; Τι ακριβώς «διψάει» να διαβάσει -ή να ακούσει- τι θέλει από το παιχνίδι ένα μεγάλο μέρος του κοινού που αναζητεί αθλητική ενημέρωση; Ανάλυση και λεπτομέρειες για το Financial fair play της ΟΥΕΦΑ και το πώς αυτό το σύνολο των ρυθμίσεων,θα επηρεάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και γενικότερα το ευρωπαϊκό; Ενδιαφέρεται να διαβάσει ή να ακούσει μία ανάλυση του τρόπου που αγωνίζεται η Μπάγερν του Γκουαρντιόλα και το πώς, αυτή η ομάδα, φιλοδοξεί να παρουσιάσει και να εφαρμόσει το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του 21ου αιώνα; Ενδιαφέρεται, μήπως, να πληροφορηθεί για το πώς λειτουργούν οι σύνδεσμοι φιλάθλων σε άλλες χώρες και για τον τρόπο που συνεργάζονται με τις διοικήσεις των ομάδων; Ενδιαφέρεται να μάθει αν η ομάδα του έχει τα μέσα για να κυνηγήσει τους στόχους της; Θέλει, πραγματικά, να γνωρίζει τους κανονισμούς ποδοσφαίρου και το τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο άλλων, περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών; Επιζητεί περισσότερες τεχνικές αναλύσεις και χώρο που θα αφιερώνεται σε ζητήματα τακτικής; Το ενδιαφέρει να αθλείται αλλά ταυτόχρονα να υπάρχουν χώροι στους οποίους να έχει πρόσβαση; Το ενδιαφέρουν -και πόσο- άλλα σπορ εκτός του ποδοσφαίρου; Η πραγματικότητα είναι πως μεγάλο μέρος του κοινού που αναζητεί αθλητική ενημέρωση -ή κάτι που μοιάζει με αθλητική ενημέρωση- δεν ενδιαφέρεται για όλα όσα προαναφέρθηκαν.

Εκείνο που το ενδιαφέρει είναι να ακούει ή να διαβάζει ύμνους για την ομάδα του και λίβελους για τις ομάδες των αντιπάλων, να διαβάζει πληροφορίες και «ψαγμένες» προτάσεις για το Στοίχημα και κυρίως (και με περισσή περιέργεια) κείμενα (τα οποία αδυνατώ να χαρακτηρίσω ρεπορτάζ) που αναφέρονται εμμέσως στο περίφημο «παρασκήνιο».

«Παράγκα» με πολλούς νοικάρηδες

Ενα «παρασκήνιο» που είναι πολύ περισσότερο προσκήνιο από όσο η ποδοσφαιρική πραγματικότητα των γηπέδων. Την ύπαρξη αυτού του «παρασκηνίου» δεν αμφισβητεί κανείς και το έχουν αποδεχθεί όλοι, από την πολιτεία μέχρι τους οπαδούς-φιλάθλους. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι οπαδοί ζητούν από τον εκάστοτε πρόεδρο να διασφαλίσει τα συμφέροντα της ομάδας τους, αίτημα που σημαίνει δύο πράγματα.

Αν η ομάδα είναι μεγάλη, ο πρόεδρος οφείλει να ελέγχει αυτό το «παρασκήνιο» και να το βάλει να δουλεύει για την ομάδα του και τα συμφέροντά του. Αν η ομάδα είναι μικρή και δεν μπορεί να ελέγξει τις επιλογές του «παρασκηνίου», μπορεί να προσκοληθεί στο άρμα του εκάστοτε ισχυρού παράγοντα και εντασσόμενη στο σύστημα των ομάδων-δορυφόρων, να ωφεληθεί σε ενα βαθμό, ανάλογο του μεγέθους της και των φιλοδοξιών της. Γιατί συνεχίζεται, όμως, να υφίσταται αυτή η παρασιτική δραστηριότητα του «παρασκηνίου»; Μα προφανώς γιατί εξυπηρετεί ή τουλάχιστον δεν ενοχλεί πολλούς από αυτούς που επηρεάζουν τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Και οι τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου καθορίζονται απο την πολιτεία, τους παράγοντες (που βρίσκονται στην ΕΠΟ και τη Σούπερ Λίγκα) και μέρος των αθλητικών media που νιώθουν υποχρέωσή τους να υπηρετήσουν τα συμφέροντα μίας ομάδας. Η πολιτεία δεν έχει διάθεση να εμπλακεί σε μία ιστορία που μπορεί να έχει και κόστος για την ίδια ή πιο σωστά για τα κόμματα.

Το «έργο» που πρέπει να κατέβει

Το κάθε είδους «παρασκήνιο» τρέφεται από την ανοχή στην παρανομία. Αν η πολιτεία είχε ξετινάξει τα «πόθεν έσχες» πολλών παραγόντων (και διαιτητών) και είχε ερευνήσει τα οικονομικά των ΠΑΕ, θα είχαν κλείσει πολλά παράθυρα παρανομίας. Οι παράγοντες της Σούπερ Λίγκας δεν θέλουν να απαλλαχθούν από το «παρασκήνιο». Τους εξυπηρετεί και μας επιτρέπει μόνο να φανταστούμε και πόσες άλλες «διευκολύνσεις» μπορεί να προσφέρει το «παρασκήνιο» σε κάποιους παράγοντες που έχουν ανακαλύψει τα οφέλη από τη σύνδεση του ποδοσφαίρου με το Στοίχημα. Η ΕΠΟ είναι δέσμια των παραγόντων της Σούπερ Λίγκας. Δεν έχει τη δύναμη να λειτουργήσει αυτόνομα, αφού στις εκλογές του προεδρείου της η επιθυμία των παραγόντων των μεγάλων ομάδων παίζει καθοριστικό ρόλο. Και επειδή η οικονομική δραστηριότητα του «παρασκηνίου» προφανώς είναι σημαντική, ο κόσμος τους έχει χώρο για μπράβους και προστάτες. Μόνο που το «έργο» πια εξοργίζει πιο πολλούς από όσους εξυπηρετεί. Και πρέπει να κατέβει. Τα αθλητικά media τι θα κάνουν;

πηγή – sportday