stres-copy

Δεν ξέρουμε ειλικρινά αν είναι να κλάψουμε ή να γελάσουμε με τα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας. Οι Έλληνες κάνουν ουρές στις εφορίες για τροποποιητικές δηλώσεις του Ε9 και για αιτήσεις που θα τους μειώσουν το ΕΝΦΙΑ και την ίδια ώρα οι offshore εταιρείες που έχουν ακίνητη περιουσία στην χώρα μας συνεχίζουν ανενόχλητες να φοροδιαφεύγουν και να μην υπόκεινται ουσιαστικά σε κανένα έλεγχο.

Αυτό είναι ακριβώς το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας: σε μια δύσκολη στιγμή υποτίθεται ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες, ενωμένοι, αναλαμβάνουν το ποσοστό που τους αναλογεί ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες…Στην περίπτωση όμως αυτοί, κάποιοι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και η υπόλοιπη κοινωνία βυθίστηκε – είτε έμμεσα, είτε άμεσα – σε μια δίνη από την οποία δύσκολα θα μπορέσει να βγει.

Τα όσα περιγράφει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα “Παρόν” είναι χαρακτηριστική για το πως αντιμετωπίζει αυτή την “ισοτιμία” η κυβέρνησή μας:

…Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, αυτοί που έχουν στήσει offshore εταιρείες δεν είναι τίποτε φτωχαδάκια ή καμιά κυρά Κατίνα. Μεγαλολεφτάδες είναι, που θέλουν να κρύψουν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο σκοπός της… έμπνευσης της δημιουργίας των offshore, κοντά στη… λογική των φορολογικών παραδείσων.

Δεν είναι τυχαίο το ότι μόνο στο Κρανίδι, όπου έχουν τις επαύλεις τους γνωστοί μεγαλοεπιχειρηματίες και νταβατζήδες των ΜΜΕ, έχουν έδρα 104 offshore. Από αυτές, μόνο σε 15, μετά πολλών… βασάνων, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και, όπως αποκάλυψε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρώην προϊστάμενος της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ κ. Θόδωρος Φλωράτος, επιβλήθηκαν πρόστιμα από 500.000 μέχρι 10.000.000 ευρώ!

Με βάση και τα στοιχεία που έφερε στο φως ο κ. Φλωράτος, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης επανακατέθεσε την ερώτηση που είχε υποβάλει στις 17 Ιουλίου, η οποία δεν είχε συζητηθεί λόγω… φόρτου εργασίας του υπουργού Οικονομικών! Και πάλι, όμως, ο υπουργός είχε άλλες ασχολίες, όπως σημειώνουμε στην αρχή, προς μεγάλη ανακούφιση των… οφσορτζήδων.

Στην επίκαιρη ερώτηση ο κ. Τσούκαλης επισημαίνει τα εξής:

«Ενδεικτικό της εγκληματικής αμέλειας της κυβέρνησης ως προς τον έλεγχο του αφανούς αυτού πλούτου είναι η αναφορά στην ίδια συνέντευξη του κ. Φλωράτου ότι ”εάν ελεγχθούν τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα 2004-2010, και ξέρετε τι εννοώ αναγνωρίσιμα, θα φέρει το μισό χρέος πίσω. Δείτε τι έχει γίνει με τα ακίνητα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Στο ΣΔΟΕ έχουν καταγραφεί τα πάντα…”.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, από το σύνολο των 6.800 περίπου εξωχώριων εταιρειών έχουν ελεγχθεί μόνο 32 και έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 45 περίπου εκατ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία».

Στη συνέχεια ο κ. Τσούκαλης ρωτάει τον υπουργό:

«Πόσες είναι οι καταγεγραμμένες εξωχώριες εταιρείες που διατηρούν ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη στην Ελλάδα;

Πόσες από αυτές έχουν ελεγχθεί, τι ποσά έχουν καταλογιστεί και πόσα έχει εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο;

Ποια υπηρεσία είναι αρμόδια για τους ελέγχους των εταιρειών αυτών, πόσους ελεγκτές διαθέτει και με ποια συχνότητα διενεργούνται οι έλεγχοι;

Έχουν εντοπιστεί τα ”αναγνωρίσιμα πρόσωπα” της περιόδου 2004-2010, δηλαδή οι μισθωτές ή οι χρήστες των ακινήτων και των άλλων περιουσιακών στοιχείων, ή οι αγοραστές των περιουσιακών αυτών στοιχείων;

Ελέγχθηκαν αυτά τα πρόσωπα και ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών;».

Ο κ. Τσούκαλης έκανε την ερώτηση…Απάντηση πήρε; Όχι. Ξέρετε γιατί; Γιατί ο αρμόδιος υπουργός ήταν απασχολημένος και δεν μπορούσε καν να στείλει τον υφυπουργό να δώσει εξηγήσεις…Και εις άλλα με υγεία δηλαδή…

πηγή – νέα μέτρα