Οι παθήσεις της Ωχράς, όπως ονομάζονται η Ηλικιακή Εκφύλιση και το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς, είναι μεταξύ των κυριοτέρων αιτίων τύφλωσης ατόμων τρίτης ηλικίας στον δυτικό κόσμο. Στην χωρά μας, οι πάσχοντες από αυτές τις δύο σοβαρές παθήσεις των ματιών, ανέρχονται σε άνω των 50.000 ασθενών. Ωστόσο, λόγω γραφειοκρατίας ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς αυτοί δεν παίρνουν σωστά ή λαμβάνουν καθυστερημένα τις θεραπείες τους με τραγικά αποτελέσματα για την πάθησή τους, όπως αναφέρουν οι οφθαλμίατροι.

Ας τα δούμε αναλυτικά :

Οι παθήσεις της Ωχράς 

Η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς ξεκινά με σημαντική απώλεια όρασης (μείωση οπτικής οξύτητας), παραμόρφωση αντικειμένων (μεταμορφωψίες) και μαύρη κηλίδα στο κέντρο της όρασης (κεντρικό σκότωμα). Αν μείνει χωρίς θεραπεία, το 50% των ασθενών οδηγείται σε τύφλωση σε 2 έτη.

ηλικιακή

Tο δε Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς ξεκινά με σταδιακή απώλεια όρασης (μείωση οπτικής οξύτητας) και μαύρες κηλίδες στο οπτικό πεδίο. Αν μείνει όμως χωρίς θεραπεία, οι ασθενείς οδηγούνται σε μόνιμη σοβαρή απώλεια όρασης ή και τύφλωση.

diabhtiko oidima

Κάπως έτσι βλέπει ο ασθενής με Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς

Ο κ. Καραγιάννης Δημήτρης, επιμελητής Α΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής Οφθαλμιατρείου Αθηνών,αναφέρει ότι «υπάρχουν εγκεκριμένες αντιαγγειογεννετικές θεραπείες, που αν εφαρμοστούν εγκαίρως, και με το σωστό δοσολογικό σχήμα μπορούν να εμποδίσουν την απώλεια της όρασης και να επαναφέρουν μέρος της όρασης που έχει χαθεί». Πολύ σημαντικό για την βέλτιστη θεραπευτική ανταπόκριση των ασθενών και στις δυο αυτές παθήσεις, λένε οι γιατροί, είναι η έγκαιρη διάγνωση, η έγκαιρη θεραπεία των ασθενών, καθώς και ο τακτικός μηνιαίος επανέλεγχος και η υπνοθεραπεία.

Στους ασθενείς αυτούς, χορηγείται θεραπευτικά η ουσία ρανιμπιζουμάμπη  η οποία αποτελεί το πλέον δοκιμασμένο και αποτελεσματικό σκεύασμα, με πάνω από 7 χρόνια κλινικής εμπειρίας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Πρόσφατες δημοσιεύσεις μάλιστα, δείχνουν ότι με την έγκριση της ρανιμπιζουμάμπης η τυφλότητα από Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας μειώθηκε στο 50%. Το φάρμακο έχει σχεδιασθεί, αναπτυχθεί και παραχθεί ειδικά για ενδοϋαλώδη οφθαλμική χρήση και είναι το μόνο που έχει αδειοδοτηθεί για πέντε οφθαλμικές ενδείξεις:

– την υγρή ηλικιοεξαρτώμενη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ),

– την διαταραχή της όρασης λόγω διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας (ΔΟΩ),

Male face with human eye antomy

– την διαταραχή της όρασης λόγω οιδήματος της ωχράς κηλίδας δευτεροπαθώς από φλεβική αμφιβληστροειδική απόφραξη (RVO), στην οποία περιλαμβάνεται τόσο η κλαδική RVO όσο και η κεντρική RVO, καθώς και την διαταραχή της όρασης λόγω νεοαγγείωσης του χοριοειδούς δευτεροπαθώς από παθολογική μυωπία.

Η ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis) διαθέτει καλά χαρακτηρισμένο προφίλ ασφάλειας με περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια έτη έκθεσης ασθενών-θεραπείας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το προφίλ ασφάλειας τουπαρακολουθείται συνεχώς ως προς όλες τις αδειοδοτημένες ενδείξεις του μέσω ενός οργανωμένου συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης.

«Ωστόσο οι ασθενείς δεν έχουν έγκαιρη πρόσβαση στη θεραπεία τους, λόγω γραφειοκρατίας ΕΟΠΥΥ» αναφέρει ο οφθαλμίατρος και επιμελητής του Οφθαλμιατρείου Αθηνών κ.Δημήτρης Καραγιάννης.

oidima_oxras_kilidas1

Με κυριότερο λόγο τις καθυστερήσεις στην έγκριση της θεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ (για να αποκτήσουν οι ασθενείς  πρόσβαση στη θεραπεία τους, αναγκάζονται για κάθε χορήγηση, να καταθέσουν ξεχωριστό φάκελό στον ΕΟΠΥΥ και να περιμένουν την απάντηση από την επιτροπή ΦΥΚ του ΕΟΠΥΥ), αρκετοί ιατροί χρησιμοποιούν off-label την μπεβασιζουμάμπη (Bevacizumab, Avastin) ενδοφθαλμίως.  Τί συμβαίνει, όμως, με την μπεβασιζουμάμπη ( φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου και όχι των ματιών);

Οπως επισημαίνει ο γιατρός :

«Η μπεβασιζουμάμπη είναι ένας αντι-αγγειογενετικός (Anti-VEFG) παράγοντας ο οποίος έχει αναπτυχθεί για την ενδοφλέβια χορήγηση για την αντιμετώπιση διαφόρων τύπων καρκίνου. Ενδεικτικό είναι ότι ο ίδιος ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων τροποποίησε την περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος Avastin, διευκρινίζοντας τα κάτωθι:

Στο  «Ειδικές προειδοποιήσεις και προφυλάξεις κατά τη χρήση», αναφέρεται ότι […] η σύνθεση του Avastin δεν ενδείκνυται για ενδοϋαλοειδική χρήση».

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο κ.Καραγιάννης, στο φύλλο οδηγιών χρήσης, πληροφορίες για τον χρήστη ξεκαθαρίζεται ότι :

Το Avastin έχει αναπτυχθεί και παρασκευαστεί για τη θεραπεία του καρκίνου με ένεση στην κυκλοφορία του αίματος. Δεν έχει αναπτυχθεί ή παρασκευαστεί για να ενίεται μέσα στο μάτι. Ως εκ τούτου, δεν επιτρέπεται να χορηγείται με αυτόν τον τρόπο.

diavitiko

Διευκρινίζεται ότι πριν από την αδειοδότηση οποιουδήποτε φαρμάκου ως κατάλληλουγια δημόσια χρήση, το φάρμακο υπόκειται σε αξιολόγηση κινδύνου/οφέλους με βάση το προφίλ ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ποιότητάς του, μετά από αυστηρό πρόγραμμα κλινικών μελετών κι αυτή η αξιολόγηση δεν έχει διενεργηθεί για το – μη αδειοδοτημένο για οφθαλμική χρήση – Avastin, υποστηρίζουν οι οφθαλμίατροι.

Ωστόσο, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η μη αδειοδοτημένη ενδοφθάλμια χρήση Avastin εκθέτει τους ασθενείς σε συστηματικούς (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) και οφθαλμικούς κινδύνους ασφάλειας (όπως φλεγμονή ή επιπλοκές που είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρή διαταραχή της όρασης ή τύφλωση). Ένα σημαντικό εύρημα είναι ότι η χορήγηση του Avastin στο εσωτερικό του οφθαλμού έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των επιπέδων του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF) που κυκλοφορεί στο αίμα, σε σύγκριση με το Lucentis. Αυτή η μείωση των επιπέδων του VEGF της κυκλοφορίας ενδέχεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών συστηματικών ανεπιθύμητων συμβάντων.

Τέλος, «δυστυχώς, αρκετοί ασθενείς δεν ενημερώνονται καν για το ποιο σκεύασμα τους χορηγείται», λέει ο γιατρός, καθώς ο ασθενής επιβάλλεται να ενημερώνεται για τις πιθανές επιπλοκές /κινδύνους και να συναινεί γραπτώς, κάνοντας χρήση του θεσμοθετημένου δικαιώματος των ασθενών να γνωρίζουν και να συναινούν ή να απορρίπτουν κάθε διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη που πρόκειται να τους διενεργηθεί – το οποίο σχεδόν αποκλειστικά δεν γίνεται.

Πηγή : Invitro