SKITSO

Του Γ.Γ.

Μεταφέρω εικόνες και εμπειρία από ιδιωτική κλινική στο κέντρο της Αθήνας, εν έτει 2014. Είσοδος γκλαμουράτη με συντριβάνια εσωτερικά, μοκέτες και παχιά χαλιά..

Πόρτες με φωτοκύτταρο εννοείται. Ρεσεψιόν επιβλητική στα ..ψηλά να προσδίδει κύρος. Η υπάλληλος υποδοχής με χαμόγελο απαστράπτον και μόνιμο ( πάει για πάρεση προσωπικού νεύρου) και ντύσιμο …Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη..Σαλόνι ευρύχωρο..καναπέδες απο δερματίνη, σε χρώματα νεωτερικά..φυστικί ..λαχανί..ροδακινι..Ο καθαρισμός της εισόδου και των τζαμαριών συνεχής, σχεδόν κάθε μια ώρα..Οι κυρίες της καθαριότητας (με τις συγχρονες ελαστικές σχέσεις εργασίας φαντάζομαι) μακιγιαρισμένες και ντυμένες στην ..πένα..με ποδίτσες απο πάνω..(δεν κάνω πλάκα)…Προφανώς τις υποχρεώνουν, είναι και αυτο θέμα “φαίνεσθαι” και πρεστίζ της επιχείρησης.

Προχωράμε στα ενδότερα τώρα..η προισταμένη νοσηλεύτρια, του ορόφου, επίσης με έντονο ρουζ, κραγιόν και μακιγιάζ, όσο για ντύσιμο ..βραδινό..απο μπουζούκια και πέρα..

Και πάμε λίγο πιο μέσα. Θάλαμοι δίκλινοι αλλα σαν κελιά. Κυριολεκτικά σαν κελιά. Ο επισκέπτης πρέπει να σταθεί στο πλάι ρουφώντας την κοιλιά του για να χωρέσει. Ο γιατρός και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν πρόσβαση μόνο απο τη μια πλευρά του ασθενούς..και για να κάνουν ιατρική πράξη ,δουλειά ρουτίνας δηλαδή να αλλάξουν έναν ορό, να κάνουν νοσηλεία, να βάλουν ενα θερμόμετρο, να εξετάσουν τον ασθενή θα πρέπει να σηκώσουν όρθιο τον διπλανό ή να τον έχουν αγκαλιά ! Οι προθάλαμοι, σωλήνες και αυτοί και ο σταθμός προισταμένης τα ίδια..στριμωγμένος σε ένα χωλ !..Κλιμακοστάσιο και ασανσέρ με το ζόρι δύο ατόμων. Ασανσέρ για φορεία…χαχα..μονο για φορεία!..Ο νοσηλευτής απο τη σκάλα και το παραλαμβάνει στον άλλο όροφο !..Έξοδος διαφυγής ή κινδύνου, ανύπαρκτη.

Αντιλαμβάνεστε την τραγωδία σε περίπτωση έκτακτου, ενός σεισμού ή πυρκαγιάς. Άνθρωποι υγιείς δεν θα μπορούν να διαχειριστούν μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση σε αυτές τις συνθήκες ασφυξίας, πόσο μάλλον ασθενείς, φρεσκοχειρουργημένοι και ανήμποροι. Αλήθεια πως δίδονται εδώ οι άδειες…;;. Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες παιδάκια, που κάνουν πρακτική εξάσκηση ή που μόλις βγήκαν απο τις σχολές ( οι περισσότεροι από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια)..σε τετράωρη ανασφάλιστη εργασία, άπειρα και άβουλα ,παρατημένα χωρις καθοδήγηση..ρομπότ οδηγιών τυφλοσούρτη.

Έτσι και δεν πάει κάτι οπως προβλέπεται..πανικός, χάος και ο υπεύθυνος κάπου εκεί αλλά ..μακριά. Γραφεία γιατρών για μια σύσκεψη, γιατροί υπεύθυνοι θαλάμου ή ορόφου, γιατροί εφημερεύοντες..εννοείται δεν υπάρχουν. Ο υπεύθυνος γιατρός για κάθε ασθενή είναι αυτός που τον έχει αναλάβει (συνήθως χειρουργός) και τις περισσότερες φορές είναι σε κάποιο τηλέφωνο και εκτός νοσοκομείου μιας και συνεργάζεται και με άλλα- αρκετά -αντίστοιχα ιδρύματα ανά την πόλη την ευρύτερη (απο την Κηφισιά μεχρι τον Πειραιά). Φάρμακα στο μισό των περιπτώσεων δεν υπάρχουν.

Οι νοσηλεύομενοι τεχνηέντως και με τρόπο παροτρύνονται να έχουν τα απαραίτητα για τη νοσηλεια τους φάρμακα μαζί τους. Πολλές φορές μάλιστα ένα φάρμακο που λείπει ( μια γαστροπροστασία ας πούμε από το στόμα) το παρέχει ο ασθενής των διπλανών θαλάμων. Έτσι η νοσηλεία πχ του 402 απόψε..ειναι ευγενική χορηγία του 407,του 408..ποιός ξέρει;; για ρώτα! Το φαγητό ..χαχα..μόνιμο μενού..κοτόπουλο με ρύζι, μεσημέρι -βράδυ !…Σύμβαση με τον εοπυυ βεβαίως.. χμ αλλα λίγο θολή και σε ένα ποσοστό..Ο γιατρός εννοείται απ έξω και τα υπόλοιπα των νοσηλείων ..μετρητοίς..ΑΤΜ..λίγο πριν την γκλαμουράτη είσοδο..στριμωγμένο κι αυτό..αλλά εμφανές. Αυτά ..είδες κάτι αυτά..Καλοπληρωμένες τριτοκοσμικές υπηρεσίες Υγείας σε περιτύλιγμα χρυσόχαρτου. Αυτή είναι η Μνημονιακή σύγχρονη απάντηση στην καταρρέουσα Δημόσια Υγεία. Και αυτή ειναι η καλή εκδοχή..για τον καλό κόσμο..Πως το έλεγαν οι Τρύπες εκεινο το τραγουδι..για μια γριά πουτάνα που ξυρίζει τα πόδια της..

ΥΣ. Νέο “υπερσύγχρονο ” διαγνωστικό κέντρο στην επαρχιακή πολη μας, σε διαφημιστικές του επιστολές κομπάζει για την συνεργασία του μέσω τηλε-ιατρικης και όχι μόνο, με τους καλύτερους- όπως λέει-γιατρούς των Αθηνών. Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι..συγχωρείστε με για την παρατήρηση, άλλα λίγο επαρχιώτικο δεν ακούγεται αυτο..;; Πως θα ακούγονταν ας πούμε να διαφημίζατε τη συνεργασία σας με ” τους καλύτερους γιατρούς των… Βρυξελλών !!! ” ;;

Καλυτερο αυτό.Νομίζω..;;

Πηγή : θούριος τύπος