turkey soma(* άλλο ένα θυμωμένο ποστ, έλλειψη συνοχής guarranteed)

Είδες ο φιλελευθερισμός και η “ανάπτυξη”; Δεν καταλαβαίνω εσείς εδώ γιατί λυσσάτε; Το “σπάταλο” τουρικό κράτος όταν είχε την ιδιοκτησία του ορυχείου έβγαζε το μεταλλευμα με κόστος $140/τόνο. Είχε χαραμοφάηδες ανθρακωρύχους, τους πλήρωνε κιόλας, άκουσον άκουσον και μπορεί να έπαιρνε και τίποτα μέτρα ασφαλείας. Ο καλός επιχειρηματίας, ο σωστός, όμως, το έριξε στα $24/τόνο το κόστος. Με καμάρι το έλεγε το 2012, σε συνέντευξή του στη Hürriyet. Δε θα το κάναμε, λέει, αν δεν θέλαμε το κέρδος. Σωστά. Ωραία, αναπτυξιακά και φιλελεύθερα. Δεν είμαστε και σοβιετία.

Πως θα χτίσεις ουρανοξυστάρα, το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Τουρκία (200μ, 47 όροφοι) αν δε βάλεις γερά θεμέλια; Αν δε “μπαζώσεις” καλά με 600(;) ανθρώπινες ζωές το δημιούργημά σου. Το γιοφύρι στο μύθο το χτίσανε με τη γυναίκα του πρωτομάστορα μέσα. Στους σύγχρονους φιλελεύθερους μύθους χτίζουν μέσα τους εργάτες, για να στεριώσει καλά το έργο.

To Spine Tower της Soma Holdings

Για να στεριώσουν τα γήπεδα στη Βραζιλία να δεις μπαλίτσα το καλοκαίρι αραχτός. Για να στεριώσουν τα Mall που θα ψωνίζεις αδιάκοπα, μέρα νύχτα, Κυριακές, αργίες. Για να βγαίνουν τα λεφτάκια ακόμα και στον ύπνο τους.

Για να “σκοτώνονται οι λαοί για τ’αφέντη το φαΐ”.

turkey soma graves

Όλο τέτοια παραδείγματα. Τα “τρένα που φύγαν” στην Αγγλία, εκτός από αγάπες, πήρανε και κόσμο στον άλλο κόσμο. Δε θα κάτσει ο επιχειρηματίας ο σωστός να τα συντηρεί. Θα ζητήσει επιχορήγηση για τη συντήρηση. Γιατί ο φιλελές ο καλός το παίζει εχθρός με το κράτος, αλλα οι κρατικές επιχορηγήσεις είναι άλλη υπόθεση, τις αγαπάμε. Το πολύ πολύ να μας πούνε γιαλαντζί φιλελεύθερους. Λεφτάκια να βγαίνουν και ας μας πούνε. Και ας γίνει και κάνας εκτροχιασμός ρε αδερφέ. Ρισκ μανατζμεντ, το είχαμε προβλέψει και είναι πιο φτηνό από το να συντηρώ μίλια σιδηρόδρομο. Γάμησε το. Μη με πιστεύεις εμένα, είμαι τσαντισμένος, ξύπνησα στραβά και βλέπω με “κόκκινα γυαλιά”. Εδώ έχουν κάνει αναλυτικά την έρευνα, πίστεψε αυτούς.

Και όλο προς τα εκεί πάμε. Δεν. Τους. Νοιαζει. Τα λεφτάκια γεμίζουν κάποιες τσεπούλες, τα πολιτικά κεντράκια κάνουν δουλίτσες μ’αυτές τις τσεπούλες, γιατί είναι και κολλητοί συνήθως, και όλα μέλι γαλα… Η σύζυγος του “κυρίου Soma Holdings” (μην πείτε η κυρία Holdings….), είναι στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης στη Soma, φυσικά με το κόμμα του Erdogan… Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες οι μπίζνες τι σημαίνουν. 😉

Κι αν μιλήσεις, αν φωνάξεις, αν διαμαρτυρηθείς λίγο που σε θάβουν ζωντανό χιλιόμετρα κάτω από τη γη, θα έρθουν οι συμβουλάτορες να σε πατήσουν, να σου θυμήσουν τη “θέση σου”. Να βλέπουν κι οι υπόλοιποι να μη λένε πολλά…

turkey soma erdogan colleague kick

Σύντομα, σε ένα ορυχείο/εργοστάσιο/εργοτάξιο δίπλα σου… Αλλά μη σκας, εσύ καπιταλισμέ ωραίε. Θα το ξεχάσουν οι χαζοί.

Λάβε, φάγε, σκάσε από το φαΐ και το κέρδος. Τούτο εστί το Soma μου.

(*παραλήρημα mode off)

Πηγή :