Χωρίς να έχει μπει ακόμα ένα ευρώ  στο ταμείο δόθηκε το «Ελληνικό»

ΤΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ «ΤΡΕΞΕΙ» Η ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Την κυβέρνηση «φωτογραφίζει» για τις καθυστερήσεις η διοίκηση του Ταμείου

Η αναποτελεσματικότητα της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ ενισχύει το σενάριο που θέλει το Βερολίνο να αναλαμβάνει απ’ ευθείας τα ηνία ενός νέου μηχανισμού εκποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Από τη μέχρι τώρα υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ για το 2014 δεν έχουν αντληθεί περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, ποσόν που υπολείπεται κατά 700 εκατ. ευρώ από τον τελευταίο στόχο, που είχε τεθεί από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Ο στόχος για τα έσοδα έχει αναθεωρηθεί επί τα χείρω άλλες δύο φορές φέτος και άλλες τόσες πέρυσι, ενώ είναι άξιον αναφοράς πως από την πρώτη χρήση λειτουργίας τού Ταμείου (επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, για να μην ξεχνιόμαστε) ουδεμία χρονιά επιτεύχθηκε η άντληση εσόδων που είχε προϋπολογιστεί.

Με αλλαγές διοικήσεων επί αλλαγών προέδρων, διευθυνόντων συμβούλων, με ισχυρή επικοινωνιακή υποστήριξη (τελευταία της V+Ο ) το Ταμείο «καταφέρνει» από τρίμηνο σε τρίμηνο, από εξάμηνο σε εξάμηνο να πέφτει έξω.

Παρ’ όλ’ αυτά το Ταμείο εξακολουθεί να γράφει ζημίες (ενδεικτικά 1,01 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, έναντι κερδών 734 χιλ. ευρώ του προηγούμενου τριμήνου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2013), οι δαπάνες και τα έξοδα προσωπικού αυξάνονται (στα 2,24 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο 2012-Ιούλιο 2013, έναντι 1,33 εκατ. ευρώ), το μέσο ετήσιο κόστος για καθέναν από τους περίπου 30 εργαζομένους ανήλθε στα 75.000 ευρώ (το 2013, έναντι 63.200 την προηγούμενη χρήση). Σημειωτέον πως οι αμοιβές του Δ.Σ. έφθασαν τα 351.500 ευρώ (2013) από 330.478 ευρώ το 2012.

Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος,  ο 4ος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, ο 4ος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ

Και όμως, τόσο στην αρχή της οδού Κολοκοτρώνη όσο και στα κεντρικά του υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος ουδείς δείχνει να ευαισθητοποιείται, ουδείς φαίνεται να ιδρώνει.

Σε αυτή την ωραία ατμόσφαιρα ο ένας ρίχνει το… μπαλάκι των ευθυνών στον άλλο. Η συνεχής υστέρηση στους στόχους εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, παρά το γεγονός πως αναμορφώνονται συνεχώς προς τα κάτω κατά τη διάρκεια του έτους (από 2,5 δισ. σε 1,5 δισ. και στη συνέχεια σε περίπου 1 δισ. ευρώ), αποδίδεται από τη διοίκηση του Ταμείου σε «αντικειμενικούς παράγοντες». Την ίδια στιγμή, όμως, «φωτογραφίζουν» την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μανιατόπουλος μιλώντας στο Euro2day.gr απέφυγε τις προβλέψεις.

Γιάννης Εμίρης, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Γιάννης Εμίρης, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου

Επισήμανε, όμως, τις δυσκολίες στην προώθηση των διαγωνισμών και τις καθυστερήσεις, κινούμενος στο ίδιο κλίμα με το διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Εμίρη. Ο Γ. Εμίρης (προερχόμενος από τον όμιλο της Alpha Bank) σε συνέντευξή του («Βήμα») απέδωσε τις καθυστερήσεις και στη γνωστή κωλυσιεργία του κρατικού μηχανισμού.

Τα ηγετικά κλιμάκια του Ταμείου δεν κρύβουν πλέον, ανεπισήμως, τη δυσαρέσκεια για το γεγονός πως οι αρμόδιοι αποφεύγουν «να γίνουν δυσάρεστοι», ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Εάν όντως έτσι είναι, ας καταγγείλουν τις ευθύνες της πολιτείας, του οικονομικού επιτελείου και ας υποβάλουν την παραίτησή τους.

Ουδέν κακόν…

Πάντως, όπως σημείωνε στέλεχος της αντιπολίτευσης, η αναποτελεσματικότητα της διοίκησης του Ταμείου έχει και τη θετική της πλευρά, καθώς η καθυστέρηση αυτή δεν είναι απαραίτητα τόσο κακή όσο φαντάζει αρχικά.

Αυτό γιατί όσο βελτιώνεται το κλίμα στην οικονομία τόσο καλύτερο θα είναι το αντίτιμο που θα εξασφαλιστεί και αν υπάρξει πολιτική αλλαγή πολλές εκχωρήσεις θα μείνουν στα χαρτιά. Ωστόσο το μείζον πρόβλημα έγκειται στο πώς θα καλυφθούν τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό έσοδα. Θα είναι αρκετό το «πρωτογενές πλεόνασμα» μετά τα συνεχή του ψαλιδίσματα από τις δικαστικές αποφάσεις;

Αν όχι, είτε θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ή στην καλύτερη περίπτωση να ανασταλούν φοροελαφρυντικές αποφάσεις.

Το χειρότερο όμως είναι πως στο Βερολίνο έχει επανέλθει παλιότερη πρόταση του γερμανικού… ΣΕΒ (Bundesverband der Deutschen Industrie/BDI) για μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ένα «διεθνοποιημένο» ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τη γνωστή πρόταση που είχε απευθύνει ο Daniel Sahl (υπεύθυνος των διμερών σχέσεων μεταξύ του Συνδέσμου των Γερμανών Βιομηχάνων και της Ελλάδας), από το βήμα του συνεδρίου Greece Investment Forum «Moving Forward» (Οκτώβριος 2012).

Τότε ο Daniel Sahl είχε μιλήσει για την ανάγκη να αποκτήσει το ΤΑΙΠΕΔ διεθνές φάσμα, χωρίς η Ελληνική Δημοκρατία να χάσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να αποκτήσει διεθνές management και δίπλα σε αυτό να υπάρχει ένα ελληνικό εποπτικό συμβούλιο, είχε προταθεί τότε, με την ιδέα να αναθερμαίνεται τελευταία.

Πηγή – ελευθεροτυπία