kibour_300x200

του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Απτές «αποδείξεις» της ελληνικής ανάκαμψης φιλοτεχνεί η κυβέρνηση εν αναμονή της τρόικας που έρχεται με βαρύ χαρτοφυλάκιο

Η αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους, που τρέχει ακόμη, θα δούμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά επτά χρόνια δεν είναι αθώα. Αντιθέτως, είναι εξαιρετικά ύποπτη. Και η υποψία αφορά την ποιότητα των στοιχείων με τα οποία η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να σηματοδοτήσει το προ ενός έτους αναγγελθέν «τέλος της κρίσης». Το ίδιο ισχύει για μια πανσπερμία «θετικών εξελίξεων» που επιχειρείται να καταγραφούν, όπως η μείωση της ανεργίας το β’ τρίμηνο του χρόνου (κατά 1,2%), μείωση που αιτιολογείται εν μέρει από την πρωτοφανή αύξηση των τουριστικών αφίξεων (η Ελλάδα πια είναι ένας εξευτελιστικά φθηνός προορισμός για πολλούς Ευρωπαίους τουρίστες), αλλά δεν επαρκεί. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα έργα στους οδικούς άξονες, που ξεκίνησαν μετά πέντε χρόνια εκβιαστικής παύσης εργασιών και αφού οι «εθνικοί» εργολάβοι ενθυλάκωσαν 500 εκατ. ευρώ. Κατά τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Μ. Χρυσοχοΐδη (τον γνωστό, που δεν είχε διαβάσει το Mνημόνιο) στα οδικά έργα απασχολούνται ήδη 10.000 άτομα, πράγμα που αξίζει να ερευνηθεί και ως προς την αλήθεια του και ως προς την πραγματική επίδρασή του στην απασχόληση.

Brain storming

Το δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει μερικές πιο στέρεες και απτές ενδείξεις του φαντασιακού success story της, πράγμα που της είναι απαραίτητο και έναντι της κοινής γνώμης, όπου η κυβερνητική επιρροή εξανεμίζεται και έναντι των εκπροσώπων των δανειστών, της τρόικας που έρχεται την προσεχή εβδομάδα για αξιολόγηση (την 5η) και όχι για περίπατο. Είναι, λοιπόν, μάλλον αναμενόμενο ένα επικοινωνιακό brain storming το προσεχές διάστημα. Και για αρχή επιστρατεύτηκε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σε μια πομπώδη τελετή υπογραφής συμβάσεων δανειοδότησης (815 εκατ. ευρώ) που εκκρεμούσαν εδώ και δύο χρόνια.

Πέρα από το ενδεχόμενο μιας ήπιας «δημιουργικής λογιστικής» στα μακροοικονομικά μεγέθη, η κυβέρνηση φαίνεται να εγκαταλείπει το «πρωτόκολλο της σιωπής» ακόμη και στο στόχο της εκ νέου εξόδου στις αγορές για δανεισμό. Ο κ. Γκ. Χαρδούβελης τροφοδότησε με ελαφρότητα κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές, προαναγγέλλοντας επίσημα την πρόθεση έκδοσης επταετούς ομολόγου μέχρι το τέλος του έτους. Δεν κράτησε ούτε την επιφύλαξη των αποτελεσμάτων στο δημοψήφισμα της Σκωτίας, που μέχρι χθες, θα μπορούσαν να ανάψουν φωτιά στην Ε.Ε. και σε όλες τις αγορές νομισμάτων και μετοχών για προφανείς λόγους.

Βοηθούν όσο μπορούν και οι Γερμανοί φίλοι μας. Το ραντεβού με τη Μέρκελ στο Βερολίνο (23 του μηνός), παρά τον γραφικό χαρακτήρα που έχουν αποκτήσει αυτές οι αλλεπάλληλες συναντήσεις και την εξαιρετικά ταπεινωτική ακόμη και για μια εθελόδουλη ηγεσία τελετουργία, μπαίνει κι αυτό στην αφελή σκηνοθεσία. Ο πρόεδρος του γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου πιστοποιεί την «ελληνική ανάκαμψη», η PIMCO αγοράζει ελληνικά ομόλογα και τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ που εκφράζουν τις αγορές βλέπουν κι αυτά «ενδείξεις στροφής» στην Ελλάδα.

Βαριά ατζέντα

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι τις βλέπουν. Όλοι, εκτός από το μέσο πολίτη, που παλεύει με τα θηρία (ΕΝΦΙΑ, ανεργία, επικείμενες νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο κ.ά.) και την τρόικα. Η τελευταία  κατεβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα με ατζέντα βαριά, απαιτητική και με καινούργια κεφάλαια που «φυτρώνουν» σαν μανιτάρια στο μνημόνιο με το που ψηφίζεται μια επικαιροποίησή του στη Βουλή.

Τα «όχι» των κυβερνητικών στελεχών είναι απίθανο να αποτρέψουν τους εκπροσώπους των δανειστών από το να βάλουν στο τραπέζι καυτά θέματα, όπως: Ομαδικές απολύσεις με νομοθετική ρύθμιση, Ασφαλιστικό, με νέα σαρωτική «μεταρρύθμιση» και νέα ενοποίηση ταμείων, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων από τους οποίους εξαρτάται η επιβίωση πολλών ασφαλιστικών ταμείων, συνδικαλιστική νομοθεσία, με επαναφορά του λοκ άουτ, «απλοποίηση» συντελεστών ΦΠΑ, οικονομικά των κομμάτων, επόμενο βήμα «αναδιάρθρωσης» της ΔΕΗ, μετά τη σκανδαλώδη ρύθμιση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και άλλα πολλά. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντισταθμίσει αυτή τη δυσάρεστη θεματολογία με τις πολυδιαφημισμένες φοροελαφρύνσεις, μέρος των οποίων επιθυμεί διακαώς να ενσωματώσει στον νέο προϋπολογισμό, εφόσον πειστεί η τρόικα. Παράλληλα, θέλει να αποφύγει ή να απωθήσει στο μέλλον τις άλλες οδυνηρές «μεταρρυθμίσεις», αποκρύπτει όμως ότι στο μεταξύ έχει ήδη συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών τόσο στο Eurogroup του Ιουλίου όσο και στη συνάντηση του Παρισιού στην ημερήσια διάταξη της αξιολόγησης που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες.

Πρόκειται για πολιτική απάτη, βεβαίως, με στόχο τη νεκρανάσταση του success story και τη δρομολόγηση μιας τυπικής εξόδου από το Μμνημόνιο. Πράγμα που τεχνικά είναι εφικτό- κι αυτό υπονόησε ο Γκίκας Χαρδούβελης στη συνέντευξή του στο Bloomberg-, αλλά πολιτικά εξαρτάται από τους δανειστές. Δική τους υπόθεση είναι η νέα αναδιάρθρωση του χρέους, δική τους υπόθεση και το ενδεχόμενο εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, δική τους και η συνέχιση της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, όχι πια με την τελετουργία της τρόικας, αλλά με το πρωτόκολλο του πανευρωπαϊκού μνημονίου (Δημοσιονομικό Σύμφωνο) που προβλέπει τακτικές αξιολογήσεις (εξαμηνιαίες) της οικονομίας μέχρι την εξόφληση του 75% του χρέους! Δηλαδή για δεκαετίες. Αυτό είναι το βολικό σενάριο στο οποίο επενδύει η κυβέρνηση και το οποίο δεν αποκλείουν οι εταίροι.

πηγή – δρόμος της αριστεράς