Της Leia Organa Solo

Η Κυριακή είναι –κατά παράδοση- ημέρα ξεκούρασης (τουλάχιστον, ήταν κάποτε). Η προηγούμενη Κυριακή όμως ήταν ιδιαίτερη. Μαγική θα έλεγα. Σχεδόν φαντασιακή. Διότι δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα, φίλε αναγνώστη, από το να πίνεις καφέ και να βλέπεις ΣΚΑΪ και αποτελέσματα εκλογών.

Τα πρώτα 45 λεπτά αρκούν για να νιώσεις ακόμα και στο τελευταίο σου κύτταρο την κουλτούρα που διέπει αυτή τη χώρα, που γέννησε τη Δημοκρατία για να μην ξεχνιόμαστε.

Κάποιοι κατηγορούν τη νέα γενιά για το ότι δεν κρατάει τις παραδόσεις. Η νέα γενιά, λένε, ξεχνάει τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας. Λάθος! Η νέα γενιά κρατάει τις παραδόσεις και τις εξελίσσει. Δεν εξηγείται διαφορετικά το ότι συνεχίζει να ψηφίζει φασίστες, απόγονους «μεγάλων» οικογενειών, stars της εγχώριας showbiz και πρόεδρους ποδοσφαιρικών ομάδων.

Όλα αυτά είναι βαθιά ριζομένα στην κουλτούρα του νεοέλληνα. Και η κουλτούρα του νεοέλληνα δεν είναι αρκετά ευρύχωρη για να χωρέσει και τους αρχαίους ημών προγόνους και τα νέα είδωλα. Κάθε πράγμα στον καιρό του, που έλεγαν και οι παλαιότεροι.

Ο νεοέλληνας είναι ένα είδος ανθρώπου που ευδοκιμεί στην Ελλάδα κυρίως, και σε κάποια μέρη του εξωτερικού όπου κατά καιρούς μεταναστεύει και αναπαράγεται. Ο νεοέλληνας δεν προέρχεται απαραίτητα από έναν προηγούμενο νεοέλληνα. Νεοέλληνας δεν γεννιέσαι. Γίνεσαι. Και σε αυτό συμβάλλουν πολλά. Η εκπαίδευση, η Εκκλησία και φυσικά τα εκλογικά ήθη και έθιμα και οι εκλογικές παραδόσεις.

Ζούμε σε μια χώρα, φίλε αναγνώστη, που γίνονται εκλογές σε τακτά χρονικά διαστήματα και ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσά τους είναι προεκλογική περίοδος η οποία κορυφώνεται λίγο πριν την εκλογική διαδικασία με την επίτευξη του 1/100 (κατά μέσο όρο) των στόχων που έχουν αναγγελθεί. Επειδή ο νεοέλληνας έχει πρόβλημα μνήμης, δεν μπορεί να θυμηθεί τι του έχουν υποσχεθεί κι έτσι όταν βλέπει κάλπη ρίχνει την ψήφο στους ίδιους.  Η σπάνια μορφή Αλτσχάιμερ, φταίει. Ποτέ ο ίδιος.

Το σοκαριστικό δεν είναι ότι πήραν τόσο μεγάλα ποσοστά αυτοί που τα πήραν. Το σοκαριστικό είναι ότι κανείς δεν σοκαρίστηκε. Η νεοελληνικότητά μας έχει ριζώσει τόσο βαθιά μέσα μας που η ζημιά είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη.

Εν τέλει, φίλε αναγνώστη, αυτές ήταν οι σκέψεις μου για τις εκλογές και τα αποτέλεσματά τους και συνοψίζονται όλες σε ένα φεϊσμπουκικό στάτους.

«Μπακογιάννης, Μπέος, Ψινάκης, Μαρινάκης, Κασιδιάρης πήραν μεγάλα ποσοστά. Δεν καταλαβαίνω πού είναι το σοκ. Μητσοτακέικο, μπάλα, σκυλάδικα, φασισμός. Ξεκάθαρη νεοελληνική κουλτούρα.»