Βy To Skouliki Tom

Όπως όλοι γνωρίζετε, περισσότεροι από 4.500 κρατούμενοι στις φυλακές ολόκληρης της χώρας βρίσκονται σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που προβλέπει τη δημιουργία σωφρονιστικών καταστημάτων τύπου Γ.

Στο πλαίσιο άλλων θεμάτων, το μπλογκ μας έχει αναφερθεί στο θέμα ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά νομίζω ότι είναι απαραίτητο να γράψω δυο λόγια αποκλειστικά για αυτό το μείζον ζήτημα.

Καταρχάς, να εξηγήσω ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα τύπου Γ είναι φυλακές υψίστης ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή απομόνωση των κρατουμένων σε κελιά με ηχομόνωση – τα περίφημα “λευκά κελιά” -, περιορισμένες, αν όχι καθόλου, επισκέψεις συγγενών και φυσικά καμία συζήτηση περί αδειών και δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα μείωσης της ποινής μέσω εργασίας.

Να υπενθυμίσω ότι μέχρι σήμερα, αν κάποιος φάει π.χ. 5 χρόνια, εκτίει τα 2,5 και μετά κάθε ημέρα εργασίας μετράει για δύο. Αυτό κόβεται.

Στις παραπάνω φυλακές θα εγκλείονται καταδικασμένοι αλλά και υπόδικοι για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία και λοιπά σχετιζόμενα με εγκληματική οργάνωση, καθώς και πολιτικοί κρατούμενοι. Οι κρατούμενοι αυτοί θα εκτίουν πραγματική ποινή τουλάχιστον 10 ετών, χωρίς τη δυνατότητα μείωσης αυτής λόγω καλής συμπεριφοράς.

Με λίγα λόγια, στις φυλακές τύπου Γ θα κρατούνται όσοι κρατούμενοι κρίνονται επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια της χώρας. Κι όλοι καταλαβαίνουμε τί σημαίνει αυτό.

Το φασιστικό κι επικίνδυνο του νομοσχεδίου είναι ότι το “σωφρονιστικό” σύστημα αποκτάει καθαρά τιμωρητικό χαρακτήρα. Η συνεχής απειλή μεταφοράς σε φυλακές ή πτέρυγες υψίστης ασφαλείας στοχεύει στη διάλυση οποιασδήποτε ατομικής ή συλλογικής διεκδίκησης δικαιωμάτων εντός της φυλακής, τα οποία είναι έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτα, αφού τηρούνται σπάνια έως ποτέ. Έτσι, το σύστημα από αντικειμενικό γίνεται υποκειμενικό.

Μια άλλη παράμετρος που εισάγεται με το νομοσχέδιο είναι η πρόβλεψη “ευνοϊκών ρυθμίσεων”  – αποφυλάκιση, μείωση ποινής κτλ. – για όσους κρατούμενους συνεργάζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τις Αρχές για την εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης ή τη σύλληψη φυγόποινων ή φυγόδικων για τρομοκρατία, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα ίσχυε για τους συνεργούς των τρομοκρατών κι όχι τους συγκρατούμενούς τους. Με λίγα λόγια, επιβραβεύεται το ρουφιανιλίκι εντός της φυλακής.

Παράλληλα, δημιουργείται ειδική υπηρεσία στην ΕΛ.ΑΣ. – ο κανονισμος της οποίας θα είναι απόρρητος – που θα οπλοφορεί, θα είναι υπεύθυνη για την περιμετρική περιφρούρηση των φυλακών και θα ελέγχει ό,τι μπαίνει μέσα, ενώ ελαστικοποιείται και η χρήση του πυροβόλου όπλου.

Επειδή πολλοί λένε “έλα μωρέ εδώ δεν έχουμε να φάμε, με τους εγκληματίες θα ασχολούμαστε”, αν δεν το έχουν καταλάβει ήδη τόσες μέρες ή δεν το κατάλαβαν από τα παραπάνω, σκοπός του νομοσχεδίου είναι, με πρόσχημα τη δημόσια τάξη, να ξεφορτώνεται το Κράτος κάθε πολιτικοποιημένο άτομο που του χαλάει τη δουλειά. 

Πρόκειται για ένα τρομοσχέδιο που μας αφορά όλους. Είναι ό,τι πιο απάνθρωπο έχει ποτέ προταθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που στην ουσία παίρνει πίσω κάθε προοδευτική ρύθμιση είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου μερικά χρόνια πριν. 

Αλληλεγγύη στους κρατουμένους που βρίσκονται σήμερα στην 9η ημέρα απεργίας πείνας κι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος. Είμαστε μαζί τους.

(Ανήθικο δίδαγμα: Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τον φίλο δικηγόρο του μπλογκ για όλες τις πληροφορίες που μου έδωσε. Τα θερμά μου συγχαρητήρια για το έργο που προσφέρει. Το παραπάνω κείμενο είναι και δικό του.)

Πάμε έστω μέχρι τη σελίδα μας facebook.com/TheThreeMooges

Πηγή – thethreemooges