ΣΤΟΝ “ΑΕΡΑ” ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΕΞΟΔΟ ΤΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΡΟΪΚΑΣ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ

Στο πρωτοφανές και απίστευτο ύψος των 160 δις ευρώ, σχεδόν στο 90% του ΑΕΠ, έχουν φτάσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία (77, 67 και 16 δις αντίστοιχα).

Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει ότι η υπερχρεωμένη χώρα μας έχει περιέλθει σε μία κατάσταση χειρότερη και απ’ αυτή της χρεοκοπίας, αφού επιπλέον έχουν χρεοκοπήσει βαθιά τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Απέναντι σε αυτήν την πρωτόγνωρη τραγωδία και το πλήρες αδιέξοδο δεν μπορούν να δώσουν θετική απάντηση τα ημίμετρα που αναζητά η κυβέρνηση, όπως αυτά του πολλαπλασιασμού των δόσεων και της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων, όσο και αν για τους δανειολήπτες, οι οποίοι αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ισχύει συχνά το γνωμικό πως “ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται“. Και δεν μπορούν να δώσουν απάντηση τέτοια μέτρα διότι το πρόβλημα εδώ που έχουμε φτάσει, για τις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι απλώς το ύψος των δόσεων αλλά οι δόσεις αυτές καθ’ αυτές, ενώ η επιμήκυνση της αποπληρωμής έχει ως συνέπεια την εξοντωτική επιβάρυνση με πολύ περισσότερους τόκους, πέραν του γεγονότος ότι η επιμήκυνση σκοντάφτει συχνά στα ηλικιακά όρια του δανειολήπτη.

Αυτην την ώρα χρειάζεται επειγόντος άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών και βαθύτατα ριζοσπαστικές ρυθμίσεις στα χρέη, που θα συνοδεύονται με νέα σεισάχθεια για τις πιο αδύνατες και ευάλωτες κατηγορίες νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο Σόλων είναι όσο ποτέ επίκαιρος!

Πηγή  – iskra