Του Κώστα Καίσαρη

ΕΧΩ δει τα πάντα, όπως λέει το σλόγκαν της διαφήμισης του ΟΠΑΠ για την Εθνική. Εχω δει τα πάντα στην πολιτική. Ενα μόνο δεν είχα δει: Τον Αργύρη Ντινόπουλο, υπουργό. Την απόλυτη δικαίωση του Extra Channel. Μετά την Τάνια Ιακωβίδου βουλευτίνα, ο Αργύρης Ντινόπουλος υπουργός. Ενα μόνο δεν περίμενα ότι θα ξαναδώ: Τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, ξανά υπουργό. Με το λουλακί μαλλί, να κάνει τη διαδρομή Προεδρικό Μέγαρο-Βουλή στο ποδαράτο και καμαρωτός καμαρωτός, για να ορκιστεί. Και ύστερα τους έφταιγε ο Δαραβίγκας.

Αυτός ήταν δηλαδή που θα χάλαγε τη σούπα της σοβαρής διακυβέρνησης της χώρας; Ολοι οι άλλοι είναι σοβαροί; Θα σώσει δηλαδή τη Μακεδονία και τη Θράκη στη δεύτερη θητεία του σαν υπουργός ο Γιώργος Ορφανός; Ολα τα είχα δει, αλλά δεν είχα δει τον γίγαντα τον Δένδια να παραδίδει με λυγμούς το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, στον Κικίλια. Από πού κι ως πού όμως, η συγκίνηση και τα δάκρυα; Τόσος μεγάλος είναι ο έρωτας με την υπουργική καρέκλα;

Τι είναι το υπουργείο δηλαδή; Γκόμενα που είσαι καψούρης και δεν μπορείς να αποχωριστείς; Και να πεις ότι τον διώχνανε; Μεταγραφή του δώσανε στο Ανάπτυξης. Αν δηλαδή έφευγε από την κυβέρνηση, τι θα έκανε; Θα έστηνε αντίσκηνο έξω από το Μαξίμου και θα έκανε απεργία πείνας; Τέλος πάντων. Κι όλα αυτά με τη συνοδεία της απαραίτητης, αλλά πάντα άνοστης δημοσιογραφικής σάλτσας: «Στόχος της κυβέρνησης να αλλάξει το κλίμα. Να αλλάξει η ψυχολογία στην αγορά, που είναι και το Νο1 ζητούμενο».

Η ίδια επαναλαμβανόμενη κατά καιρούς μαλακία: Οτι το να πάρει μπρος η αγορά είναι θέμα ψυχολογίας. Τρίχες κατσαρές. Ή έχεις λεφτά να χαλάσεις ή δεν έχεις. Δεν είναι θέμα βούλησης να μπεις σε ένα μαγαζί για να ψωνίσεις: είτε ένα ζευγάρι κάλτσες είτε ένα αυτοκίνητο. Είναι θέμα δυνατοτήτων. Αν έχεις λεφτά ή αν δεν έχεις. Και θα αλλάξει δηλαδή το κλίμα στην αγορά επειδή έφυγε ο Στουρνάρας και ήρθε ο Χαρδούβελης;

Ο πραγματικός υπουργός Οικονομικών στην κατεχόμενη ζώνη της Νότιας Βαλκανικής, όπως αποκαλεί την Ελλάδα ο Τράγκας, ακούει στο όνομα Πολ Τόμσεν. Οι κατά καιρούς βοηθοί του είναι που αλλάζουν και ανασχηματίζονται. Οπως ο Στουρνάρας, που θα πρέπει να πούμε ότι έφυγε χωρίς να ολοκληρώσει το έργο του. Αυτό που τόνιζε δηλαδή συνεχώς, ότι οι Ελληνες έχουνε κρυμμένα στα μπαούλα και τα στρώματα περί τα είκοσι δισ. γιούρο… Κι έφυγε χωρίς να προλάβει να τα πάρει κι αυτά.

Να κλείσουμε, τέλος, με μια ιδιαίτερα σοβαρή, αλλά και χαρμόσυνη είδηση: Η ΔΗΜΑΡ ΖΕΙ. Παρά τον ανηλεή εσωκομματικό πόλεμο που δέχεται από τον Γρηγόρη Ψαριανό, είναι εδώ. Ενωμένη, δυνατή. Και για του λόγου το αληθές η αθλητική της επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το Μουντιάλ. Δίνοντας, κατ’ αρχάς, συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές της Εθνικής για τη συμμετοχή τους και ευχόμενη καλή επιτυχία για τη συνέχεια! Ακολούθως έθιξε τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στη Βραζιλία, ενώ κάλεσε τη ΦΙΦΑ να αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με το μείζον θέμα της βίας στα γήπεδα.

Αποτέλεσμα; Ο Γιόζεφ Μπλάτερ μόλις το πληροφορήθηκε, να πέσει σε βαθιά περισυλλογή και ακολούθως σε κατάθλιψη. Σαν πρόεδρος της ΦΙΦΑ, σαν νταραβεριτζής, όλα τα έχει κάνει και όλα τα έχει αντέξει. Το να αντέξει όμως, την κριτική από τον Φώτη Κουβέλη ήταν υπεράνω των δυνατοτήτων του. Μέχρι που σκέπτεται την παραίτηση. Αυτά.

Πηγή – sentragoal