Του Βασίλη Γεώργα

Καθαροί πωλητές για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2012 και μετά από 21 μήνες συστηματικών αγορών βγήκαν τον Απρίλιο οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, καθώς funds που εδρεύουν σε «φορολογικούς παραδείσους» προέβησαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις ελληνικών μετοχών.

Η «ταυτότητα» των πωλητών ενδεχομένως να φωτογραφίζει ελληνικών συμφερόντων κεφάλαια, τα οποία όμως επενδύουν από το εξωτερικό μέσω offshore επιχειρήσεων ή εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων και καταγράφονται ως αλλοδαποί θεσμικοί επενδυτές. Και αυτό, καθώς καθαρές εκροές υπήρξαν μέσω Λουξεμβούργου (-74,93 εκατ. ευρώ) όπου εδρεύουν εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων ελληνικών τραπεζών, από τα Νησιά Βερμούδες (-29,02 εκατ. ευρώ), τα Νησιά Καϋμάν (-26,61 εκατ. ευρώ), την Κύπρο (-9,55 εκατ. ευρώ) και τις Παρθένες Νήσους Αγγλίας (-4,7 εκατ. ευρώ).

Αντίθετα οι μεγάλοι Αμερικάνοι και ευρωπαίοι παίκτες συνέχισαν το μπαράζ των τοποθετήσεων στο Χ.Α με τους επενδυτές από τις ΗΠΑ να καταγράφουν καθαρές εισροές 101,78 εκατ. ευρώ, τους Γάλλους να τοποθετούν άλλα 60,2 εκατ. ευρώ, τους Ελβετούς περίπου 44 εκατ. ευρώ και τους επενδυτές από τη Μεγάλη Βρετανία άλλα 27,91 εκατ. ευρώ.

Η αλλαγή τακτικής μέρους των ξένων ή… «ξένων» funds που αποτελούν και την σημαντικότερη κατηγορία επενδυτών στο Χ.Α με συνολικές εισροές 2,2 δις. ευρώ από πρόπερσι τον Ιούνιο και αξία χαρτοφυλακίων που αγγίζει τα 24 δις. ευρώ, έχει πάντως ήδη αποτυπωθεί στο ταμπλό μέσω της διόρθωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Μάρτιο και ενδεχομένως να σχετίζεται με ρευστοποιήσεις θέσεων σε τραπεζικές μετοχές ή τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες .

Πέρασε ωστόσο στα «ψιλά» από την ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων του ΧΑ καθώς οι αγορές που έγιναν από ξένες εταιρείες-μετόχους και αλλοδαπούς ιδιώτες «αλλοίωσαν» την τελική εικόνα με αποτέλεσμα το σύνολο των ξένων επενδυτών να εμφανιστούν για έναν ακόμη μήνα ως καθαροί αγοραστές με 166,93 εκατ. ευρώ στο σύνολο της αγοράς, και με 142,44 εκατ. ευρώ στον FTSE Large Cap.

Σε κάθε περίπτωση οι πρώτες ορατές ρευστοποιήσεις ελληνικών μετοχών από θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού μετά από περίπου δύο χρόνια αποτελούν προειδοποιητικό καμπανάκι και μένει να φανεί αν θα έχουν συνέχεια.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η κατηγορία των ξένων funds είχε καθαρές εκροές άνω των 111 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο ενώ αντίθετα μεγάλες αγορές πραγματοποιήθηκαν από τα νομικά πρόσωπα (269,5 εκατ. ευρώ).

Οι ξένοι θεσμικοί ήταν αγοραστές μόνο στη μεσαία κεφαλαιοποίηση όπου μέσα στον Απρίλιο τοποθέτησαν 9,2 εκατ. ευρώ στις μετοχές του FTSEMid Cap.

Από την αρχή του χρόνου οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται να έχουν πραγματοποιήσει καθαρές αγορές άνω των 507 εκατ. ευρώ στο σύνολο του Χ.Α. εκ των οποίων περίπου 400 εκατ. ευρώ αφορούν σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τον Ιούλιο του 2012 οι εισροές για το σύνολο των ξένων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. (θεσμικοί, νομικά πρόσωπα και ιδιώτες) προσεγγίζουν πλέον τα 3 δις. ευρώ, ενώ μόνο η κατηγορία των ξένων θεσμικών επενδυτών έχουν τοποθετήσει στις μετοχές του FTSE Large Cap 25, περίπου 1,90 δις. ευρώ.

Σε ότι αφορά την αξία των χαρτοφυλακίων, οι επενδυτές από τις ΗΠΑ ελέγχουν μετοχές αξίας άνω των 5,6 δις. ευρώ, τα χαρτοφυλάκια με έδρα το Λουξεμβούργο έχουν θέσεις 3,294 δις. ευρώ, οι επενδυτές από την Κύπρο ελέγχουν περί τα 3,12 δις. ευρώ, οι Γερμανοί άλλα 2,45 δις. ευρώ, οι επενδυτές με έδρα τη Βρετανία έχουν 2,179 δις. ευρώ, ενώ μεγάλες θέσεις διατηρούν επίσης ελβετικά χαρτοφυλάκια (811,55 εκατ. ευρώ), επενδυτές από τα Νησιά Καϋμάν (741,6 εκατ. ευρώ), την Ιρλανδία (651 εκατ. ευρώ) και τη Γαλλία (536,3 εκατ. ευρώ).

Οι μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών


Πηγή ΕΧΑΕ, Axianumbers

αναδημοσίευση : capital

Πηγή:www.capital.gr