web120814

Αυτή η εποχή θα κλίσει με τη συντριβή των κομμάτων που 40 χρόνια μεθοδικά εξαπατούν την κοινωνία

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, πριν από λίγες ημέρες, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή», αναφέρθηκε στη «νέα μεταπολίτευση». Ο όρος «νέα» φαίνεται πως αρέσει στον κ. Σαμαρά, αφού και παλαιότερα είχε μιλήσει για τη «νέα Ελλάδα» και μάλιστα υπήρξε κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πατρότητα του συνθήματος.

 Η επιμονή του στη χρήση αυτού του προσδιορισμού συνδέεται με την προσπάθειά του να εμφανιστεί ως ο νέος μεγάλος ηγέτης που θα βάλει τη χώρα στην εποχή της ανόρθωσης, ως ο εθνάρχης που θα οδηγήσει την πατρίδα στον επόμενο ιστορικό κύκλο. Επιπλέον θέλει να δηλώσει τη ρήξη με το παρελθόν και τη μεταπολιτευτική αντίληψη για το τι είναι η πολιτική και πώς ασκείται. Αλήθεια, όμως, έκλεισε ο μεταπολιτευτικός κύκλος και η Ελλάδα βαδίζει στη νέα μεταπολίτευση; Ακόμη και αν συμβαίνει αυτό, μπορεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή;

Νομίζω ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι θεωρητική, αλλά πρέπει να βασίζεται στην πραγματικότητα. Και όσα συμβαίνουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι ούτε μεγάλος τιμονιέρης την οδηγεί, ούτε κατευθύνεται σε μια πορεία κοινωνικής προόδου, ευημερίας και βαθέματος της δημοκρατίας. Αντιθέτως, η πολιτική της συγκυβέρνησης στηρίζεται στο ραγιαδισμό και την υποτέλεια και η κοινωνία εξαθλιώνεται συστηματικά και βυθίζεται στην απόγνωση. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται. Η Υγεία, η Παιδεία και το όποιο Κοινωνικό Κράτος είχε απομείνει διαλύονται συνειδητά. Κοινωνικές κατακτήσεις αιώνων χάθηκαν σε μια μέρα. Η δημοκρατία βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση και η πιο αυταρχική κυβέρνηση των τελευταίων 40 ετών θα μείνει στην Ιστορία ως η κυβέρνηση των χαρατσιών, των απολύσεων, των εκτροπών, της επιστράτευσης, του αστυνομικού κράτους και του βίαιου χτυπήματος κάθε φωνής που τολμά να διαμαρτυρηθεί. Ο πρωθυπουργός της μεγαλύτερης μεταπολιτευτικής κωλοτούμπας, που σε ένα βράδυ πέταξε τη μάσκα του αντιμνημονιακού και έγινε ο πιο φανατικός υπερασπιστής των μνημονίων, και ο αντιπρόεδρός του, ο πιο αρχομανής πολιτικός της μεταπολίτευσης, είναι φανερό ότι δεν έχουν το πολιτικό ανάστημα που απαιτείται για να οδηγήσουν τη χώρα στη νέα της σελίδα. Θα έλεγε κανείς ότι μάλλον γράφουν τον τραγικό επίλογο του κύκλου της μεταπολίτευσης.

Ναι, όσα ζούμε, ισχυρίζομαι ότι αποτελούν τη συνέχειά της, ο ιστορικός κύκλος της οποίας δεν κλείνει, επειδή έτσι επιθυμεί η κυβέρνηση. Η ελληνική κοινωνία δεν πάσχει από άνοια για να ξεχάσει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει και τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης. Δεν λησμονά ότι αυτόν τον τόπο και τα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης τον κυβερνούν τα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, και ότι η διακυβέρνησή τους, πολλές φορές, συνδέθηκε με τη μίζα και τη διαφθορά, τις αρπαχτές και τα σκάνδαλα. Οτι αυτή τη χώρα τη διοίκησαν πολιτικοί (συμπεριλαμβανομένων των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου) που στηρίχτηκαν στην παροχολογία, το ρουσφέτι, τη συστηματική εξαπάτηση του ελληνικού λαού, τη δημαγωγία και το μεσσιανισμό. Το καινούργιο και το διαφορετικό δεν μπορεί να έλθουν με τον ελληνικό λαό στο περιθώριο, δεν γίνεται να χτιστούν με φθαρμένα υλικά του παρελθόντος με πρωτομάστορες πολιτικούς των κυβιστήσεων και της μακιαβελικής αντίληψης.

Η μεταπολιτευτική εποχή θα κλείσει με το τέλος των αντιλαϊκών πολιτικών και της συγκυβέρνησης των μνημονίων, με τη συντριβή των κομμάτων που 40 χρόνια μεθοδικά κοροϊδεύουν και εξαπατούν την κοινωνία. Ο νέος ιστορικός κύκλος της χώρας θα ανοίξει μόνο με την ανάδειξη μιας πραγματικά φιλολαϊκής κυβέρνησης, η οποία με τη στήριξη του ελληνικού λαού θα συγκρουστεί με τα κέντρα εξάρτησής της, θα επουλώσει τα βαθιά τραύματα της 40χρονης δημοκρατίας μας και θα βάλει πάνω από τα μηδενικά και τους αριθμούς την κοινωνία και τις ανάγκες της. Μέχρι τότε ο κ. Σαμαράς μπορεί να ονειρεύεται τη «νέα μεταπολίτευση». Η εφιαλτική, όμως, πραγματικότητα θα του υπενθυμίζει συνεχώς ότι ίσως να είναι ο τελευταίος και ο χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης.

πηγή – ελευθεροτυπία