ΚΕΡΑΙΕΣ

Τώρα θέλουν και την επιστροφή του «ενοικίου» για τις συχνότητες! Ενώ η Digea κατάφερε να συγκεντρώσει το σύνολο των ψηφιακών τηλεοπτικών συχνοτήτων της χώρας έναντι αντιτίμου 1,8 εκατ. ευρώ τον χρόνο, για 15 έτη, οι τηλεοπτικοί σταθμοί-μέτοχοι της εταιρείας με προσφυγή τους στο ΣτΕ αμφισβητούν την υποχρέωση καταβολής τέλους συχνοτήτων. Το ποσόν που έχουν πληρώσει από το 1995 έως και το 2010 οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας και η Multichoice είναι 105 εκατ. ευρώ. Το ποσόν είναι τεράστιο και αν κριθεί πως κακώς έχει καταβληθεί μέχρι τώρα θα σημάνει την ολοκληρωτική νίκη των τηλεοπτικών σταθμών.

Η υπόθεση ξεκίνησε επί… δραχμής, με την προσφυγή τηλεοπτικού σταθμού που διεκδικούσε την επιστροφή του τέλους χρήσης συχνοτήτων για τη χρήση του 2000. Το τέλος αυτό για κάθε σταθμό εθνικής εμβέλειας ανέρχεται σε 2% επί του κύκλου εργασιών του. Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε νόμιμη την επιβολή του, καθώς οι συχνότητες συνιστούν έναν σπάνιο πόρο, και επέβαλε τον προσδιορισμό του επί των ακαθάριστων εσόδων της τηλεοπτικής εταιρείας. Το Εφετείο απέρριψε επίσης την προσφυγή, χαρακτηρίζοντας όμως την επιβολή του τέλους χρήσης συχνοτήτων «ειδική φορολογική επιβάρυνση», με τον ίδιο προσδιορισμό, επί του 2% των εσόδων. Η υπόθεση έφτασε στο 2ο Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αρχικά πως το «επίδικο τέλος ραδιοσυχνοτήτων συνιστά πράγματι αντάλλαγμα για την αξία των παραχωρησθεισών συχνοτήτων ως πόρου εν ανεπαρκεία και του οφέλους που μπορεί να αποκομίζει από την εκμετάλλευσή του ο έχων τη χρήση», δηλαδή ο τηλεοπτικός σταθμός, άρα δεν συνιστά φόρο. Αλλά το 2ο Τμήμα παραπέμπει το θέμα στην επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος, για να κριθεί σε σχέση με τη μεταγενέστερη κοινοτική οδηγία 2020/20/ΕΚ.

Το ενδιαφέρον είναι πως η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει κρίνει ότι η εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών με το προσωρινό καθεστώς, χωρίς άδειες, με τη χρησιμοποίηση του σπάνιου πόρου των συχνοτήτων, αντιβαίνει στο Σύνταγμα.

Η νέα προθεσμία έκδοσης των προκηρύξεων για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, που δόθηκε με την ψήφο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, λήγει στις 30 Ιουνίου και, όπως φαίνεται, θα περάσει χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Πλην, όμως, η κυβέρνηση έχει επιτρέψει και την ψηφιακή μετάδοση σήματος στους τηλεοπτικούς σταθμούς, στις συχνότητες που κατά το ΣτΕ έχουν καταλάβει.

Πηγή : τυπολογίες