204625

Απίστευτες είναι οι καθυστερήσεις από τις πληρωμές των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες: κατά μέσο όρο υπερβαίνουν τους πέντε μήνες, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται κατάφωρα η νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι και προβλέπει ότι το κράτος θα εξοφλεί τις υποχρεώσεις του εντός 30 ημερών.

Έτσι, όχι μόνο το Δημόσιο αποδεικνύεται ο χειρότερος κακοπληρωτής στην αγορά, αλλά με τη πρακτική του αυτή καταδικάζει σε χρηματοδοτική ασφυξία χιλιάδες εγχώριες επιχειρήσεις, σε μία περίοδο που παραμένουν κλειστές οι στρόφιγγες της ρευστότητας.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», πρόκειται για καθυστερήσεις που έχουν φέρει σε απόγνωση ακόμα και ολόκληρους κλάδους, με τους επιχειρηματίες να προχωρούν ακόμα και σε επισχέσεις προκειμένου να πιέσουν για την αποπληρωμή των οφειλών.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Μαΐου, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, έφτανε περίπου τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η οικονομική κρίση επιδείνωσε τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, η οποία με συντηρητικούς υπολογισμούς έφτασε τις 175 μέρες στο διάστημα 2008-2013. Το 2014 η καθυστέρηση σημείωσε μικρή μείωση στις 155 μέρες, χωρίς ωστόσο να αλλάζει η ουσία, αφού και το διάστημα αυτό εξακολουθεί να είναι απαγορευτικό για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις.

Πηγή – newsbeast.gr