Το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ θα μπορούσε να θεωρηθεί ήδη ιστορικό. Είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της (κεντρικής) Τράπεζας της Αγγλίας. Όπου για πρώτη φορά από επίσημο οργανισμό και σε συνέντευξη (με τον Ryland S J Thomas, οικονομολόγο της Τράπεζας της Αγγλίας) μέσα από το ίδιο το θυσαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Αγγλίας δίνεται η απάντηση στην ερώτηση από που προέρχεται το χρήμα, δηλαδή πως δημιουργείται.

Το μεγαλύτερο μέρος του (περίπου 97%) δημιουργείται από τις τράπεζες κάθε φορά που δίνουν δάνεια.

Αρχικά στη συνέντευξη ξεκαθαρίζεται πρώτα το ζήτημα ότι το χρήμα δεν δημιουργείται με βάση τον «κανόνα του χρυσού» (σύστημα σταθερών ισοτιμιών του Μπρέττον Γουντς) που ίσχυε παλαιότερα (έχει καταργηθεί εδώ και δεκαετίες).

Κατόπιν μεταξύ 1:00-1:17 ακούγεται η θρυλική παραδοχή ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν με βάσει τις καταθέσεις που έχουν (έτσι μάλιστα διδάσκεται στις περισσότερες σύγχρονες οικονομικές σχολές), αλλά το ακριβώς αντίθετο !!!

Τα δάνεια δημιουργούν τις καταθέσεις !! Δηλαδή κάθε φορά που κάποιο πρόσωπο ή επιχείρηση δανείζεται χρήματα για οποιοδήποτε λόγο η τράπεζα δημιουργεί με λογιστική (απλώς) εγγραφή το ποσό.Με αυτό τον απλούστατο (για την τράπεζα) τρόπο δημιουργείται καινούργιο χρήμα. Έτσι απλά με το πάτημα πλήκτρων.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις (τράπεζες και όχι φυσικά πρόσωπα, δηλαδή πολίτες) δημιουργούν χρήμα με την άδεια των κρατών , αλλά το ίδιο το κράτος δεν μπορεί νακάνει το ίδιο.

Τώρα καταλαβαίνεις γιατί σε όλες τις χώρες οι τράπεζες είναι ιδιωτικές;

-ή να στο πω αλλιώς-

ακόμα πιστεύεις ότι σε κυβερνούν αυτοί που ψηφίζεις;

-ή να στο πω ακόμα καλύτερα-

οι τράπεζες (στην συντριπτική πλειοψηφία τους “ιδιωτικές”)έχουν μαζέψει τόση πολύ εξουσία που πλέον θέλουν να κυβερνούν άμεσα, εξακολουθώντας βέβαια να σου πασάρουν παραμυθάκια περί πατρίδας και έθνους.

Λέγεται φιλελευθερισμός και είναι το ανώτατο στάδιο του συντηρητισμού, δηλαδή “ο πλούσιος πλουσιότερος και ο φτωχός φτωχότερος (και γιατί όχι, νεκρός).

Πηγή : wonderjlaw