magic_invitations3

Του Λάμπρου Τόκα

Οταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού συγκρούονται μ΄ αυτό που ζούμε

Επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας. Το 2014 η Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης». Η παραπάνω αισιόδοξη εκτίμηση, δεν ανήκει στον πρωθυπουργό κάποιας ξένης χώρας αλλά στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντ. Σαμαρά και έγινε χθες μετά το τέλος σύσκεψης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου. Με την παραπάνω δήλωσή του, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, υποστήριξε- ούτε λίγο ούτε πολύ- πως οι Έλληνες… απολαμβάνουν τους πρώτους καρπούς της ανάπτυξης. Και για του λόγου το αληθές, επικαλέστηκε επίσημα στοιχεία που δείχνουν η μείωση της επίσημης ανεργίας!

Υπάρχουν δύο ερμηνείες, στην παραπάνω υπεραισιόδοξη- και τραβηγμένη από τα μαλλιά- εκτίμηση του πρωθυπουργού, ότι δήθεν, «αφήνουμε πίσω μας» τις δύσκολες μέρες, που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, την τελευταία εξαετία.

Η πρώτη ερμηνεία, είναι ότι ο πρωθυπουργός λέει αλήθειες. Γιατί, πράγματι, υπάρχει δείκτες της οικονομίας, που δικαιώνουν τον ισχυρισμό του ότι ήδη βιώνουμε και την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας. Είναι αλήθεια για παράδειγμα, ότι την τελευταία εξαετία, που εφαρμόζονται με ευλαβική συνέπεια- με τις ευλογίες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των συνοδοιπόρων τους (ΛΑ.Ο.Σ. , ΔΗΜ. ΑΡ. κλπ)- οι αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές βάρβαρης λιτότητας, είδαμε και ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας, αλλά σε παρασιτικούς κλάδους της οικονομίας που γνωρίζουν ραγδαία άνθιση σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης. Έτσι εξηγείται ότι ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια εκατοντάδες νέες επιχειρήσεις, στις οποίες δημιουργήθηκαν και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και σε επιχειρήσεις που είδαν το τζίρο τους να αυξάνεται κατακόρυφα. Αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις ενεχυροδανειστήριων (που εμπορεύονται ανελέητα την απελπισία των φτωχών και κοινωνικά εξαθλιωμένων αγοράζοντας ακόμη και χρυσά δόντια), των γραφείων κηδειών (όπου ο αριθμός των αυτοκτονιών των απελπισμένων και απογοητευμένων από την κρίση πολλαπλασιάστηκε), των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας (μεσολαβούν είτε για την πρόσληψη ανέργων στην Ελλάδα με 300 ή 400 το πολύ ευρώ χωρίς ωράρια και ασφάλιση ή για τη μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό» κλπ.

Η δεύτερη ερμηνεία, είναι πως ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, λέει για μια ακόμη φορά- και μάλιστα συνειδητά- χοντρά ψέματα. Σ’ αυτό συνηγορούν τα περισσότερα επίσημα στοιχεία (οι απλήρωτοι φόροι τον Αύγουστο αυξήθηκαν τον τελευταίο μήνα 1,5 δις. Ευρώ και έτσι τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο άγγιξαν τα 70 δις. Ευρώ, τα ραβασάκια για κατασχέσεις ακινήτων από εφορία- τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συνεχίζει να σφαγιάζεται κλπ). Μόνο που τα στοιχεία αυτά, ο πρωθυπουργός και οι κυβερνώντες αποφεύγουν σαν ο διάβολος το λιβάνι να τα αναφέρουν και κάνουν πως δεν τα βλέπουν.

Ο καθένας μπορεί να διαλέξει ποια από τις δύο ερμηνείες των πρωθυπουργικών δηλώσεων, προτιμάτε. Εκτός κι’ αν επιμένετε να προτιμάτε, τον … «τρίτο δρόμο» του ΠΑΣΟΚ, που αποδείχτηκε και αδιέξοδος και καταστροφικός.

πηγή – ημερόδρομος

Advertisements