Της Ευγενίας Λουπάκη

Ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος Γιωργάκης και τα τελευταία χρόνια απλώς ΓΑΠ, μου προξενούσε πάντοτε με τις δραστηριότητές του,το ίδιο ερώτημα: Επικοινωνεί με την πραγματικότητα; Η όπως θάλεγε ο απλός μέσος έφηβος “πάει καλά;”

Πότε με τις συμμετοχές σε αθλητικές διοργανώσεις, ντυμένος μπάτμαν, πότε με την κολύμβηση μακρινών αποστάσεων, πότε με τα ποδηλατικά του κατορθώματα. Η εκφώνηση της καταδικαστικής απόφασης για την Ελλάδα, με φόντο το ηλιόλουστο Καστελλόριζο, ήταν καθοριστική. Κατάλαβα ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει συναίσθηση του τί ακριβώς συμβαίνει γύρω του. Κυκλοφορεί σ’ ένα δικό του σύμπαν ως πρίγκιψ, που κληρονομικώ δικαίω απέκτησε μια χώρα, ένα κόμμα και υπηκόους.

Με την Ελλάδα παραδομένη στη χειρότερη κρίση της μεταπολεμικής της ιστορίας, αυτός που παρέδοσε τα κλειδιά της χώρας στην Τρόικα, εξακολουθεί να ζει σα να μη συμβαίνει τίποτα. Παρέδοσε την πρωθυπουργία υπό το βάρος των λαϊκών αντιδράσεων και την εξουσία στην δεξιότερη Δεξιά της μεταπολιτευτικής περιόδου και αναχώρησε για τα εξωτερικά.

Δεν μας ενδιαφέρει η ψυχαναλυτική ερμηνεία του φαινομένου (η ανάγκη να “σκοτώσει” τον πατέρα), αν και θα εξηγούσε καλύτερα πολλές συμπεριφορές και πολιτικές. Μας ενδιαφέρει όμως, ότι αφού έζησε ως κοσμοπολίτης τουρίστας, από διαλέξεως εις διάλεξιν στην δεύτερη πατρίδα του, τις ΗΠΑ, επανήλθε με σαφείς προθέσεις να ξαναπαίξει ρόλο στην εγχώρια πολιτική. Και μάλιστα ρόλο ηγετικό.

Θα σταθώ μόνο σε δύο πολύ πρόσφατες δραστηριότητές του: Την μακροσκελή ανακοίνωση για τα στατιστικά στοιχεία του 2009 και το “Συνέδριο της Σύμης”, που γίνεται στις…Σπέτσες.

Στην μεν ανακοίνωση, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζει ότι για όλα φταίει η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή και οι στατιστικού χαρακτήρα αλλαγές που έκανε. Ετσι αμφισβητήθηκε, γράφει, η είσοδος της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ και οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση. κι όλα αυτά έγιναν για να συκοφαντηθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ…ενώ η καημένη “η τότε κυβέρνηση αξιοποίησε ένα νομότυπο λογιστικό τερτίπι”. Αναφέρεται φυσικά , στην κυβέρνηση της ισχυρής Ελλάδας του Κ. Σημίτη, του οποίου ήταν και ο ίδιος υπουργός. Και αυτή είναι η μοναδική αναφορά σε πεπραγμένα κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Για πεπραγμένα δικά του ούτε λόγος. Ούτε μια λέξη αυτοκριτικής, όλα καλώς καμωμένα κι αν η μισή Ελλάδα είναι σωρός ανθρώπινων ερειπίων, ο ΓΑΠ δεν φέρει καμμία ευθύνη.. Τίνος υπουργός ήταν άραγε, για να αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που με το καλημέρα σας χαρακτήρισε “Τιτανικό” την οικονομία κι έστειλε δισεκατομμύρια στην Ελβετία; Και από πότε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός άρα και συμμέτοχος στις ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ; Στο βιογραφικό του, θα βρείτε πλήθος διεθνών διακρίσεων αλλά όχι αυτό το στοιχείο…Τυχαίο;

Η πολιτική ως κοσμική δραστηριότητα όπως την αντιλαμβάνεται ο ΓΑΠ, βρίσκει την ιδανική της ενάρκωση στο περιβόητο “Συμπόσιο της Σύμης”. Που κάθε χρόνο, από το 1998 που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Σύμη, λαμβάνει χώρα σε διαφόρους ωραίους τουριστικούς προορισμούς, με πολυτελή ξενοδοχεία. Οπως τώρα στις Σπέτσες, όπου ο ΓΑΠ και οι προσκεκλημένοι του θα “επανεφεύρουν τη Δημοκρατία”.

Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε…δεν με νοιάζει αν τρώει σούσι. Κι ο Στουρνάρας τρώει. Με νοιάζει που το θεωρούν φυσικό. Οπως η Μαρία Αντουανέτα το παντεσπάνι…

Πηγή – Αυγή