Ο ένας στους πέντε ασθενείς δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακά του, ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό των πασχόντων που αναγκάστηκαν να διακόψουν θεραπεία ή να παραλείψουν δόση, διότι δεν είχαν χρήματα για τη συμμετοχή τους

Σύμφωνα με έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, οι ασθενείς προτάσσουν ως σημαντικότερο πρόβλημα ότι δεν βρήκαν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό, ενώ ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τα χρήματα για την φαρμακευτική τους αγωγή.

Ειδικότερα:

Το 18% δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακά του.

Το 11% δεν μπορεί να βρει εύκολα την αγωγή του.

Σημαντικό ποσοστό των ασθενών δήλωσε ότι εξαναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία του ή να παραλείψει δόση γιατί δεν είχε χρήματα για να καταβάλλει τη συμμετοχή.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών αναφέρουν ως μεγαλύτερο πρόβλημα των ασθενών το γεγονός ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους, σε φάρμακα και φυσικοθεραπείες, δεν έχουν ασφάλεια και δεν έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες.

Ανέφεραν δε ότι οι ασθενείς παίρνουν γενόσημα, με προτροπή των φαρμακοποιών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να έχουν λανθασμένη εικόνα για τη θεραπεία.

Επίσης, δύο στους δέκα γιατρούς έχουν σκεφτεί τον τελευταίο χρόνο να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.

Περίπου έξι στους δέκα γιατρούς και ασθενείς θεωρούν ότι οι υπηρεσίες υγείας έχουν γίνει χειρότερες τον τελευταίο χρόνο, ενώ μόλις τρεις στους δέκα αξιολογούν ότι είναι ίδιες ή καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν.

Μόλις ένας στους τέσσερις δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον, ενώ ένας στους δύο ζητά από τη νέα πολιτική ηγεσία να κάνει παρεμβάσεις για να βελτιώσει το σύστημα

Πηγή – tpp