του Νίκου Φίλη

Κανένα από τα μεγάλα κανάλια, καμιά από τις μεγάλες εφημερίδες και τα ραδιόφωνά τους δεν ασχολήθηκε με την τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση προικοδοτεί και δωροδοκεί τη διαπλοκή. Δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να ενημερώσουν τους αναγνώστες, τους τηλεθεατές και τους ακροατές τους γιατί όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απήργησαν προχθές. Συνωμοσία σιωπής πριν και μετά την ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας με την οποία ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις στα media, υπονομεύεται η εργασιακή αξιοπρέπεια των ανθρώπων του Τύπου και δημιουργούνται συνθήκες καρτέλ. Πρόκειται για εξέλιξη που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στα media, αλλά καταβαραθρώνει την ποιότητα της ενημέρωσης, δηλαδή πλήττει ένα καίριο κοινωνικό δικαίωμα, που, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες επίθεσης του μνημονιακού κατεστημένου, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Η τροπολογία ενισχύει τις συγχωνεύσεις και τη συγκέντρωση οικονομικής και πολιτικής ισχύος στον ηλεκτρονικό Τύπο, έξω από τις συνταγματικές προβλέψεις και την ευρωπαϊκή Οδηγία. Αντιμετωπίζει τις επιχειρήσεις Τύπου σαν κοινές εμπορικές επιχειρήσεις, σαν σούπερ μάρκετ, και το προϊόν τους σαν εμπόρευμα.

Στην εποχή των μνημονιακών πραξικοπημάτων, τα κανάλια διαδραματίζουν ρόλο “τανκς”. Ειδικότερα τα περιβόητα δελτία των οκτώ. Οι επιχειρήσεις media είναι οι μοναδικές επιχειρήσεις που δεν πλήρωσαν τα χρέη τους από την εκμετάλλευση δημόσιας περιουσίας, όπως είναι οι συχνότητες, χρέη που η ίδια η τρόικα υπολόγιζε πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Αντ’ αυτού, λαμβάνουν νέα παράταση του παράνομου καθεστώτος λειτουργίας τους. Είναι ο μοναδικός κλάδος επιχειρήσεων στον οποίο επιβραβεύεται η καθυστέρηση καταβολής των χρεών!

Οι συγχωνεύσεις προβάλλονται ως το αναγκαστικό στάδιο για την “εξυγίανση” των επιχειρήσεων media, δηλαδή το πρώτο βήμα για το κούρεμα ή και τη διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες. Ήδη οι επιχειρήσεις Τύπου είναι οι μοναδικές επιχειρήσεις που, αν και δεν εξυπηρετούν τα δυσθεώρητα δάνειά τους, εξακολουθούν να δανειοδοτούνται από τις τράπεζες. Τα χρέη τους έχουν ρυθμιστεί ώστε αρκετές επιχειρήσεις να πληρώνουν μόνο τόκους και όχι κεφάλαιο, ενώ χρηματοδοτούνται με κεφάλαια κίνησης. Μια απλή σύγκριση με τις επιχειρήσεις στους άλλους κλάδους της οικονομίας επιβεβαιώνει ότι οι κατεστημένες επιχειρήσεις media παραμένουν προνομιούχες στο τραπεζικό χρήμα, δηλαδή στο δημόσιο χρήμα. Πρόκειται για ανταπόδοση, καθώς οι επιχειρήσεις media συνέπραξαν στο άθλιο χρηματιστηριακό παιχνίδι με πρωταγωνιστές τις τράπεζες κατά την εποχή της “ισχυρής Ελλάδας”.

Τα “παπαγαλάκια” που κάθε βράδυ επί πέντε χρόνια το “έπαιζαν” κοράκια, συκοφαντώντας κάθε κοινωνική κατηγορία που κινητοποιούνταν, αυτές τις μέρες δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν μίλησαν… Ακόμα κι όταν απήργησαν οι πολλοί συνάδελφοί τους, τα “παπαγαλάκια”, δηλαδή οι μεγαλοδημοσιογράφοι και χρυσοκάνθαροι ευνοούμενοι της διαπλοκής, έπαθαν αμνησία!

Η συμπεριφορά των καναλαρχών και των υποτακτικών τους στελεχών αποδεικνύει πόσο κάλπικος είναι ο ισχυρισμός ότι τα πολλά κανάλια συνιστούν πολυφωνία. Πρόκειται για ακραία μονοφωνικό σύστημα παρα-ενημέρωσης, για άγρια προπαγάνδα στο πλευρό του μνημονιακού κατεστημένου, χωρίς να κρατάνε ούτε καν τα προσχήματα. Η συναλλαγή της διαπλοκής με την κυβέρνηση, η σύμπραξη δύο χρεοκοπημένων, θα αποδειχθεί αδύναμη να ορθώσει αναχώματα στην πορεία της δημοκρατικής ανατροπής.

Πηγή – Αυγή