Του Κώστα Εφήμερου

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ συμμετείχε σήμερα στην πρωινή ζώνη του ΑΝΤ1 και ούτε λίγο – ούτε πολύ είπε ότι το κόμμα του είναι ενάντια σε κάθε ρατσιστική συμπεριφορά… αλλά όχι να τους παντρεύουμε κιόλας…

Ποιο συγκεκριμένα η στιχομυθία με τον Δημήτρη Κουτσούμπα ήταν η εξής:

«- Τώρα που είπατε για ομόφυλα ζευγάρια, εσείς συμφωνείτε στο ΚΚΕ να υπάρχει ένα σύμφωνο συμβίωσης;

– Όχι, κοιτάξτε να δείτε, εμείς συμφωνούμε στο να μην υπάρχει ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σ’αυτούς τους ανθρώπους, τους ενήλικες που έχουν επιλέξει να ζήσουν μαζί είτε να έχουν ένα συγκεκριμένο προσανατολισμό… αυτό είναι δική τους, προσωπική υπόθεση, θεωρούμε. Δεν είναι δημόσια, κοινωνική υπόθεση, ούτε πρέπει να γίνει και με τέτοια νομοθετική ρύθμιση, όπως είναι το σύμφωνο συμβίωσης. Είναι άλλο ζήτημα, η οικογένεια, τα ετερόφυλα ζευγάρια που μπορούν να κάνουν την οικογένεια, γιατί μετά ανοίγει ένας δρόμος… αφορά το παιδί, αφορά την οικογένεια, το πως μεγαλώνει, τα πρότυπα που δημιουργεί κλπ. Αυτό είναι διαφορετικό πράγμα.

– Ως ΚΚΕ εσείς, σε αυτό που ακούγεται, τα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να υιοθετήσουν κάποιο παιδάκι, εκεί το ΚΚΕ θα ήταν θετικό, ή απλώς θα είχατε…

– Όχι, δε συμφωνούμε»

Αφορμή της συγκεκριμένης δήλωσης ήταν η ψήφιση του Αντιρατσιστικού. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι διατάξεις με τις οποίες το συνταγματικό τόξο που εξέθρεψε επί χρόνια το φασισμό προσπαθεί τώρα να σταματήσει την επιρροή του στους ψηφοφόρους φασίστες κόβοντας την χρηματοδότηση (Ευφυές ). Εκτός όμως από αυτό το ευγενές μέρος του νομοσχεδίου, οι κοινωνικοί φορείς και οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα προσβλέπουν και σε βελτιώσεις του Συμφώνου Συμβίωσης, το οποίο παρόλο που υπάρχει δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό πέραν κάποιων φορολογικών ρυθμίσεων. Στη μάχη που δίνει εδώ και χρόνια η κοινότητα ΛΟΑΤ παίρνει τώρα μέρος και το ΚΚΕ, δυστυχώς όμως με τους Ρωμαίους και όχι με τους Γαλάτες.

Το 1917 η Σοβιετική Ένωση αποποινικοποίησε τον «σοδομισμό» και έτσι οι άνθρωποι δεν πήγαιναν στη φυλακή εξαιτίας των σεξουαλικών τους προτιμήσεων. Από τότε και για περίπου 20 χρόνια η ομοφυλοφιλία στην ΕΣΣΔ θεωρείτο απλά «ασθένεια». Όταν όμως ήρθε ο Στάλιν στην εξουσία η ομοφυλοφιλία όχι απλά ξαναποινικοποιήθηκε αλλά αντιμετωπίστηκε και με εκτεταμένες διώξεις. Η σημερινή προοδευτική θέση του Δημήτρη Κουτσούμπα περιέργως βασίζεται σε ιδεολογικά ρεύματα που προηγήθηκαν του 1920.

Αυτό και μόνο μπορεί να θεωρηθεί μια μικρή νίκη για την ανθρωπότητα, την οποία υπολογίζοντας από τις σημερινές δηλώσεις, ο Γενικός Γραμματέας την έχει παρακολουθήσει από τη στιγμή που ο άνθρωπος στάθηκε στα δύο του πόδια.

Υ.Γ. Όσοι μας παρακολουθούν γνωρίζουν ότι στο TPP δεν διαγράφουμε σχόλια. Ωστόσο για προσωπικούς ψυχολογικούς λόγους σκοπεύω να διαγράψω τα σχόλια όποιου «άντρακλα» θελήσει να ειρωνευτεί, επικρίνει ή υβρίσει τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤ. Την δουλειά αυτή την ανέλαβε σήμερα ολόκληρος Γενικός Γραμματέας.

πηγή – tpp