mariana-azerbaitzan

Στην παραπάνω φωτογραφία θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς δύο υπερήλικες κυρίες που έχουν τουλάχιστον ένα κοινό χαρακτηριστικό. Έχουν και οι δύο επισκεφτεί κάποιον πλαστικό χειρουργό για να φροντίσει τη ματαιοδοξία τους και να καλύψει την υπόμνηση ότι ακόμα και οι πιο ισχυροί παράγοντες ενός τόπου που δεκαετίες πλιατσικολογούν εις βάρος του λαού κάποτε γερνάνε… Δεν μένουμε όμως σε αυτό το συμπέρασμα. Οι δύο κυρίες αποτελούν τις συζύγους ισχυρών παραγόντων δύο χωρών που εκτός από την επίδειξη του υποκριτικού ανθρωπισμού τους, τους ενώνουν και τα επιχειρηματικά συμφέροντα των συζύγων τους.

Η μια κυρία είναι η γνωστή και μονίμως στα δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ (ΣΤΑΡ και ΜΕΓΚΑ) όπου ο σύζυγός της είναι βασικός μέτοχος, να επιδεικνύει τον υποκριτικό ανθρωπισμό των πλουσίων που έχουν αρπάξει το ψωμί από το τραπέζι του φτωχού και τους επιστρέφουν πίσω ένα ξεροκόμματο αρκεί ο μικροαστός καταναλωτής θεαμάτων να τους αγιοποιήσει. Η άλλη κυρία είναι η σύζυγος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα για να συζητήσει την εξέλιξη των επιχειρηματικών σχεδίων του αγωγού TAP με τις ευλογίες των Αμερικανών και των ντόπιων οικονομικών ελίτ.

Τα πολιτικά τσιράκια των ντόπιων ελίτ δεν έχασαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δημόσιες σχέσεις τους με το αζημίωτο φυσικά. Τα πλούσια γεύματα των ραντεβού τους  τα καρφώνουν με καμάρι τα ίδια τα δημοσιογραφικά τσιράκια των εξουσιαστών όπως η διαδικτυακή πολιτική φυλλάδα μητσοτακικών συμφερόντων, η iefimerida. Σχετικό λινκ εδώ.

Ελάχιστοι είναι όσοι αναφέρονται στις παράπλευρες επιπτώσεις από τη δημιουργία του αγωγού ΤΑΡ εντός της ελληνικής επικράτειας που θα ακυρώσει καλλιέργειες σε τεράστιες αγροτικές εκτάσεις 20.000 στρεμμάτων γης υψηλής παραγωγικής αξίας κάτι που έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εισόδημα αγροτικών πληθυσμών που ήδη συμπιέζονται από τις πολιτικές λιτότητας και αναδιάρθρωσης των αγροτικών καλλιεργειών στη γραμμή της ΕΕ. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τη σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση όλης της Βόρειας Ελλάδας από τη λειτουργία του αγωγού και των παράπλευρων εγκαταστάσεων του. Αναλυτικές πληροφορίες για τις αναμενόμενες επιπτώσεις του αγωγού ΤΑΡ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ο καχύποπτος αναγνώστης θα αναγνώριζε πολιτική εμπάθεια σε μια επιχειρηματική επένδυση που θα βάλει στο χάρτη των ενεργειακών μεταφορών τη χώρα. Ωστόσο, ακόμα και οι ίδιοι οι εξουσιαστές παραδέχονται ότι τα οικονομικά οφέλη της χώρας από τον αγωγό ΤΑΡ θα είναι ασήμαντα και απολύτως αμελητέα ως προς τις ανάγκες του προϋπολογισμού.  Ο πρώην ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Παπαγεωργίου παραδέχτηκε πριν ένα χρόνο σε συνέντευξη στο REAL ότι τα φορολογικά έσοδα της χώρας από τον αγωγό TAP θα είναι 300 εκατομμύρια € για τα επόμενα 20 χρόνια!!!  Ακόμα και σε επίπεδο θέσεων εργασίας οι προσδοκίες είναι πενιχρές. Η καλύτερη εκτίμηση αναφέρει 2000 θέσεις εργασίας για την περίοδο κατασκευής του έργου. Φανταζόμαστε βέβαια με τι συνθήκες θα εργάζονται οι μετανάστες εργάτες των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Σαμαρά-Δένδια-Κικκίλια στις κατασκευαστικές εταιρίες των αφεντικών όπως ο Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας κτλ. Η αποκαλυπτική συνέντευξη  του πρώην υφυπουργού περιβάλλοντος για τα πενιχρά φορολογικά έσοδα στην επόμενη 20ετία βρίσκεται εδώ.

Για να μην αναφερθούμε στις αναγνωρισμένες δυνατότητες του επιχειρηματικού κεφαλαίου να κρύβει τεράστια κέρδη του από τη φορολογική επιβάρυνση μέσω τριγωνικών συναλλαγών πολυεθνικών ομίλων αλλά και τις offshore των εφοπλιστών και επιχειρηματικών συμφερόντων…

Για τις επιχειρηματικές και οικονομικές ελίτ η κατάσταση είναι business as usual συνεχίζοντας με αξιοζήλευτη συνέπεια την αποκόμιση τεράστιων κερδών μέσω της εκμετάλλευσης ανθρώπων και αγαθών που περνάνε στα χέρια τους για τις επόμενες δεκαετίες και υποθηκεύοντας με αυτό τον τρόπο τις ελάχιστες δυνατότητες αυτόνομης παραγωγικής ανάπτυξης στα πλαίσια άλλων πολιτικών που προτάσσουν τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους…

Πηγή – freenet blog