kouvelakis_stathis

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ ΣΤΗΝ FREE SUNDAY ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

Eίναι αλήθεια πως τελειώνουμε με τα μνημόνια;

Επειδή η τελευταία δόση της προβλεπόμενης από τα Μνημόνια χρηματοδότησης από πλευράς ΕΕ θα καταβληθεί τους αμέσως επόμενους μήνες, ορισμένοι, κυρίως από την πλευρά της κυβέρνησης, μιλούν για «τέλος των Μνημονίων». Ομως η χρηματοδότηση, και η εξάρτηση της Ελλάδας από την έξωθεν χρηματοδότηση, σε καμμία περίπτωση δεν έχει λήξει. Κατ’αρχήν η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ συνεχίζεται μέχρι το 2016. Επειτα είναι οι επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έρχονται μέσω ΕΚΤ. Και τέλος το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει και θα οδηγήσει σε νέο Μνημόνιο, έστω «μίνι», δηλαδή σε νέα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση τα Μνημόνια που έχουν εφαρμοστεί έχουν ήδη δημιουργήσει μια νέα τάξη πραγμάτων και αυτή φυσικά θα διαρκέσει όσο δεν έχει δρομολογηθεί διαδικασία ανατροπής.

-Ανεξάρτητα από την παρουσία της Τρόικας, δεν θα είναι πολύ αυστηροί οι έλεγχοι στο πλαίσιο της ευρωζώνης ως προς τη δημοσιονομική πειθαρχία;

Ασφαλώς. Και δεν είναι μόνο το καθεστώς αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης που έχει επιβληθεί σε όλη την ΕΕ, και που θύμισε τις προάλλες ο Κώστας Σημίτης. Την Ελλάδα την περιμένει καθεστώς διαρκούς κηδεμονίας το οποίο είχε αποκαλύψει η βουλευτής του Σύριζα Νάντια Βαλαβάνη σε ερώτηση που είχε υποβάλλει προς τον επίτροπο της Κομισιόν Ολι Ρεν τον περασμένο Οκτώβρη. Σύμφωνα με τον δεύτερο από τους ονομαζόμενους «κανονισμούς διπλού πακέτου (two-pack)» που ισχύει από τον Μάϊο του 2013, τα κράτη-μέλη που βρίσκονταν σε δανειστικά προγράμματα στις 30.5.2013, δηλαδή Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος, καθώς και τα κράτη-μέλη στο τέλος οποιουδήποτε δανειστικού προγράμματος – π.χ. η Ιρλανδία μετά τέλος του προηγούμενου έτους ή η Ελλάδα τώρα – θα υποβληθούν σε μετα-προγραμματικό καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους τους. Σύμφωνα με αυτόν τον Κανονισμό, η «ενισχυμένη επιτήρηση» θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό απολύτως παρόμοιο με αυτόν των Μνημονίων, όπως τον έχουμε υποστεί ως τώρα, από την υπογραφή Μνημονίου Μακροοικονομικής Προσαρμογής και έλεγχο της δημοσιονομικής κατάστασης με τετράμηνες αξιολογήσεις, μέχρι νέα «μέτρα» που θα παίρνονται εάν οποιαδήποτε αξιολόγηση τα θεωρήσει αναγκαία κλπ. Είναι αυτονόητο ότι καμμία αποκατάσταση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας δεν είναι δυνατή κάτω από αυτούς τους όρους γι αυτό και θεωρώ εντελώς αναπόφευκτη τη σύγκρουση με το πλαίσιο που επιβάλλει η ΕΕ.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εξαγγελίες που κάνει κάθε τόσο δεν είναι σαν να υπόσχεται επιστροφή στην προ κρίσης κατάσταση; Αυτός είναι ο στόχος;

Δεν πρέπει να συγχέεται η επιστροφή σε κάποια στοιχειώδη κοινωνικά κεκτημένα που ίσχυαν πριν τα Μνημόνια, όπως ο κατώτατος μισθός και η σύνταξη, τα εργασιακά δικαιώματα, η πρόσβαση στη δημόσια υγεία και άλλα, με μια ούτως ή άλλως ανέφικτη «επιστροφή στην προ κρίση κατάσταση». Αυτή η κατάσταση, έτσι όπως τη διαμόρφωσε η άρχουσα τάξη της χώρας και το πολιτικό προσωπικό που την υπηρέτησε επί δεκαετίες, είναι που οδήγησε στη σημερινή καταστροφή. Ο λόγος ύπαρξης του Σύριζα, και της Αριστεράς γενικά, είναι ότι αποτελούν φορέα βαθειάς κοινωνικής αλλαγής προς όφελος της εργαζόμενων τάξεων. Στη σημερινή συγκυρία, η ιστορική τους αποστολή είναι να βγάλουν τη χώρα από τον γκρεμό όπου την έχει για μια ακόμη φορά ρίξει η παντελώς χρεοκοπημένη και βαθειά υποτελής άρχουσα τάξη της και να χαράξει μια νέα πορεία. Αυτό σημαίνει κατ’αρχήν ριζική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου και του κράτους. Σας θυμίζω ότι ήδη πριν από την κρίση, η Ελλάδα ήταν από τις χώρες του ΟΟΣΑ με το υψηλότερο επίπεδο κοινωνικών ανισοτήτων, με ένα κραυγαλέα άδικο φορολογικό σύστημα, με μια ημι-ιδιωτικοποιημένη Παιδεία και Υγεία, με ασύδοτους εφοπλιστές, διαπλεκόμενους επιχειρηματίες και καναλάρχες, με ένα φυσικό και αστικό περιβάλλον παραδομένο στη βουλιμία των εργολάβων, με μια προκλητικά ρατσιστική και αυταρχική αστυνομία. Στόχος του Σύριζα είναι η ρήξη με όλο αυτό το σύστημα, και γι αυτό ακριβώς η προοπτική της ανόδου του στην κυβερνητική εξουσία προκαλεί φόβο στα μεγάλα συμφέροντα και στους κυριάρχους ευρωπαϊκούς κύκλους.

-Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί. Και μετά; Δεν θα φορολογηθεί η ακίνητη περιουσία;

Πρέπει να σταματήσει άμεσα η φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών και μικρομεσαίων στρωμάτων. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τις τράπεζες έχουν φτάσει σε αστρονομικά ύψη, πλησιάζουν ως άθροισμα το επίπεδο του ΑΕΠ! Για ιστορικούς λόγους, η Ελλάδα είναι χώρα εκτεταμένης μικροϊδιοκτησίας, που βρίσκεται σήμερα στο στόχαστρο της Τρόϊκας και είναι ουσιαστικά υπό δήμευση ώστε να παραδοθεί αύριο στους Ελληνες και ξένους καρχαρίες του real estate. Για όλους αυτούς τους λόγους, θέση του Σύριζα είναι ότι πρέπει να φορολογηθεί μόνο η πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.

-Είναι δυνατόν να ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ “παρών” στην τροπολογία για φορολογικές διευκολύνσεις στις μονές;

Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε εντελώς αιφνιδιαστικά από βουλευτές της ΝΔ και δεν τηρήθηκαν στοιχειώδεις διαδικασίες, γι αυτό και ψήφισαν παρών οι βουλευτές όχι μόνο του Σύριζα αλλά και του ΚΚΕ. Πάγια θέση του Σύριζα, και γενικότερα της Αριστεράς, είναι η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και ο πλήρης διαχωρισμός Εκκλησίας και κράτους.

Προτιμούσατε να βρίσκεται στις κινητοποιήσεις της Θεσσαλονίκης αντί για το Κόμο ο Αλ. Τσίπρας;

Ναι. Εχω εκφραστεί επί του θέματος σε κείμενό μου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο iskra.gr και σχολιάστηκε ευρύτερα.

-Το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δείχνει ότι δεν έχει πλειοψηφικό ρεύμα. Μήπως φταίει η προγραμματική ασάφεια;

Να θυμίσω κατ’αρχήν ότι ο Σύριζα ήρθε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, με τέσσερις μονάδες διαφορά, σε μια αναμέτρηση σαφώς λιγότερο πολωμένη από τις εθνικές εκλογές, με το 14% του εκλογικού σώματος να ψηφίζει για κόμματα χωρίς κοινοβουλευτική ή ευρωκοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αυτό που χρειάζεται πρωτίστως τώρα ο Σύριζα για μια περαιτέρω εκτίναξή του είναι η εμμονή στις βασικές του δεσμεύσεις, με πυρήνα την κατάργηση των Μνημονίων και την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους τους χρέους, η σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών, και όχι μόνο εκλογικών, με την κοινωνική του βάση, και γενικότερα η σοβαρή προετοιμασία, προγραμματική και οργανωτική, για την σύγκρουση με τα εγχώρια και διεθνή κέντρα εξουσίας που θα πυροδοτήσει η υλοποίηση αυτών των βασικών του δεσμεύσεων.

-Μα συνεργασία με τους ΑΝΕΛ για να σχηματιστεί κυβέρνηση; Δεν είναι προσβλητικό για την ιστορία της Αριστεράς και τους ανθρώπους που πιστεύουν στις αξίες της;

Για μένα η μεγαλύτερη προσβολή για την ιστορία και τις αξίες της Αριστεράς είναι ότι ένα κόμμα που έχει το «Αριστερά» στον τίτλο του, δηλαδή η ΔΗΜΑΡ, συμμετείχε σε μια μνημονιακή κυβέρνηση και κάθισε σε ένα υπουργικό συμβούλιο δίπλα σε ακροδεξιά στοιχεία. Κατά τα άλλα είναι σαφές ότι οι ΑΝΕΛ και ο Σύριζα έχουν αντίθετες καταβολές και πολύ διαφορετικές θέσεις σε πρωταρχικής σημασίας θέματα, όπως η οικονομία, που καθιστούν αδύνατη μια συμμαχία.

-Μήπως πάμε σε ΕΕ πολλών ταχυτήτων όπως το περιέγραψε ο Β. Σόιμπλε στο άρθρο του στους Financial Times;

Η ΕΕ πολλών ταχυτήτων υπάρχει ήδη. Η νότια περιφέρεια βουλιάζει, η ανατολική περιφέρεια παραπαίει εξ’αρχής, αλλά και μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Η ίδια η δομή της ΕΕ και της ευρωζώνης οδηγεί σε διεύρυνση των ανισοτήτων και των αποκλίσεων, διαψεύδοντας πανηγυρικά τις αρχικές διακηρύξεις περί σύγκλισης και κοινής ευημερίας. Ακόμη και η Γερμανία, και μια σειρά από δορυφορικές προς αυτήν χώρες του Βορρά, που βγαίνουν κερδισμένες, κινούνται σε σαθρές βάσεις. Στην ουσία όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλυδωνίζεται γι αυτό και τμήμα του αναζητεί λύσεις σε μια θεσμική «φυγή προς τα εμπρός» που θα επικυρώνει την ήδη διαμορφωμένη πραγματικότητα του κατακερματισμού και της απόκλισης. Αλλά το συμβολικό και πολιτικό κόστος μιας τέτοιας επιλογής θα είναι τεράστιο γι αυτό και δεν υπάρχει ευρύτερη συναίνεση για κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση αυτό που διαφαίνεται με όλο και μεγαλύτερη σαφήνεια σήμερα είναι ότι αυτή η κρίση θα σημαίνει και το οριστικό τέλος της «ευρωπαϊστικής» ιδεολογίας σε όλη την Γηραιά Ηπειρο.

-Κινδυνεύει ή όχι η γαλλική οικονομία;

Έχω ήδη απαντήσει νομίζω σε αυτήν την ερώτηση

Δημοσιεύθηκε στη “Free Sunday”, 14/09/14

αναδημοσίευση – iskra