ΣΒΒΕ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ , ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2014
ΙΝΕ ΓΣΕΒΕΕ: 230.000 “ΛΟΥΚΕΤΑ”, ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ (-75%) ,ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟ 2014
Τις μεγάλες απώλειες στις αμοιβές των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα αποτυπώνει η ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ. Έως τέσσερις μισθούς έχασαν οι χαμηλόμισθοι. Η επίδραση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων. Σε ποιους κλάδους έγινε… “σφαγή”.
Η υπερίσχυση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων οδήγησαν τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις, όπως παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ, που δημοσιεύεται σήμερα στον ημερήσιο τύπο.
Από τα τέλη του 2011 έως τον Ιούνιο του 2014 υπεγράφησαν 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν μείωση αποδοχών από 10% έως 50%.Οι επιστήμονες της ΓΣΕΕ επισημαίνουν πως ακόμη και οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί, μετά τις παρεμβάσεις του 2012 και 2013, εμπεριέχουν σημαντικές μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους. Είναι όμως, σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις ανεξέλεγκτες μειώσεις των επιχειρησιακών ή ακόμη χειρότερα των ατομικών συμβάσεων.
Στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι μειώσεις μισθών κινήθηκαν στο 15%, στα εργαστήρια Ζαχαρωδών προϊόντων στο 15%, στο Εμπόριο 6,3%, στις τράπεζες 6%, στις εργοληπτικές και κατασκευαστικές τεχνικές επιχειρήσεις 18%, στα κέντρα διασκέδασης 20% – 50%, στο τεχνικό προσωπικό του θεάτρου μείωση 20% στον βασικό μισθό των μηχανικών σκηνής και 10% των βοηθών, στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων 10%.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ οι μειώσεις μισθών μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων ξεπερνά το 30% των μισθωτών του ιδιωτικό τομέα, ενώ οι μειώσεις μέσω κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αφορούν στο 1/4 των εργαζομένων.
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι υπέστησαν μισθολογικές απώλειες που ξεπερνούν σε ετήσια βάση τους τρεις μισθούς ή τους τέσσερις μισθούς για τους νέους κάτω των 25 ετών.
Η ΓΣΕΕ υπολόγισε την εξέλιξη των κατώτατων πραγματικών κλαδικών μισθών με βάση τις επιμέρους κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε 5 επιμέρους κλάδους της οικονομίας. Κατά την τετραετία 2010-2013, οι κατώτατες συμβατικές κλαδικές πραγματικές αποδοχές υποχωρούν σημαντικά και μειώνονται κατά 18.8% στα ξενοδοχεία, 9.8% στο εμπόριο, 8.2% στις τράπεζες, 6.6% στην τσιμεντοβιομηχανία και 4.5% στη σιδηροβιομηχανία.
Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται μέχρι στιγμής στις κατώτατες αποδοχές στον κλάδο των ξενοδοχείων. Στα τέλη του 2013, η εξέλιξη του κατώτατου πραγματικού μισθού των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει ακυρώσει πλήρως την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε όλη την διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου και έχει επανέλθει σε πραγματικούς όρους, σε επίπεδα του 2000.
Συνολικά, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ οι μισθοί μειώθηκαν κατά 30 δισ. ευρώ από τα περίπου 85 δισ. ευρώ το 2009 σε 56 δισ. ευρώ το 2014. Αντίστοιχα, η αγοραστική δύναμη των μέσων αποδοχών ανά μισθωτό κατά την 5ετία 2010-2014 μειώθηκε κατά 23%, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2014 να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 1995.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει πλέον το χαμηλότερο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, από τις άλλες 14 πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κύπρο και την Σλοβενία. Είναι η χώρα με το χαμηλότερο μοναδιαίο κόστος εργασίας μετά από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Οι μέσες ετήσιες μικτές αποδοχές σε ευρώ (ακαθάριστος μισθός και εισφορές εργοδότη) ανά απασχολούμενο κατά το 2014, στην Ελλάδα, είναι μικρότερος από αυτές της Σλοβενίας και της Κύπρου (όπου επίσης έχει μειωθεί ο πραγματικός μισθός) και ανέρχονται σε 21.930 ευρώ, έναντι περίπου 35.000 ευρώ στην Ισπανία, 39.000 ευρώ στη Γερμανία, 49.000 ευρώ στη Γαλλία και 45.000 ευρώ στην Ιρλανδία.
ΣΒΒΕ: “ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ , ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2014
Ακόμα και η έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) αναφέρεται σε περαιτέρω μείωση τζίρου, εξαγωγών και αριθμού εργαζομένων για το 2014, σε σχέση με πέρυσι, μία στις δύο βορειοελλαδικές βιομηχανίες (ποσοστό 52%.) Στην έρευνα του ΣΒΒΕ «φαίνεται» και ότι… πάνω από έξι στις δέκα (65%) δεν προτίθενται να κάνουν επενδύσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ βαθμολογώντας το κυβερνητικό έργο –ιδίως βάσει των πολιτικών της τελευταίας διετίας- του δίνουν… κάτω από τη βάση . Το κυβερνητικό “success story” και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα περί ανάπτυξης καταρρέουν ακόμα και με βάση τα πορίσματα μιας μεγάλης μερίδας του βιομηχανικού κεφαλαίου!
Παράλληλα, παρότι, όπως ήταν αναμενόμενο, πάνω από οκτώ στους δέκα βιομηχάνους (84%) δηλώνουν ότι οι λεγόμενες “μεταρρυθμίσεις” (βλ. απορρυθμίσεις) στην οικονομία πρέπει να συνεχιστούν, η πλειοψηφία (71%) θεωρεί ότι όσες έγιναν ήδη τα τελευταία δύο χρόνια είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία (αντίθετη γνώμη έχει το 18% και ουδέτερη θέση το 11%).
Το 67% χαρακτηρίζει ως ανεπιτυχή την γενικότερη οικονομική πολιτική της παρελθούσας διετίας, έναντι ποσοστού 16% που την αξιολογεί ως επιτυχημένη και 16% που τη θεωρεί ικανοποιητική. Περίπου έξι στους δέκα εκτιμούν ότι η πολιτική της τελευταίας διετίας κινήθηκε σε λανθασμένη κατεύθυνση.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα γνώμης για την αποτύπωση των οικονομικών προοπτικών και του επενδυτικού κλίματος στο βορειοελλαδικό τόξο, που διεξήγε ο ΣΒΒΕ μεταξύ των επιχειρήσεων μελών του, στις 18-26 Αυγούστου. Η έρευνα συμπεριλήφθηκε φέτος -για πρώτη φορά- στο υπόμνημα του Συνδέσμου που επιδόθηκε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στη διάρκεια σημερινής συνάντησης στην Αθήνα, ενόψει της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικότερα, ερωτηθέντες αν αναμένουν μείωση ή αύξηση των βασικών μεγεθών τους σε σχέση με το 2013, οι συμμετέχοντες στην έρευνα , εκπρόσωποι των μεγαλύτερων βιομηχανιών της Βόρειας Ελλάδας, απάντησαν σε ποσοστό 52% ότι αναμένουν πτώση τζίρου (κατά 12% μέσο όρο) και συρρίκνωση εξαγωγών (κατά 10%) και θέσεων εργασίας (κατά 3%). Αντίθετη απάντηση έδωσε το 14% των ερωτηθέντων, που εκτιμούν ότι θα δουν αύξηση και στα τρία μεγέθη φέτος. Διατήρηση μεγεθών στα περσινά επίπεδα αναμένει το 34%.
Το επόμενο ζήτημα το οποίο αξιολογήθηκε μέσω της έρευνας γνώμης, ήταν αυτό του αντίκτυπου της δημοσιονομικής πολιτικής και προσαρμογής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στην οικονομία και στην ανάπτυξη. Το 55% των ερωτηθέντων εκτίμησε αυτό τον αντίκτυπο ως αρνητικό, το 30% ως θετικό και το 15% ως ουδέτερο.
ΠΡΩΤΟ ΣΤΗ “ΜΑΥΡΗ” ΛΙΣΤΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Κληθέντες να ιεραρχήσουν τα δέκα βασικότερα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεών τους, οι μεγαλοβιομήχανοι στην έρευνα τοποθέτησαν στην πρώτη θέση της «μαύρης» λίστας το φορολογικό καθεστώς, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η έλλειψη ρευστότητας, η αδυναμία συμψηφισμού οφειλών κράτους και επιχειρήσεων, το υψηλό κόστος ενέργειας και το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος.
Τις υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας καταλαμβάνουν η μη ουσιαστική άσκηση ελέγχου στην αγορά, η γραφειοκρατία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που -όπως υποστήριξαν οι ερωτηθέντες- αποτρέπει επενδύσεις, οι σχέσεις βιομηχανίας-λιανεμπορίου, η μη θεσμοθέτηση της εξωδικαστικής διευθέτησης “κόκκινων” δανείων και η μη ολοκλήρωση βασικών υποδομών, μεταφορικών και άλλων.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΤΟΜΕΩΝ
Οι επιχειρηματίες κλήθηκαν ακόμη να βαθμολογήσουν το κυβερνητικό έργο σε τέσσερα επίπεδα, με άριστα το δέκα και χαμηλότερο βαθμό το ένα. Και στους τέσσερις τομείς, η βαθμολογία που δόθηκε ήταν «κάτω από τη βάση». Οι τομείς που βαθμολογήθηκαν ήταν των επενδύσεων, της ενίσχυσης της απασχόλησης, της στήριξης της περιφερειακής ανάπτυξης και της υποστήριξης της βιομηχανίας.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, η διοίκηση του ΣΒΒΕ επισημαίνει ότι το κύριο μέσο προσέγγισης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιφερειακής βιομηχανίας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Κατά τον ΣΒΒΕ αυτή θα πρέπει να στηρίζεται στους ακόλουθους έξι πυλώνες:
1. Εφαρμογή ολοκληρωμένης βιομηχανικής στρατηγικής και πολιτικής.
2. Λήψη κυβερνητικών αποφάσεων που αίρουν στρεβλώσεις δεκαετιών και οδηγούν σε μείωση κόστους παραγωγής και λειτουργίας.
3. Αλλαγή φορολογικής πολιτικής με αναπτυξιακά και μόνον κριτήρια.
4. Ανάπτυξη νέων -καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, που μπορούν να υποστηρίξουν με αξιώσεις την εξωστρέφεια του εγχώριου παραγωγικού συστήματος σε αγορές υψηλού εισοδήματος.
5. Επανεξέταση σε βάθος του μοντέλου διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής με την εγχώρια μεταποίηση, για την ταχύτερη ανάταξη της οικονομίας και τη αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων τύπου «εμπάργκο από τη Ρωσία».
6. Ολοκλήρωση των πάσης φύσεως υποδομών (υλικών και άυλων) που σχετίζονται ευθέως, και διευκολύνουν τη λειτουργία της παραγωγικής βάσης στο βορειοελλαδικό τόξο.
ΙΝΕ ΓΣΕΒΕΕ: 230.000 “ΛΟΥΚΕΤΑ”, ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ (-75%) ,ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (- 42.000) ΤΟ 2014
Μια στις πέντε επιχειρήσεις που μέχρι τώρα άντεξαν, εκτιμά ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να διακόψει τη λειτουργία της ως το τέλος του χρόνου
Μεγάλη μείωση τζίρου, θέσεων απασχόλησης και απώλεια της εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων προς το πολιτικό σύστημα, προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα του ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων, που ανακοινώθηκε σήμερα.
Οι μακροοικονομικοί δείκτες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, τονίζεται στην έρευνα, ωστόσο οι δείκτες που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξακολουθούν να είναι αρνητικοί.
Η έρευνα που ανακοινώθηκε σήμερα από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1051 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (0- 49 εργαζόμενοι) όλης της χώρας, από τις 2 ως τις 9 Ιουλίου, δηλαδή όπως επισημάνθηκε πριν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Τα βασικά συμπεράσματα περιλαμβάνουν τα εξής:
- Από την αρχή της κρίσης έχουν κλείσει 230.000 επιχειρήσεις (έχουν απομείνει 610.000) ενώ σωρευτικά η μείωση του τζίρου φθάνει στο 75%. Το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε από 174 δισ. ευρώ το 2008 σε περίπου 100 δισ. εφέτος (10.000 ευρώ κατά κεφαλήν).
- Μια στις πέντε επιχειρήσεις που μέχρι τώρα άντεξαν, εκτιμά ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να διακόψει τη λειτουργία της ως το τέλος του χρόνου. Αυτό αν επιβεβαιωθεί σημαίνει 15.000 λουκέτα και απώλεια 42.000 θέσεων εργασίας.
- Το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερημένων οφειλών αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ (41,7%). Ακολουθούν τα χρέη προς την εφορία (31,8%), τις τράπεζες (26,5%) και το ΙΚΑ (20,9%). Μια στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει καθυστερούμενες οφειλές σε προμηθευτές και ενοίκια. «Αιχμάλωτους των χρεών» χαρακτήρισε τους μικρομεσαίους ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
- Μία στις τρεις επιχειρήσεις (34,7%) εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2014 ενώ για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 35,7%.
- Το 46,2 % των επιχειρήσεων καθυστερούν την πληρωμή των δόσεων τραπεζικού δανεισμού.
Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο .
Η μνημονιακή πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης, της φορο-αφαίμαξης των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις βρίσκεται πίσω από την κατάρρευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας.
Η κυβέρνηση κωφεύει μπροστά στα προηγούμενα και τα επικείμενα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα, τη μείωση τζίρου, τις απολύσεις και τα υπέρογκα χρέη των ΜΜΕ, την ίδια στιγμή που οι στρόφιγγες των τραπεζών είναι κλειστές και η αγορά ασφυκτιά από τη μνημονιακή πολιτική.
Η ουσιαστική στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους περνά μέσα από τη προστασία των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την αποτελεσματική και δίκαιη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων αυτών σε κράτος και τράπεζες στο πλαίσιο ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος και την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών και ιδιαίτερα του ΤΤ και της ΑΤΕ για την παροχή ρευστότητας.
Ταυτόχρονα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η παροχή επιδόματος ανεργίας, καθώς και η απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μικρομεσαίους που χάνουν τη δουλειά τους
Leave a Reply