μιχαλίτσης

του Νίκου Μιχαλίτση*

Στις 2 Ιουλίου 2014, η ΝΕΡΙΤ προκήρυξε τον πολυαναμενόμενο διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια των πομπών ψηφιακής τηλεόρασης. Πρόκειται για 355 πομπούς ισχύος τουλάχιστον 10W, 100W και 600W, προϋπολογισμού 5.430.000 € + ΦΠΑ 23%.

Ως εδώ θα λέγαμε επί τέλους, τουλάχιστον τον προκήρυξαν. Αλίμονο, όμως. Διαβάζοντας προσεκτικά τις 27 σελίδες των προδιαγραφών και τις δύο της περίληψης, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει πουθενά καμία αναφορά περί της κατανομής των ποσοτήτων των πομπών στις αντίστοιχες ισχείς των 10, 100 και 600W. Με λίγα λόγια οι φωστήρες της ΝΕΡΙΤ μας λένε (σε ένα διαγωνισμό των 5,5 εκατομμυρίων) ότι θέλουν 355 πομπούς των 10, 100 και 600W, χωρίς να λένε πόσους των 10W, πόσους των 100W και πόσους των 600W.

Επισημαίνουμε ότι η διαφορά τιμής ανάμεσα στους πομπούς αυτούς διαφορετικής ισχύος είναι τεράστια. Είναι σαν να πήγαιναν στο μανάβη και να του έλεγαν βάλε μου 10 πορτοκάλια, μήλα και πατάτες. Για όσους δεν γνωρίζουν από σύνταξη προδιαγραφών, θα διευκρινίσουμε ότι η πρώτη παράγραφος, πάντοτε, είναι η λεγόμενη “συγκρότηση υλικού”, στην οποία περιγράφονται τα είδη και οι ποσότητες της προμήθειας. Η ανικανότητα, η προχειρότητα και η μωρία των επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών της ΝΕΡΙΤ τους οδήγησε στην …”καινοτομία” της αφαίρεσης της συγκρότησης υλικού, που ήταν παρούσα σε όλες τις προδιαγραφές της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να γίνουν ρεζίλι διεθνώς, αφού ο διαγωνισμός αυτός δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν γνωρίζουμε ποιος συνέταξε τις προδιαγραφές. Σίγουρα όμως, ευθύνη έχει τόσο αυτός που τις εισηγείται στο ΔΣ της ΝΕΡΙΤ (δηλαδή ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας, Αρίστων Κοντιζάς – μια ζωή συνδικαλιστής και Πρόεδρος πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων αλλά και εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ στο ΔΣ, που έτρεξε πρώτος να νομιμοποιήσει το μόρφωμα της ΔΤ εξασφαλίζοντας την κορυφαία τεχνική καρέκλα στη ΝΕΡΙΤ) αλλά φυσικά και το ίδιο το ΔΣ και ο Πρόεδρός του κ. Μακρυδημήτρης που ενέκριναν το διαγωνισμό χωρίς να του ρίξουν έστω και μια ματιά, όπου θα διαπίστωναν το προφανές λογικό κενό, που θα διαπίστωνε απορημένος ακόμα και ο μανάβης του παραδείγματος. Είναι δε και άτυχοι, γιατί ο αριθμός 355 δεν διαιρείται δια 3, ώστε να δικαιολογηθούν ότι ήθελαν ίσες ποσότητες από κάθε ισχύ.

Το αστείο είναι ότι ο διαγωνισμός αυτός ήταν έτοιμος από τις τεχνικές υπηρεσίες της ΕΡΤ και οι προδιαγραφές του είχαν περάσει από δημόσια διαβούλευση στις αρχές του 2013. Θα αναρωτιέστε βεβαίως γιατί δεν προκηρύχτηκε τότε; Η αιτία ήταν ότι ο κ. Μάναλης, τότε Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΤ μέχρι το μαύρο και αμέσως μετά Ειδικός Διαχειριστής της περιουσίας της, επί μήνες δεν εισήγαγε προς έγκριση στο ΔΣ της ΕΡΤ το διαγωνισμό, που ήταν προαπαιτούμενο για τη δημοσίευσή του. Οι φωστήρες της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ κατόρθωσαν να τον προκηρύξουν 1,5 χρόνο μετά και μάλιστα ξεχνώντας τη συγκρότηση υλικού. Ποιος ευνοήθηκε από αυτό; Μα φυσικά η Digea, η οποία ήδη πληρώνεται αδρά για την ψηφιακή εκπομπή της ΝΕΡΙΤ στην Πελοπόννησο (αλήθεια πότε θα δημοσιευτεί στη δι@ύγεια η σχετική σύμβαση μεταξύ ΝΕΡΙΤ και Digea), ενώ ακολουθεί η Αττική και πολλές ακόμα περιοχές μέχρι να ευδοκιμήσει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός.

Η εκτίμησή μας είναι ότι η ΝΕΡΙΤ (δηλαδή εμείς οι πολίτες) θα πληρώσουμε στην Digea τουλάχιστον άλλη μια φορά το ποσό των πομπών για την “φιλοξενία” (με το αζημίωτο) των συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης της ΝΕΡΙΤ, μέχρι η τελευταία να αποκτήσει δική της ψηφιακή τηλεόραση. Επί της ουσίας θα χρυσοπληρώσουμε στην Digea την ανικανότητα (ή τη σκοπιμότητα;) του κ. Μάναλη και των διαδόχων του στη ΝΕΡΙΤ να μην προκηρύσσουν έναν έτοιμο διαγωνισμό επί 1,5 χρόνο.

ΤΕΥΧΟΣ-ΤΕΧΝΙΚΩΝ-ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ-ΓΙΑ-ΤΗΝ-ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ-355-ΠΟΜΠΩΝ αντίγραφο7ΗΥ2ΟΞΝΛ-Υ2Ψ(2) αντίγραφο

Υ.Γ. 1. Θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη πολύ πριν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού: Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα κατακυρωθεί τελικώς στη γερμανική (όχι τυχαίο) εταιρεία Rohde & Schwartz, η οποία έχει προμηθεύσει και το σύνολο των πομπών της Digea. Το αναφέρω από τώρα για να καταγραφεί εγκαίρως. Περισσότερα μετά την επιβεβαίωση…

Υ.Γ. 2. Τις προδιαγραφές θα βρει όποιος ενδιαφέρεται στο σύνδεσμο: http://company.nerit.gr/diagonismoi/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%B3%CE%B9/ … και την περίληψη στον σύνδεσμο: https://diavgeia.gov.gr/decision/view/7%CE%97%CE%A52%CE%9F%CE%9E%CE%9D%CE%9B-%CE%A52%CE%A8

Υ.Γ. 3. Επειδή μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου μπορεί να επιχειρήσουν (κουτοπόνηρα) να προσθέσουν (στις ίδιες αναρτήσεις) τις ποσότητες των πομπών, αποστέλλω στις “Τυπολογίες” και τα κείμενα των αναρτήσεων, όπως ήταν το βράδυ της 3ης Ιουλίου 2014.

* πρώην Γενικος Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ και εργαζόμενος στην ελεύθερη ΕΡΤ

πηγή – typologies