Του Γ.Γ

Για το μόνο που μπορείς να δώσεις εύσημα στο αστικό πολιτικό προσωπικό που παριστάνει την κυβέρνηση είναι ότι διαπρέπουν σαν .. μεσίτες. Εχουν κάνει κολεγιά με τα κοράκια ντόπια και ξένα και ξεπουλούν τα πάντα. Και όταν λέμε τα πάντα το εννοούμε. Δεν βγάζουν στο σφυρί τη γη μας, τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας αλλά και την ιστορία μας.Και μόνο η αγγελία (!) που τόλμησαν να βάλουν για να διαφημίσουν την πραμάτεια τους, πριν λίγο καιρό, αφήνει άφωνο όποιον διαθέτει έστω και ελάχιστο αίσθημα ντροπής:

«Περιοχή με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, όπου διεξήχθη η γνωστή μάχη των Θερμοπυλών μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 πΧ. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ο Ήφαιστος, μετά από αίτηση της Θεάς Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές για τον Ηρακλή, προκειμένου να πλένεται και να ξεκουράζεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του»!

Έτσι γράφει το πωλητήριο που έβαλαν οι κύριοι του ΤΑΙΠΕΔ για τις ιαματικές πηγές στις Θερμοπύλες. Ναι. Ξεπουλάνε και τις Θερμοπύλες! Και το διαφημίζουν!
(Από περασμένο κείμενο του Νίκου Μπογιόπουλου).

Ολη αυτή η ασυδοσία τους μάλιστα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που ακόμα και φιλοκυβερνητικές φυλλάδες να τους κράζουν.  Το δημοσίευμα που υπογράφει ο Αργύρης Παπαστάθης στο σημερινό «Βήμα» σε κάνει να μην βρίσκεις λόγια να το σχολιάσεις. Αν είμαστε χριστιανοί θα λέγαμε ότι το υπαλληλικό κυβερνητικό προσωπικό των αστών δεν έχει ούτε ιερό, ούτε όσιο.

Nεοκλασικά. Ιστορικά, διατηρητέα κτίρια. Στην πλειονότητά τους διώροφα. Στη ρίζα του βράχου της Ακρόπολης. Κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Πωλούνται. Ολα μαζί. Με ηλεκτρονική δημοπρασία. Από ποιον; Από το ίδιο το κράτος, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Στις 23 Σεπτεμβρίου τμήμα του οικισμού των Αναφιώτικων θα έχει πωληθεί ηλεκτρονικά στο όνομα της «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας»…

Λόγω κρίσης; Επειδή το κράτος αδυνατεί να διαχειριστεί την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης; Επειδή κανένας δεν ενδιαφέρεται; Ή μήπως επειδή κάποιοι ενδιαφέρονται και μάλιστα πολύ; Οπως και να ‘χει, η είδηση είναι ότι τα ιστορικά κτίρια της Πλάκας βγήκαν ήδη μαζικά στο σφυρί σε μια δύσχρηστη ηλεκτρονική πλατφόρμα στη διεύθυνση http://www.e-publicrealestate.gr.

Από τη στιγμή που το υπουργείο Πολιτισμού δεν ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση αυτής της κληρονομιάς, τα ιστορικά ακίνητα μπαίνουν σε ένα άλλο πρόγραμμα «αξιοποίησης», αυτό της πώλησης σε δημοπρασία από την ΕΤΑΔ! Ως γνωστόν, η Εταιρεία διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 71.000 τίτλων ακινήτων της λεγάμενης «ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου».

Στην ΕΤΑΔ ανήκουν 277 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, όπως τα πρώην ξενοδοχεία Ξενία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, μουσεία, σπήλαια, τουριστικά περίπτερα, ιαματικές πηγές, σημαντικού μεγέθους και προοπτικών εκτάσεις προς τουριστική αξιοποίηση, αλλά και 12 ολυμπιακά ακίνητα.

Μαζική εκποίηση

Είναι προφανές ότι η αξιοποίηση πολλών από τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία, αρκετά από τα οποία βρίσκονται στο έλεος καταπατητών, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο, διερωτάται κανείς τι αναμένουν οι υπεύθυνοι από την ηλεκτρονική πώληση των νεοκλασικών της Αθήνας, τα οποία σφραγίζουν τη φυσιογνωμία του τοπίου γύρω από τον βράχο της Ακρόπολης σε μια πόλη που συγκεντρώνει τουρισμό από όλο τον κόσμο χάρη στα μνημεία της.

Αρχιτέκτονες και ιστορικοί διερωτώνται μιλώντας στο «Βήμα»: «Τι είδους “αξιοποίηση” συνιστά η μαζική εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς δίπλα στον Ιερό Βράχο;».

Κομμάτια της Ιστορίας

Πίσω από κάθε σπίτι και οικόπεδο κρύβεται μια ιστορία χρεοκοπίας, αλλά και η σχέση με ένα κομμάτι της καθημερινότητας και της ζωής της πόλης. Οπως το σπίτι όπου γυρίστηκε η διάσημη ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» με τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Η τριώροφη διατηρητέα κατοικία στέκει ρημαγμένη και εγκαταλειμμένη στην οδό Τριπόδων 32.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο διαγωνισμός τρέχει από τις 8 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου στις 14.00. Ποιος θα είναι άραγε ο τυχερός που θα πάρει στα χέρια το κτίσμα των 211 τ.μ.;

Οπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης, προτεραιότητα στις μεταβιβάσεις ακινήτων από την ΕΤΑΔ στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση ή για την ανάρτηση στην ιστοσελίδα των δημοπρασιών για την απευθείας διαδικασία έχουν ακίνητα που εκτιμάται ότι θα αποφέρουν έσοδα. Και βέβαια δύσκολα μπορεί να βρει κανείς ελκυστικότερα περιουσιακά στοιχεία για τον υποψήφιο αγοραστή από τη ζωντανή ιστορία της πόλης. Από τους επτά πρώτους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς που διεξήχθησαν έως τώρα από την πλατφόρμα http://www.e-publicrealestate.gr αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους 13 εκατ. ευρώ.

Τυπικώς οι διατηρητέες οικίες ανήκουν στα χιλιάδες ακίνητα που συγκαταλέγονται στην ιδιωτική περιουσία του κράτους και σχεδιάζεται να πουληθούν τμηματικά από την ΕΤΑΔ. Παρότι ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή της, η ιστοσελίδα αυτή λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2013.

Η διαδικασία

Η ιστοσελίδα, το «όχημα» της πώλησης, παρουσιάζει ασάφειες κυρίως ως προς τις ημερομηνίες των επερχόμενων δημοπρασιών. Τυπικώς οι διαδικασίες αφορούν ολόκληρη την αγορά, από μεσίτες μέχρι εταιρείες real estate, ενώ η ΕΤΑΔ δεσμεύεται για την έγκαιρη κοινοποίηση της ημερομηνίας τους έτσι ώστε οι πλειστηριασμοί να γίνονται γνωστοί στο ευρύ κοινό.

Με βάση τους κανόνες που αναγράφονται στην ιστοσελίδα, κάθε ενδιαφερόμενος από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στα τεχνικά και νομικά στοιχεία των ακινήτων που αναρτώνιαι προς πώληση. Στη συνέχεια μπορεί να ζητήσει τα απαραίτητα έγγραφα για το ακίνητο που τον ενδιαφέρει αναφορικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας, τις χρήσεις γης, τους συντελεστές δόμησης, ακόμη και πληροφορίες για τον τρόπο αξιοποίησής τους.

Προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ο ενδιαφερόμενος προχωρεί στην καταχώριση συγκεκριμένων στοιχείων και εγγυητικής επιστολής. Σύμφωνα με την ΕΤΑΔ, «μία ή δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες που έχουν λάβει e-mail επιβεβαίωσης συμμετοχής στον διαγωνισμό εκπαιδεύονται σε δοκιμαστικό διαγωνισμό, επιλύονται τηλεφωνικά όλες οι απορίες τους και απαντιόνται όλες οι ερωτήσεις τους».

Ολα ηλεκτρονικά

Την καθορισμένη ημερομηνία και ώρα του πλειστηριασμού τα «χτυπήματα» γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων, σε μια διαδικασία που διεξάγεται online σε πραγματικό χρόνο. Την τιμή εκκίνησης τη θέτει το Δημόσιο ύστερα από εκτιμήσεις ορκωτών εκτιμητών. Στη διάρκεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανεβάζει την τιμή ωσότου αναδειχθεί ο τελικός πλειοδότης, αυτός δηλαδή που θα προσφέρει τα περισσότερα για την αγορά ή τη μίσθωση.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τις ανταγωνιστικές προσφορές, όχι όμως και τα στοιχεία εκείνου που τις καταθέτει. Γνωρίζουν επίσης το προ-καθορισμένο «βήμα του διαγωνισμού», ποια είναι δηλαδή η ελάχιστη αύξηση κάθε νέας προσφοράς από την προηγούμενη. Ο διαγωνισμός διεξάγεται μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών αγορών της BusinessExchanges ΑΕ. Σύμφωνα με την ΕΤΑΔ, η πλατφόρμα ελέγχεται από ειδικούς για να αποφεύγονται τα «κοράκια» και οι στημένοι διαγωνισμοί.

Οσο δεν στέλνουμε στο διάολο αυτούς τους μεσίτες που παριστάνουν το κυβερνητικό προσωπικό θα μας κάνουν την ζωή μας κόλαση. Και είμαστε εμείς υπεύθυνοι γ’ αυτό

Πηγή – Βαθύ Κόκκινο