ccc

Του Δημήτρη Μήλακα

Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος υποσχέθηκαν «όχι άλλα μέτρα, όχι άλλα βάρη» για να εξαπατήσουν τόσους όσους χρειάζονταν, να πάρουν  το 2012 τις απαραίτητες ψήφους και να σχηματίσουν την συγκυβέρνησή τους. Ως άψογοι  επαγγελματίες της πολιτικής απάτης, καθώς δεν γνωρίζουν και άλλο τρόπο να κάνουν αυτή τη «δουλειά»,  οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος έστησαν τις προηγούμενες μέρες το νέο κόλπο «της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την επιτήρηση».

Θέλοντας να μας πουν ότι η πολιτική που ακολουθούν είναι πετυχημένη και αποδίδει, έριξαν στην πιάτσα το σενάριο «τέλος το ΔΝΤ, τέλος η επιτήρηση, η υγιής χώρα είναι έτοιμη να βγει στις αγορές». Αρκεί να βρεθούν οι 180 βουλευτές να ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συνεχιστεί η σοφή διακυβέρνηση της ΠΑΣΟΚΟνεοδημοκρατίας…

Όμως, η πραγματικότητα, έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό. Είναι επίμονη! Όσο κι αν τη διαστρεβλώσεις, όσους μηχανισμούς χειραγώγησης κι αν χρησιμοποιήσεις, αυτή θα είναι εκεί και θα σου το υπενθυμίζει.

Έτσι λοιπόν, οι δανειστές υπενθύμισαν στους κύριους Σαμαρά_ Βενιζέλο ότι μπορούν να προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους εγχώριους αφελείς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να φύγει η χώρα από τους μηχανισμούς ελέγχου και επιτήρησης. Το επιχείρημά τους είναι ατράνταχτο: όσο χρωστάτε θα κάνετε αυτό που σας λέμε.

Τι λένε λοιπόν οι δανειστές:

  •  Η έξοδος στις αγορές, σύμφωνα με το καταστατικό του ESM (του περίφημου μηχανισμού στήριξης: European Stability Mechanism), προυποθέτει  την ενεργοποίηση της «προληπτικής» πιστωτικής γραμμής, η οποία όμως οδηγεί σε «ενισχυμένη επιτήρηση» και σε «υιοθέτηση μέτρων».
  • «Εάν υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή, θα υπάρξουν και όροι. Αυτό είναι γεγονός, δεν είναι πρόταση». Αυτό ακριβώς ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τελευταίο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Και επειδή οι δανειστές δεν είναι  (αφελείς) Ελληνες ψηφοφόροι,  υπενθυμίζουν ότι όλα αυτά – ότι δεν μπορεί να σταματήσει η εποπτεία — είναι συμφωνημένα  και υπογεγραμμένα από τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο. Ας δούμε  πως…

Στην ιδρυτική συμφωνία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM):

Άρθρο 4 – Ενεργοποίηση της πιστωτικής γραμμής: «Η ενεργοποίηση της πιστωτικής γραμμής γίνεται με πρωτοβουλία του μέλους του ESM – δικαιούχου. Το μέλος έχει τη δυνατότητα [ευελιξία] να ζητήσει άντληση χρηματοδότησης οποιαδήποτε χρονική στιγμή της περιόδου κατά την οποία είναι διαθέσιμη η πιστωτική γραμμή, με βάση τους συμφωνηθέντες όρους. [Το μέλος] ενημερώνει τον ESM τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα από την εκδήλωση της πρόθεσής του να αντλήσει πόρους, ανάλογα και με το μέγεθος του ποσού που σκοπεύει να ζητήσει».
♦ Άρθρο 5 – Ενισχυμένη Επιτήρηση: «Όταν χορηγείται προληπτική πίστωση (PCCL: Precautionary Conditioned Credit Line) ή αντλείται ενισχυμένη πίστωση (ECCL: Enhanced Conditions Credit Line), το μέλος του ESM υπόκειται σε ενισχυμένη επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο διαθεσιμότητας της γραμμής πίστωσης. Ένα μέλος του ESM υπό ενισχυμένη επιτήρηση, υπό την καθοδήγηση και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ενεργεί ευρισκόμενη σε επαφή με την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή (ESA) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (EBSR), όπου ενδείκνυται και με το ΔΝΤ, υιοθετεί μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των πηγών ή πιθανών πηγών δυσκολιών».

Ως Συμπέρασμα, ας αξιοποιήσουμε τη λαϊκή σοφία: Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται…

πηγή – ημερόδρομος