nosokomeio-agia-olga-giatros-giatroi

Την απαράδεκτη και επικίνδυνη για ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές κατάσταση που επικρατεί στην Ψυχιατρική Κλινική του “Ευαγγελισμού”, αναδεικνύουν με έγγραφη διαμαρτυρία τους προς όλους τους αρμόδιους φορείς οι εργαζόμενοι της κλινικής.

Μεταξύ άλλων, τονίζουν πως, από την εποχή του μεγάλου σεισμού στην Αθήνα (Σεπτ. 1999), η Ψ/Χ Κλινική του Ευαγγελισμού είναι υποχρεωμένη να δέχεται εισαγγελικές παραγγελίες για εξέταση και ακούσιες νοσηλείες. Μολονότι οι προδιαγραφές της κλινικής ήταν για 20 κλίνες και μάλιστα εκούσιας νοσηλείας, σήμερα η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Απαράδεκτες συνθήκες

Ο αριθμός των ασθενών είναι συχνότατα υπερδιπλάσιος της δύναμης των κλινών, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να νοσηλεύονται σε φορεία (πλάτους μόλις 55-60 εκατοστών) στο διάδρομο. Ο κίνδυνος για πτώσεις και τραυματισμούς είναι μεγάλος, δεδομένου ότι οι ασθενείς λαμβάνουν νευροληπτικά και ψυχιατρικά φάρμακα που στις συνήθεις παρενέργειές τους έχουν ζάλη, αστάθεια και μείωση τη αρτηριακής πίεσης. Επίσης, ενώ οι ψυχικά πάσχοντες έχουν ανάγκη προσωπικό χώρο και από συνθήκες ηρεμίας, αυτό που συμβαίνει είναι το ακριβώς αντίθετο.

Ούτε προσωπικός χώρος υπάρχει, ούτε ηρεμία. Επιπλέον, λόγω της αποδιοργανωμένης συμπεριφοράς αρκετών ασθενών, δημιουργούνται συμπλοκές μεταξύ τους με αφορμή την αρπαγή προσωπικών αντικειμένων του ενός από τον άλλο ή την κατάληψη του φορείου του ενός από τον άλλο.

Για όλους αυτούς τους ασθενείς που βρίσκονται στο διάδρομο (αρκετά συχνά πάνω από 20 ασθενείς) υπάρχουν μόνο 2 τουαλέτες και 2 ντουζιέρες. Η αναμονή για τη χρήση της τουαλέτας και το απλό πλύσιμο των χεριών είναι μεγάλη. Αυτό αποτρέπει τους ασθενείς από τη χρήση των καλών συνηθειών υγιεινής, με αποτέλεσμα συχνά να έχουμε κρούσματα ομαδικής γαστρεντερίτιδας. Τους χειμερινούς μήνες, λόγω του συχνωτισμού, έχουμε αδιάλειπτα λοιμώξεις του αναπνευστικού επί των ασθενών.

Μεγάλοι κίνδυνοι

Η κατάσταση περιπλέκεται πολλαπλασιαστικά εάν τα περιστατικά έχουν και άλλα παθολογικά προβλήματα, όπου μπορεί να χρειαστεί να γίνουν νοσηλευτικές πράξεις και παρεμβάσεις στο διάδρομο, παρουσία αρκετών άλλων ασθενών (π.χ. αιμοληψίες, αλλαγές τραυμάτων, φροντίδα ατομικής υγιεινής κλπ), κατάσταση που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ασθενών.

“Οι παράγοντες κινδύνου αυξάνονται γεωμετρικά με τη φροντίδα των ασθενών στο διάδρομο, επειδή οι ασθενείς μας μπορεί να είναι ασταθείς, απρόβλεπτοι και δυνητικά επικίνδυνοι”. Οποιοδήποτε αντικείμενο φροντίδας ή νοσηλείας στο διάδρομο της κλινικής μπορεί να υφαρπαχθεί και να καταστεί επικίνδυνο “επιθετικό όπλο” (π.χ. μία μεταλλική στήλη ροής του ορού το στατώ, θα ήταν καταστροφικό στα χέρια κάποιου διεγερτικού ασθενή).

Οι εργαζόμενοι της Ψυχιατρικής Κλινικής τονίζουν ότι όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με μια σειρά παραμέτρων όπως η φυσική εξάντληση και επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού, αλλά και η αυξημένη επικινδυνότητα μέσα στην οποία ασκούν τα καθήκοντά τους, δημιουργούν τις αθροιζόμενες αλλά και γεωμετρικά πολλαπλασιαζόμενες συνθήκες που θα οδηγήσουν σε τραγικά συμβάντα. Υπό τις δεδομένες προαναφερθείσες καταστάσεις, δηλώνουν ότι αδυνατούν να παρέχουν ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στους ασθενείς, ενώ προειδοποιούν για κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των ασθενών και των εργαζομένων.

πηγή: 902.gr