Οι αγρότες δεν ξέρουν πλέον τι να πιστέψουν και ποιον να εμπιστευτούν

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις, δίχως όμως ουσιαστικό αντίκρισμα, επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στους Ελληνες παραγωγούς, οι οποίοι υφίστανται τις επιπτώσεις της επιβολής κυρώσεων από την πλευρά της Μόσχας εις βάρος των χωρών της Ε.Ε., προχωρώντας σε δηλώσεις στο περιθώριο του Εκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που διεξήχθη στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Αναφερόμενος στην «υπεύθυνη», όπως τη χαρακτήρισε, στάση που έχει τηρήσει η χώρα μας από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία μέχρι σήμερα, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα κρατά μία πολύ προσεκτική στάση όλο αυτό το διάστημα» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μία βλάβη που έχουν υποστεί οι παραγωγοί μας, και όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, η πολιτεία θα σταθεί δίπλα τους ώστε να καλυφθεί αυτή η ζημία, μέσα από τους ευρωπαϊκούς κοινοτικούς μηχανισμούς και με εθνικά συμπληρώματα μετά από κοινοτική άδεια».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή την προσδοκία αυτή της κυβέρνησης, η οποία μάλλον με δυσκολία θα υλοποιηθεί, «ακυρώνει» το Βερολίνο, καθώς σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine» ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας Κρίστιαν Σμιτ υπογράμμισε ότι η όλη συζήτηση για την καταβολή αποζημιώσεων είναι «πρόωρη» και πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει «κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική» επί του ζητήματος, παραπέμποντας στην προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Σμιτ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ε.Ε. να συνδράμει τους πληγέντες, τόνισε όμως πως εφ’ όσον αυτό συμβεί, θα είναι κατά περίπτωση, όταν κριθεί πως συντρέχουν οι αντικειμενικοί λόγοι, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι το ρωσικό εμπάργκο θα έχει «μάλλον μηδαμινές συνέπειες» στον αγροδιατροφικό κλάδο της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική επί της ουκρανικής κρίσης, που έχουν ακολουθήσει και εφαρμόσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., έχει μόνο «συμβάλει στον παροξυσμό της κρίσης», με αποτέλεσμα «έναν αδιέξοδο διεθνή εμπορικό πόλεμο» που λειτουργεί πλέον ως «μπούμερανγκ», τη στιγμή που στόχος είναι η πλήρης αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών.

Σε κάθε περίπτωση χθες στη σκιά των πολεμικών συρράξεων και της εμφύλιας σύγκρουσης στην Ουκρανία συναντήθηκαν στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, με αντικείμενο την ουκρανική κρίση και με την ελπίδα της αποκλιμάκωσης της κατάστασης και της δημιουργίας των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν προσεχώς τη διεξαγωγή μιας διευρυμένης συνόδου για την Ουκρανία.

Πηγή – ελευθεροτυπία