by To Skouliki Tom

Τεράστια επιτυχία σημείωσε η χθεσινή συνάντηση του μεγάλου φιλοσόφου Στέλιου Ράμφου με τον μεγαλύτερο σύγχρονο διανοητή Σταύρο Θεοδωράκη υπό το βλέμμα 1200 συνανθρώπων μας που κατέκλυσαν την αίθουσα Acro για να τους παρακολουθήσουν.

Κάθησα λοιπόν και το σκέφτηκα. Κι αναρωτήθηκα. Ποιοι είναι χειρότεροι; Oι εκατοντάδες ζήτουλες που πήγαν το Σάββατο στα εγκαίνια των H&M στην Πάτρα επειδή μοίραζαν δωροκάρτες του καταστήματος ή οι εκατοντάδες “προοδευτικοί” που έτρεξαν στην Ιερα Οδό για να δουν τον Στέλιο Ράμφο να βγάζει από το αδιέξοδο τον Σταύρο Θεοδωράκη;

Για τον Σταύρο Θεοδωράκη τα περισσότερα είναι γνωστά. Έχουν γραφτεί και σε αυτό το μπλογκ και σε δεκάδες άλλα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης λέει ότι απευθύνεται στο κέντρο αλλά επειδή κέντρο δεν υπάρχει, προσπαθεί να το δημιουργήσει με το ζόρι. Ένα χρόνο τώρα προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν αυτή τη ρημάδα την Κεντροαριστερά αλλά Κεντροαριστερά δε συγκροτείται. Τελικά την πήρε το Ποτάμι.

Μετά από αρκετούς “πνευματικούς ανθρώπους” που μάσησαν την παραμύθα του Σταύρου ήρθε κι η σειρά του Στέλιου Ράμφου. Πρώην μαρξιστής, μετέπειτα νεοορθόδοξος, αργότερα εκσυγχρονιστής και μόλις πρόσφατα νεοφιλελεύθερος, ο Στέλιος Ράμφος αναδείχτηκε ξαφνικά σε εθνικό φιλόσοφο ή έστω φιλοφιλόσοφο, όπως τον αποκαλούν ορισμένοι.

Έχω διαβάσει αρκετά κείμενα του Στέλιου Ράμφου, όπου μιλάει για την κακή νοοτροπία των Ελλήνων τα χρόνια πριν και μετά τη χρεοκοπία της Ελλάδας, το ανύπαρκτο σύστημα αξιών τους, την παθητική στάση τους και τις συναισθηματικές, συχνά χαοτικές, δράσεις κι αντιδράσεις τους κι ομολογώ ότι με τα περισσότερα συμφωνώ.

Από χθες ψάχνω απεγνωσμένα κάποιο κείμενό του όπου ασκεί κριτική στους κυβερνώντες, τους τηλεδημοσιογράφους, τους μεγαλοεκδότες και τους εφοπλιστές.

Δε βρήκα ούτε ένα. Ο Στέλιος Ράμφος έχει πολλά να πει για την ψυχολογία των Ελλήνων αλλά ούτε λέξη για την ψυχολογία του Σαμαρά, του Πρετεντέρη, του Ψυχάρη και του Βαρδινογιάννη. Μάλλον αυτούς δεν τους λογίζει για Έλληνες.

Είναι πολύ εύκολο να βγαίνεις και να μιλάς εναντίον των άθλιων Ελλήνων που ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους αλλά δεν είναι το ίδιο εύκολο να τα βάζεις με τον Μπόμπολα και τον Λάτση που συνεχίζουν να ζουν πάνω από τις δυνατότητες όλων των Ελλήνων.

Όχι όταν βγαίνεις και μιλάς στο Mega και το ΣΚΑΪ. Δεν είναι χώροι για τέτοιου είδους κριτική αυτοί.

Μπορείς να μιλάς ακατάπαυστα για τους κακούς συνδικαλιστές, τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής και την υποκουλτούρα των σκυλάδικων αλλά η κουβέντα δε φτάνει ποτέ στον Βενιζέλο, τον Χατζηνικολάου, τον Μαρινάκη και τον Μελισσανίδη.

Για τους “πνευματικούς ανθρώπους” η πολιτική κι οικονομική ελίτ βρίσκεται μονίμως στο απυρόβλητο.

Δεν είναι τυχαίο που οι μοναδικοί αξιόλογοι Έλληνες στοχαστές εγκατέλειψαν την Ελλάδα και δε γύρισαν ποτέ πίσω. Και δεν είναι τυχαίο που όσοι εγχώριοι πλασάρονται ως τέτοιοι σουλατσάρουν στην παιδική χαρά του Ποταμιού, στις φρη πρέσες και στα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Δεν έχουν καμία σχέση με τις αγωνίες των πολιτών κι ούτε θέλουν να έχουν. Στηρίζουν το υπάρχον καθεστώς κι αυτό είναι πολύ λογικό, αφού η ύπαρξή τους εξαρτάται άμεσα από τη διαιώνισή του. Φοβούνται μήπως αλλάξει κάτι και χάσουν το ανύπαρκτο κύρος τους.

Δε θα μπορούσε ποτέ ο Στέλιος Ράμφος να βγάλει τον Σταύρο Θεοδωράκη από το αδιέξοδο γιατί βρίσκεται ο ίδιος σε άλλο μεγαλύτερο.

Εξάλλου, ο Σταύρος Θεοδωράκης δε βρίσκεται σε κανένα αδιέξοδο. Το μονοπάτι του είναι προσεκτικά χαραγμένο από τα αφεντικά του. Αυτός απλά το ακολουθεί. Βήμα- βήμα.

Δεν έχουν λοιπόν και πολλές διαφορές όσοι στριμώχτηκαν το Σάββατο έξω από τα H&M με αυτούς που στιμώχτηκαν χθες στην αίθουσα Acro για να παρακολουθήσουν τον Στέλιο Ράμφο να δίνει ρεσιτάλ μπουρδολογίας. Τουλάχιστον οι πρώτοι έφυγαν με μια δωροκάρτα στην τσέπη.

(Ανήθικο δίδαγμα: Ο Στέλιος Ράμφος, ανάμεσα σε άλλα, είπε χθες ότι “η πτώση είναι η απώλεια ύψους, σημαίνει ότι είσαι κάπου ψηλά και πέφτεις”. Μάλλον για τη δική του πτώση μιλούσε.)

(Έχω ξαναγράψει για τους “πνευματικούς ανθρώπους”. Τότε με τους 58. Τί θυμήθηκα τώρα ε; Να χαρώ εγώ “πνευματικό κόσμο”.)

πηγή – thethreemooges